asli_35
asli_35 (üye)
İzmir / Amatör

Fotoğrafçılığa Başlangıç

Herkese merhaba.

Fotoğrafçılığa yeni başlayacağım. İnsanlar ve mekanlar üzerine fotoğraflar çekmek istiyorum. Alacağım ilk makine olacağı için ve devam edip etmeyeceğim belli olmadığı için fazla bir bütçe ayırmayacağım.

500 TL civarı verebileceğim bir makine arıyorum ancak gördüğüm kadarıyla dijital makineler 1000 TL civarında.

Analog makine + dia tarayıcı almamı önerir misiniz?

Forumda dolaşırken zenit 122'yi gördüm, bu makine hakkında ne düşünüyorsunuz?




#asli_35' tarafından 17.04.2011 16:11:06 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 17 Nisan 2011, 15:34 - İp: 178.***.**9.67
asli_35
asli_35 (üye)
İzmir / Amatör

Cevap veren olmamış ama yeni bir mesaj yazarak yeni bir soru sormak istiyorum.

Eski makinelere, nostaljik fotoğraflara ilgi duyuyorum. Bu da zenite yönelmeme sebep oldu.

Bu makine hakkında ne düşünürsünüz?

İlk makinem olacağı için beni zorlar mı kullanımı?

Zenit 122

#asli_35' tarafından 18.04.2011 00:46:24 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 18 Nisan 2011, 00:44 - İp: 178.***.**3.63
kty
kty (üye)
Yurtdışı / Firma

500tl iyi para, çok iyi analoglar alabilirsin.

ama bence başlangıç için çok.

anlamıyorum ben neden herkesde bu zenit merakı bence nikon, canon, pentax veya minoltanın diyafram öncelikli modu olan ve 1:1.8 / 50mm standard lensli her makinası başlangıç için iyidir. (mesela Canon AE-1, Pentax ME, Minolta X700 veya Nikon FE gibi)

otomatik fokuslamalı daha yeni modeller de olur bence ama demir gövdeli abileri (yada babaları) ile aynı hissi vermezler bence.

tarayıcı almak için erken. önce birkaç film çekip bitirin sonra hoşunuza giderse, daha fazla analog çekmeye ve daha kaliteli dijitalleştirmeye ihtiyaç duyarsanız alırsınız.


 

Tarih: 18 Nisan 2011, 17:31 - İp: 84.***.**6.170
asli_35
asli_35 (üye)
İzmir / Amatör

Haklısınız Canon ae-1 bana uygun bir makineye benziyor.

Cevabınız için çok teşekkürler.

 

Tarih: 19 Nisan 2011, 20:49 - İp: 178.***.**1.86
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

" "Analog makine + dia tarayıcı almamı önerir misiniz? Forumda dolaşırken zenit 122'yi gördüm, bu makine hakkında ne düşünüyorsunuz?

Önermem hem de hiç önermem.
Fotoğrafçılığa yeni bağlayacaksanız filmli ile başlamayın. Ha ben analog çekimi hiçbirşeye değişmem orası ayrı ancak öğrenmek ve kendini geliştirmek için dijital çok daha etkili ve ucuz bir yol.
Filmli ile sürekli banyo parası vereceksin, verdiğin ayarların etkilerini anında görmek imkansız ve verdiğin ayarların etkilerşini sonradan görebilmek için de hangi pozda ne ayar yaptın kaydetmen lazım o da olacak şey değil.

500 TL civarına pekala da DSLR alınabilir. Canon 300D alsan bile daha çok işinize yarar. Hiç bulamazsanız, hani like makine öneren biri değilimdir fakat filmli ile başlayacağınıza like makine ile başlayın daha faydalı olur.

Şimdi şöyle bir baktım sahibinden.com a

http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-kamera-fotograf-dijital-fotograf-makinesi-slr-cok-temiz-2-objektifiyle-pentax-34374960/detay/
bu var mesela süper makine

ya da bu var
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-kamera-fotograf-dijital-fotograf-makinesi-bu-fiyata-boyle-temizlikte-yok-47238087/detay/

daha böyle kıyamet gibi alternatif bulabilecekken şu aşamada filmliye hiç girmeyin. Ama kendinizi geliştirdikten sonra filmli makine alın ve bu keyiften de mahrum kalmayın tabi. Analog harikadır ama başlangıç için hiç tavsiye etmem.

 

Tarih: 19 Nisan 2011, 23:16 - İp: 46.***.**9.230
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

t_yaman arkadas dogrulari soylemis acikcasi.Digitalde gorerek aninda nerde ne hata yaptigini bilmek kendini egitmek acisindan daha mantikli...

