lnnocent
lnnocent (üye)
İstanbul / Meraklı

Başlangıç - Braun Paxette 2 B 1957-

Arkadaşlar herkese merhaba. Ismim Saruhan, 27 yaşındayım. Fotoğrafçılığa yeni merak saran çaylağın biriyim. Elimde rahmetli babamdan -belki de ona da dedemden hatıra kalmış- bana kalan 1957 yılında üretilmiş Braun Paxette II B marka bir fotoğraf makinesi -üniversitedeki öğretmenim makine dememe her zaman kızardı - var.

http://www.ukcamera.com/classic_cameras/braun1.htm

Bu fotoğraf kamerasını kullanmak niyetindeyim. En azından halen çalışır vaziyette olduğunu bilmek beni çok mutlu edecek. Internetteki kısa bir araştırmamdan sonra kullanma kılavuzunu buldum şükürler olsun.

http://www.urmonas.net/manuals/paxsup/paxsup.html

Doğru film seçimi konusunu da araştırdıktan sonra bir fotoğrafçıya gidip ilk filmimi kamerama monte edeceğim. Kim bilir belki ileride kendi karanlık odamı bile kurarım. -bunu da araştırmam lazım-

Forumlarda arama motoru bulamadım. Umarım gözümden kaçmıştır. Eğer yok ise sizlerden analog kameralar konusunda deneyimler okumak isterim.

Sevgiyle kalın,

Saruhan.

#lnnocent' tarafından 13.02.2011 23:04:18 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 13 Şubat 2011, 23:03 - İp: 88.***.**8.125
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Analog kameralar temel prensip olarak dijitallerden farklı değil elbette. Bir fotoğrafın oluşması için 3 tane temel kavramı biliyor olmak gerekiyor.

* ASA (ISO)
* Diyafram
* Enstantane

Bu üçünün doğru seçilmesi pozlamanın gerçekleşmesini sağlıyor. Analog makinede makineye takacağınız filmin ASA değeri değişmeyeceği için (film bitene kadar) size diyafram ve enstantaneyi kontrol edip netleme yapmak kalıyor.

Alan derinliği, perde hızı gibi kavramları ve fotoğrafa etkilerini araştırmanızı öneriyorum.

Bir diğer konu da sizdeki cihazda pozometre yoktur. Doğru ışık ölçümü için pozometre çok önemlidir. Bu durumda iki seçeneğiniz var. Ya bir el pozometresi temin edeceksiniz (internette ya da Hayyam'da bulabilirsiniz) ya da pozlama değerlerini tahmin ederek çekim yapacaksınız.

İkinci koşul için internette "Güneşli 16" ya da "Sunny 16" denen yöntemi araştırmanızı öneririm. Başlangıç için bir süre idare edecektir. Renkli negatif film ile başlayın. bu filmlerin toleransı yüksektir. Pozlama hatalarına karşı belli bir seviyeye kadar kompanzasyonu vardır. Deneyim kazandıkça siyah beyaz film ve dia pozitif film kullanımını da düşünebilirsiniz.

Şimdiden kolay gelsin.

 

Tarih: 14 Şubat 2011, 08:39 - İp: 195.***.**4.6
  • 1