cyaxeres
cyaxeres (üye)
Yurtdışı / Amatör

Analog Makinelerle İlgili Bir Soru

merhaba arkadaşlar, forumda yeniyim. Öncelikle, önceden bu konuyla ilgili bir konu açılmış ise yaşattığım tekrardan ötürü özür diliyorum. Sorum çok basit ve amatörce bir soru olacak:

Digital kameralarda görüntülenebilen kızılötesi (infrared) ışıma analog makinelerde de görüntülenebiliyor mu?

Şimdiden teşekkür ederim.
saygılar...

Tarih: 7 Mart 2013, 04:49 - İp: 82.***.**7.100
sabuncu
sabuncu (üye)
İstanbul / Meraklı

dediğin gibi benzer konular önceden de açıldı. google da aratıp buraya yazman daha güzel olur.
kızılötesi çekim için dijital makineler pek başarılı değil çünkü dijital makinalar sensörü bozulmasın diye sensörün önüne bi filtre konuyor ve kızılötesi ışınlar bu filtreden geçmiyor.
kızılötesi için filmler var yanlış hatırlamıyosam ilford sfx 200 bi örnek bu filmlere. elbette bu filmi kullanırken yine ir filtre de takman gerekir lense.

 

Tarih: 7 Mart 2013, 10:44 - İp: 83.***.**7.179
cyaxeres
cyaxeres (üye)
Yurtdışı / Amatör

Yanıtın için teşekkürler dostum. Amacım kızılötesi fotoğraf çekmek değil de, eğer analog makinelerin merceğinden baktığımızda karanlık ortamda yakılacak kızılötesi bir lambayı görebileceksek, eski bir makineyi parçalarına ayırıp modifiye etme düşüncem var. Sizce analog fotoğraf makinelerinde bunu görebilmenizi sağlayacak düzenek var mıdır?

 

Tarih: 7 Mart 2013, 12:58 - İp: 82.***.**7.100
sabuncu
sabuncu (üye)
İstanbul / Meraklı

yapmak istediğini pek anlayamadım ama şöyle söyleyim analog makine ve dijital makineler aynı lens yapısındadır yani lenslerin yapısı içinden geçen ışığın dalga boyunu değiştirme gibi bi olayı yoktur.

misal olarak analog canonda kullandığın lensi dijital canonda da kullanabilirsin. tabi bu dediğim DSLR ve SLR olan makineler için geçerlidir bi de çok eski bi lens değilse.

 

Tarih: 7 Mart 2013, 17:33 - İp: 83.***.**7.179
mustafa_ozdag
mustafa_ozdag (üye)
Antalya / Meraklı

Dediğinizi analog makinelerle değilde belki dijitallerle yapabilirsiniz.Sensorün önündeki IR cut filtresini çıkarmanız ve lensin önüne de IR filtre takmanız gerekir.Sony V1 diye bir makine vardı eskilerde.O kendi bünyesinde kızılötesi fotoğraf çekebiliyordu.Ondan bulabilirseniz onu kullanabilirsiniz belki.

Kızıl ötesi fotoğraf analog makinelerde benim bildiğim kadarı ile filmle ilgili.Tabi objektiften içeriye sadece kızıl ötesi ışınların girmesi için yine IR filtre takmanız gerekir.

 

Tarih: 7 Mart 2013, 17:40 - İp: 176.***.**5.217
  • 1