 

Tarih: 22 Nisan 2011, 11:34 - İp: 219.***.**6.57
kty
kty (üye)
Yurtdışı / Firma

kendini geliştirmek isteyen için öyle fakat basit bir soru: yıllardır dslr kullanan insanların yüzde kaçı "diyafram"ın ne olduğunu biliyor? Neye benzeyip, ne işe yaradığını...

hayatta kolay ve çabuk ulaşılan şeylerin kıymeti olmuyor. çoğu dslr kullanıcısı binlerce fotoğraf çekiyor ama hepsini otomatik modda çektiği için bir şey öğrenemiyor. 'zaten bedava' mantığıyla deklanşörden parmağını kaldırmıyor.

leica makinalarının meşhur sloganı vardı yıllarca (autofocus ve otomatik ayarı olmadığı için) "Leica, düşünen fotoğrafçılar için" diye.

Yukarda saydığım analog makinalarla perde hızına kulak aşinalığı kazanır, f1.8 ile f8 arasındaki farkı anlar, farklı filmler sayesinde ISO nedir öğrenir, elle fokuslayarak arka plan ön plan münasebetini idrak edebilirsin. En önemlisi de bedava olmayan film nedeniyle sınırlı sayıda olan fotoğraf sayının hakkını vermeye çalışır, her önüne çıkanı rastgele değil, kompozisyona dikkat ederek 'kadrajlarsın'.

bi de böyle bakmak lazım meseleye.

gerçekten öğrenmek isteyen bunları dijitalle de -en azından kısmen- yapabilir evet fakat kaç katı paraya? ve gerçekten kaçı "otomatiğin rahatlığı"dan vazgeçerek.

 

Tarih: 22 Nisan 2011, 12:50 - İp: 84.***.**3.149
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Sende guzel soyluyorsun arkadasimda su anda cok ucuz DSLR larda var yani 2.el...
Filme kesinlikle karsi degilim ve bendede var ancak yeni baslayan birisi icin pratik yapmak onemlidir ve buda filmli makinada biraz kulfetli olur diye dusunuyorum.Makinayi almaklada is bitmiyor hani.3 ona 5 buna derken daha cook paralar sacilir bu ise...Film makinada olsun ancak oyle her zaman kullanip gunde 5 makara bitirmekle bas edilmez ki bu arkadasin deneme yanilma olayi ile tecrube kazanmasi gerekiyor... diye dusunuyorum...

 

Tarih: 22 Nisan 2011, 17:53 - İp: 219.***.**6.57
kty
kty (üye)
Yurtdışı / Firma

dijitali ben de çoğu zaman yeni başlayacaklara tavsiye ediyorum.

almanya'da yaşıyorum ve buna göre fiyat kıyaslaması yapayım size. 200-300€'ya kullanılmış iyi dslr alabilirsiniz. bir önceki mesajımda bahsettiğim makinelerden birini ise 30€'ya. 36'lık bir filmi alması, banyosu ve kağıda bastırması (artı cd) en fazla 5€.

dijitalle çekilen fotoğraflar genelde dijital ortamda paylaşılıyor ve kağıda basılmıyor (bkz facebook). oysa yukarda anlattığım süreçte oluşan kağıda basılmış fotoğraflar albümlerde saklanılabiliyor ve yıllarca zevkle bakılabiliyor.

ayrıca analog makineyi zarar etmeden tekrar satabilirsiniz. yıllarca değer kaybetmez. iyi markaysa kazanır hatta. her zaman hoş bir hediyedir. olmadı vitrinde güzel durur.

analog makinenin demirden aksamı, çalışma şekli ve elde duruşunun insana verdiği his bambaşkadır.

teknik olarak gelişimin ön basamaklarını görmeyi ve modern dijitalleri anlamayı sağlar.

son olarak elinde orjinal ve estetik bir analogla gezmenin her zaman bir karizması vardır.

 

Tarih: 22 Nisan 2011, 18:38 - İp: 84.***.**3.149
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Dedigim gibi guzel soyluyorsun ama bu arkadasin ihtiyaclari dogrultusunda degilde,film makinalar hakkinda genel bir yorum yapiyorsun.APSM falan bu modlar uzerinde calisacak ve kendisini gelistirmek isteyen birisinin filmleri alip banyo yaptirana kadar bekleme ve ayarlarin hepsini aklinda tutma gibi bir zahmete girmesi gerekir ki buda pek mantikli gelmiyor bana.

 

Tarih: 23 Nisan 2011, 07:44 - İp: 219.***.**6.57
mavituna
mavituna (üye)
İzmir / Meraklı

ben uzun araştırmalar sonucunda 200 lira ya canon ae1 program aldım.Bu konuda daha çok yeniyim sürekli farklı sitelerden çekim teknikleri ayarları konusunda bilgi edinmeye çalışıyorum.Ama merak ettiğim bir şey var ae1 in asa yani ıso değerini üstünden de değiştirebilir miyim?Üstünde asa değeri var vilmin takiıldığı yerin dışında.Şu an 400 ü gösteriyor ilk filmimi tab ettirdim bir sorun görünmüyor ama daha iyisini çekebilmek için o değeri değiştirmeli miyim?

 

Tarih: 9 Haziran 2011, 12:12 - İp: 78.***.**1.205