anyon
anyon (üye)
İzmir / Amatör

Minolta Xd5

merhabalar.tam bir çaylak olmakla beraber,hevesliyim ve elime bir arkadaşım vesilesiyele xd5 geçti.hiçbir şeyi çalışmazken pil taktırdım ve her şeyi çalışır oldu.herşey derken,denklanjörün basması ve pozometresi çalıştı.sorunuz olark,ancak sadece 1 gün bir gece.ertesigün aksamaya başladı.ve tamamen pilsizken ki haline döndü.yeni pil aldım,hiç tepki vermedi.2.onurda bir fotoğraf makinası ustası buldum.güvenilir gözüküyordu tavrıyla.kapasitör mü dedi tam hatırlamıyorum, değişmesi lazımmış.tam çalışır hale getirmek için 50 tl istedi.
rakkor 35-70mm objektifim temiz gözüküyor.perdesi de iyi durumda-enstantane B ayarındayken denklanjör basıyor...ben bu makinayı yaptırmalımıyım ve xd5 nedir?xd7 hakkında forumdan edindiğim bilgiyle xd5 güzel bişey olmalı.yada o ustaya yaptırmalımıyım,izmirde önerebileceyiniz tamirci var mı?yoksa MİNOLTA X 700 MPS+70-210 LENS+FLAŞ=99 TL ye bulduğum cazip gözüken(cazip mi?) makineyimi almalıyım?
lütufen ilgilenirseniz çok sevineceğim,teşekkür ederim...

Tarih: 3 Ağustos 2010, 02:55 - İp: 94.***.**1.223
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Muhtemelen problem kapasitördür. O zamanın fotograf makinalarında böyle bir sorunla karşılaşılınca baş şüpheli daima kapasitördür. Kapasitör, elektronik parçaların zamana karşı en dirençsiz bileşenidir, zamanla kurur özelliğini kaybededer. Sırf fotograf makinası değil TV, Amfi hatta bilgisayar boardlarının olağan şüphelisidir. Gerçekte makinanızda değişecek kapasitörün parça fiyatı 40-50 kuruş eder etmez, ama siz parayı ustanın tecrübesine ve maharetine verceksiniz. Malum böyle adamların varlığını sürdürmesi gerekli.

XD5 klasik bir parça ve X700'den daha nadir, kolleksiyon değeri olarak. Beri taraftan teknik olarak soruyorsanız X700 daha gelişmiş bir makina (onda 2 adet kapasitör var := ) ) ve vaktinin en büyük ticari başarısı olduğu için günümüzde bolca rastlanır. İnternette X700'ün sadece gövde satışı 100TL kadar eder. Flaş da orijinal Minolta ise o da 40-50 TL eder. Eğer yanılmıyorsam Minolta MD 70-210 F3.5-5.6, daha sonra çıkan efsanevi birakutusunun atası ( birakutusu = Minolta 70-210 F4 AF ). Fakat filmli makinayla tele lens kullanmaya kalkarsanız, stabilizasyonsuz falan, stüdyo, flaş veya bol güneş harici kullanımlarda hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz, bunun dışında görüntü kalitesi olarak gayet iyi lens. O zamanın zoomları çevrilerek değil, elle ileri geri çekerek kullanılıyordu, dolayısıyla lensi dikey tuttuğunuzda zoomun yeri kayacaktır. (Zoom creep) Kısacası, eğer iyi durumdaysa ve tahmin ettiğim ekipmanlarla beraber satılıyorsa, piyasa değerinin yarısı falan 99TL.

Beri taraftan, kolleksiyon falan amaçlı değilde fotograf çekmek istiyorsanız en iyi tercih 100-200TL arasında, üzerinde PASM modları olan (Canon'da A=Av , S=Tv), kendinden flaşlı ve AFli bir makina ve üzerinde kit lensi çok dahi iyi seçenektir. Bu modeller tamamen plastik falan olabiliyorlar ama çok daha pratikler. Marka seçenekleriniz Canon, Minolta ve Pentax. Nikon nedense 2.elde haketmediği kadar çok kıymete binmiş durumda, fiyatı makul değilse uzak durun.

 

Tarih: 3 Ağustos 2010, 12:09 - İp: 78.***.**8.242
anyon
anyon (üye)
İzmir / Amatör

antika ,sizi ilgi ve sempatiyle takip ediyoruz efendim,çok teşekkür ederim.xd5 ele çok güzel oturuyor,vizörden bakması bile keyifli,o yüzden yaptırmak daha ağır basıyo açıkcası,hem işi temelden öğretir herhalde...ama keyfini aldıktan sonra arkadaşıma teslim ederek,önerdiğiniz şekilde bi makina almak iyi fikir.

 

Tarih: 3 Ağustos 2010, 13:54 - İp: 94.***.**1.223
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Hani ben size bunları tavsiye ediyorum ama ben gerçekte ne yapardım :

Hem 50 gaymeye XD5'i tamir ettirirdim, hem X700'ü alırdım, hem de üstüne AF SLR alırdım.

Yapardım diyorum, yalan, aslında çoktan yaptım bile, evde eski yeni 7-8 makina üstüste duruyor En çok AF SLR kullanıyorum, diğerlerini nadiren zevk için kullanıyorum.

Hani insanlara neler yapacaklarını söylüyoruz, ama gerçekte biz ne yapıyoruz, bir de onu söyleyelimki insanlar bilip ona karar versinler.

Yine de en azından mütevazi bütçeli öğrenci gençler bizim yaptıklarımızı değil dediklerimizi yapsın. Nasıl olsa bizim şimdi yaptıklarımızı 20 sene sonra onlar da yapacaklar

 

Tarih: 3 Ağustos 2010, 16:00 - İp: 78.***.**8.242
  • 1