andywarhol
andywarhol (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Dia Film ?

Arkadaşlar burası ile alakalı olmayacak belkide ama buradan da daha uygun bir yer bulamadım. Benim sorum dia film nedir ? Her fotoğraf makinesine dia film takılabilir mi ? Ben nikon fm2 kullanıyorum. Çekim yaptıktan sonra ne kadar işlemden sonra elime gerçek dia geçer. Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim. Şimdiden sağolun dostlar.

Tarih: 26 Haziran 2005, 21:27 - İp: yok
macromurat
macromurat (üye)
İstanbul / Firma

selam andywarhol dia film pozatif dediğmiz film her makinaya dia film takıp kullana bilirsin dia filmde yapmış olduğun bütün hatalaarı görebilirsin çünkü film banyo yapıldıktan sonra ışığa tutup filmi sanki karta basmış gibi göre bilirsin bunu negatif filmde göremezsin sadece karta basıldığında göre bilirsin yani kısacası dia film karta basılmak için pek kullanılmaz projeksiyon makinasına takılıp perdede izleye bilirsin.

 

Tarih: 26 Haziran 2005, 22:56 - İp: yok
murat 856
murat 856 (üye)
Çanakkale / Doğa Fotoğrafçısı

Birde dia filmin çözünürlüğü negatif bir filme göre çok daha fazla.Renkler çok canlı ve doygun çıkıyor.

 

Tarih: 27 Haziran 2005, 21:20 - İp: yok
umutakdag
umutakdag (üye)
Ankara / Amatör

değerli dostlarım. dijitali boşverin hayat filmde dememin sebebi bu işte. en iyi fotoğraf dia ya çekilir. ne güzel etmişsinizde sormuşsunuz. lütfen bir sensia yada kodak elitechrome alıp çekin slayt projektörünüz olmasada 2x loop la bakın gerçek fotoğraf nedir görün. biraz pahalı bi zevktir ama değer.

dia ile ilgili sorularınız için e-mail atabilirsiniz.

 

Tarih: 28 Haziran 2005, 11:38 - İp: yok
murat 856
murat 856 (üye)
Çanakkale / Doğa Fotoğrafçısı

Size katılmıyorum...

 

Tarih: 28 Haziran 2005, 17:50 - İp: yok
positif
positif (üye)
İstanbul / Firma

Murat856, dia filmin çözünürlüğü negatif filmden fazla yorumun böyle doğru değil - dia filminde renk doygunluğu (banyo doğru yapılırsa) çok daha iyidir. Filmde çözünürlükten ziyade gren yapısından bahsetmek gerek ve negatiffilmde kart baskı teknolojisi son derece önemli bir unsur. Genelde fotoğrafa dijital gelişmeyle başlayanların sorduğu bir soru "negatif veya dia nın çözünürlüğü nedir ?" Bu böyle doğru değil - dia filmin projeksiyon özelliği bambaşka bir görselliktir - bu verimliliği bir monitör görüntüsü ile kıyaslamak doğru değil (kullanım alanı önemli). Dijital çekimlerde bile normal bir ofis veya evde kullanılan bir monitörle ve profesyonel grafik ortamda kullanılan örn. Lacie tipi bir grafik monitörle alınan verim bile çok farklı. - Andywarhol'un sorusuna gelince...Dia film genelde enstantane dakikliği iyi olan makinelerde kullanım tavsiye edilir (örn. Nikon FM-2) ancak vizörlü makineler dia kullanımı için pek el verişli değildir çünkü vizörlü makinelerde pozlama toleransı genelde filmlere bırakılır. ( 200 asa bir negatif filmin toleransı bir hayli geniştir) Dia filmleri dakik ve hatasız pozlamanız gerekir. Çekim yaptıktan sonra dia filmini banyoya vermen yeterlidir ancak laboratuvarı iyi seçmeni tavsiye ederim. Türkiyede çok az laboratuvar dia filmi hakkını vererek banyo yapabiliyor. (İst. Difo Lab.; Cromacopy; ANK. Fırat Color )

 

Tarih: 29 Haziran 2005, 00:44 - İp: yok
murat 856
murat 856 (üye)
Çanakkale / Doğa Fotoğrafçısı

Bende zaten kesikinliği kastetmek istemiştim.
Ama yanlışlarımı düzelttiğin için teşekkür ederim.Bundan sonra daha dikkatli yorum yazacağım.

 

Tarih: 29 Haziran 2005, 21:41 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar andy,
Dia dediğimiz ; pozitif filmin kesilip kartuşlanıp dia makinasında seyredilmeye hazır halidir.. Normalde sizin sorduğunuz pozitif film oluyor..Genelde kutuarında Color reversal film diye yazar. Dilde ise dia pozitif diye anılır fotoğrafçıların bir kısmında bunun da nedeni bir aralar negatif filmi de kartuşlayıp perdeye yansıtabilme ihtimalidir.. Her fotoğraf makinası pozitif film ile çekim yapabilir..Nasıl ki negatif film de ıso/asa varsa pozitif filmde de vardır.. Yani negatif kullanan biri aynı işlemleri uygulayarak pozitif film kullanabilir.
F2 nikonun ünl
ü makinalarından biridir ve rahatlıkla pozitif film ile çekimler yapabilirsiniz. Yalnız ; eğer makinanızı yeni ve kullanolmış aldıysanız;Bir kaç film ile her karenin çekim değerlerini yazarak not etmenizi ve makinanızın verdiğiniz değerlerle doğru orantıda sonuç alıp almadığınızı kontol etmenizi öneririm.. Bu da genelde stop aralıkları ile kontrol edilir.Eğer bariz farklılıklar varsa makinanızı servise götürüp ardından tekrar deneme çekimleri yapmanız doğru olur.. Ama farklılıklar az ise makinanızın stop ayarları hatta iso /asa ayarllarından da ayarlayabilirsiniz.. yani eğer makinanız 125 asalık bir filmde 125 asaya ayarladığınızda istediginiz sonuçları ver miyorsa makinanızın ıso/asa ayarlarından oynayarak doğru çekimlere varabilirsiniz.. Bu da bir seçenek tabiiki..Ama bir kaç filmi gözden cikartamak zorundasınız..İyi çekimler ...

 

Tarih: 30 Haziran 2005, 11:17 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

isim unutma hastalığımdan dolayı dia / slid karışıklığı yaptım..Okuyanlar yalnış yönlenmesin.özür..

 

Tarih: 30 Haziran 2005, 11:56 - İp: yok
mavi_ce
mavi_ce (üye)
Kayseri / Meraklı

TŞK. EDR. bu vesile ile benide bilgilendirdiniz...

 

Tarih: 2 Temmuz 2005, 18:14 - İp: yok
murat 856
murat 856 (üye)
Çanakkale / Doğa Fotoğrafçısı

Onun için buradayız.

 

Tarih: 2 Temmuz 2005, 19:17 - İp: yok