aydas
aydas (üye)
Ankara / Meraklı

Analog Makine Yardım(yashica Fxd Quartz)

merhaba sevgili netfotograf üyeleri aranızda yeniyim.
uzun zamandır fotoğraf çekmeye ilgi duydum ama profesyonel makinayla hiç deneyimim olmadı. elimde yashica fx-d quartz var. bu makina ile bir başlangıç yapmak istiyorum. başlangıç düzeyinde bilgim var ama makina hakkında çok yok bu yüzden eğer bilen varsa bir kaç özellik sormak istiyorum.




1-objektifin sağ tarafında bulunan kısımda self-timer var ama bir de AE-L yazan bir ayar var o ne işe yarar.
2- enstantanenin ayarlandığı kısımda X AE ve B kodlu 3 ayar var bunlar ne işer yarar.
cevaplayan olursa cok sevinirim.

Tarih: 4 Şubat 2012, 15:35 - İp: 94.***.**9.82
velicetinkaya
velicetinkaya (üye)
Sivas / Amatör

2 sorunu pek bilmiyorum yanlış anlatmayayım.

AE-L kilidi yaptığın pozlamayı kilitmeni sağlar. Bir arkadaşımız bence güzel şekilde anlatmış aynen kopyalıyorum...

Ae-L ise, makineye bir bolgeden yada noktadan isik olcumu yaptirirsin, ae-L'ye basili tutup kadrajini ayarlarsin cekimini yaparsin.. Ornek olarak: evin icindesin, icerisi los isikli, ama pencereler aydinlik.. Pencereden isik olcumu yaparsan makine kendini cok isikli bir ortamda sanacak ve cekimi yaptiginda odanin ici karanlik, pencere normal cikacak.. oda icinden olcum yapinca da oda normal, pencereler cok aydinlik cikacak.. Penceredeki aydinlik alanla odanin los isikli bolgesi arasindan isik olcumu yapip cekim yaparsan daha dengeli birsey olusur(gibi dusunebilirsin).. Yani bu orneklerin hepsinde isik olcumunden sonra ae-Lye basili tutulup kadraj(cerceve) ayarlaniyor.. bu sayede pozlama yada diyafram degerleri makinenin baktigi yerden degil az onceki olctugu yerden algilanmis oluyor..

 

Tarih: 4 Şubat 2012, 20:11 - İp: 78.***.**8.122
baberti
baberti (üye)
İstanbul / Meraklı



#baberti' tarafından 27.04.2012 22:28:45 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 4 Şubat 2012, 21:13 - İp: 46.***.**7.113
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

AE : Automatic Exposure yani otomatik pozlama, bir başka deyişle otomatik ışık ayarı. Siz lensin üzerindeki diaframı ayarlarsınız, makina ışığı ölçer ve diaframın konumuna göre perde hızını otomatik belirler. Flaşsız çekim yaptığınız zamanların %99'unda makinayı AE konumunda kullanacaksınız.

B : Bulb. Makina bu konumdayken perde tamamen kullanıcının kontrolündedir, yani kendi kendine açılıp kapanmaz, kullanıcının parmağı denklaşöre basılı olduğu sürece perde açık kalır, denklaşör serbest bırakılınca perde kapanır. Bu mod çoğunlukla geceleri gökyüzünü çekerken 2-3 dakika pozlama yapmak için kullanılır. Perdesi elektronik olarak sürülen makinalar bu modda perdeyi açık tutmak için pil harcarlar, 10-20 dakikalık bir çekim pili bitirebilir, perdesi tamamen mekanik olanlarda ise kullanıcının parmağı yorulana kadar pozlama yapılabilir.

70'lerin ortalarında perdesi elektronik olarak sürülen ilk modellerde, üreticiler pil olayına şüphe ile bakan, pile bağımlılığı kusur olarak gören eski müşterilerini tatmin etmek için makinayı en azından bazı perde ayarlarında tamamen mekanik çalışacak şekilde tasarladılar. Sözkonusu perde ayarları çoğunlukla Bulb ve FlaşSync (flaşlı çekim) hızıdır. Sizin makinanız böyle bir model mi bilmiyorum, anlamanın bir yolu pili çıkarıp denemektir.

X : Makinanızın kullanıcı klavuzunu okumadım ama büyük ihtimalle flaşlı çekim modu.

 

Tarih: 4 Şubat 2012, 22:18 - İp: 85.***.**2.164
aydas
aydas (üye)
Ankara / Meraklı

çok teşekkür ederim. imternetten kullanım kılavuzunu buldum ama ingilizceoldugu için pek anlayamadım. ama verdiğiniz bilgiler tatmin edici oldu. yalnız aklıma birşey takıldı. antika demiş ki ;"Flaşsız çekim yaptığınız zamanların %99'unda makinayı AE konumunda kullanacaksınız."
ama zaten profesyonel makina kullanmanın amacı diaframı enstatntaneyi fotoğrafçının manuel ayarlaması değil midir? AE modunda kullandığımda tatmin edici fotoğraflar çekebilir miyim?

 

Tarih: 5 Şubat 2012, 02:09 - İp: 94.***.**9.82
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Son 30-35 senedir tatmin edici fotografların %99'u bu modda çekiliyor.

Makinanın içine koyduğunuz filmin ISO değeri belli, o filmin pozlanacağı ışık miktarı belli, ortamdaki ışık miktarı az da olsa çok da olsa diafram ve perde hızı ayarlanarak içeriye daima aynı miktarda ışığın girmesi sağlanır. Fotografçılığın başından beri, neredeyse 200 senedir bilinen bu basit sıradan denklem elektronik çiplere programlanarak son 30-40 senedir başarıyla kullanılmaktadır.

Bu sistem mükemmel değil tabii. Mesela karda veya güneşli kumsalda görece daha karanlık bir konuyu çekmeye kalkarsak veya karanlık bir tiyatro sahnesinde sadece üzerine ışık düşen oyuncuyu çekmeye kalksak AE'ye müdahele etmemiz gerekir, karda,plajda EV+1 , karanlık sahnede EV-1 şeklinde sistemi yönlendirmemiz gerekir. (sizin makinada sol taraftaki mandal, böyle mandalı olmayan makinalarda +EV için ISO değeri düşürülür, -EV için ISO değeri arttırılır) Son 20 senedir kullanılan matris ölçümlü otomatik pozlama sistemleriyle beraber artık müdaheleye de pek nadiren ihtiyaç duyuluyor. Aslını ararsanız negatif film +/-1.5EV yanlış pozlanmayı kaldırabilir, bunun anlamı negatif film kullanırken makinanıza hiç müdahale etmeden kullanabilirsiniz.

Yukarıda bahsi geçen denkleme sizin tek müdahaleniz diafram-perde arasındaki denge üzerine olur. Alan derinliği için diaframı kısarsınız, makina otomatik olarak perdeyi yavaşlatır, diaframı açarsınız, makina otomatik olarak perdeyi hızlandırır.

 

Tarih: 5 Şubat 2012, 15:52 - İp: 85.***.**2.164
  • 1