logy

-
Yerebatan Sarnıcı... 2
Canon Eos 40 D
Canon 17-85 Mm
- 2057
- 14 Ocak 2009
- İç Mekan Kültürel Miraslarımız Mimari
Tripodsuz elde çekim mecburen tripod almıyorlar içeri...
Tüm dostlara sevgiler ve selamlar...
Yerebatan Sarnıcı...
İstanbuldaki en büyük ve muhteşem kapalı sarnıçtır. Ayasofya meydanı batısındaki küçük binadan girilir. Sütun ormanı görünümündeki mekanın tavanı tuğla örülü, çapraz tonozludur. Zamanında civardaki bir bazilikadan dolayı bu isimle anılmıştır.
Tarihi [değiştir]
Civardaki saraylara su sağlamak için I. Justinyen (527-565) devrinde yapılmıştır. Sarnıç, 143 metre uzunluk ve 65 metre genişliğiyle toplam 9.800 metrekarelik bir alanı kapsamaktadır 28 x 12 sıralı sütunların toplamı 336 adet olup, sütun başlıkları genellikle İyon ve Korent üslupları taşımaktadır. Ancak az sayıda işlenmeden bırakılmış Dor stili başlıklara da rastlanmaktadır. Sarnıç, 4 metre kalınlıkta, pişmiş tuğladan yapılan duvarla çevrelenmiş ve su yalıtımı amacıyla özel bir harçla sıvanmıştır.
Zamanında su seviyesi mevsimlere göre değişen sarnıcın, doğu duvarındaki değişik seviyelerdeki borular vasıtasıyla dışarıya su verilmiştir. Su seviyelerinin bıraktığı izler, sutunlarda görülebilir. Sarnıcın su gereksinimi, şehrin 19 km kuzeyindeki Belgrad Ormanları'ndan imparator Justinyen tarafından yaptırılan su kemerleriyle karşılanmıştır.
1984'de büyük tamirat sırasında zemin temizliği yapılmış, 1 metreden fazla çamur temizlendiğinde orijinal tuğla taban ve 2 sütun altında Medusa kafası mermer bloklar ortaya çıkarılmıştır. İnşa edilen yol sayesinde de sarnıç içini dolaşmak mümkün olmuştur. Sarnıçta konserler ve çeşitli kültürel etkinlikler düzenlenmektedir.
Medusa başlı sütunlar [değiştir]
Sarnıcın kuzeybatı köşesindeki iki sütunun altında kaide olarak kullanılan iki Medusa başı Roma cağı heykeltraşlık sanatının örneklerindendir. 4. yüzyıla ait bu başların hangi yapıdan alınarak buraya getirildiği konusunda kesin bir bilgi olmamakla birlikte genç Roma Çağı'na ait antik bir yapıdan sökülerek buraya getirldiği ve sarnıcın inşasında salt sütun kaidesi olarak ihtitaç olduğu için kullanıldığı görüşü araştırmacılar arasında genel kabul görmektedir.(başka bir göruse görede medusa başlarının birinin yan birininse ters cevrilmiş olmasının sebebi olarak çok tanrılı dinden tek tanırılı dine geçiş döneminde bunu bir tur anlatım gibi degerlendirmek mümkündür)



Asana da müsaade etmediler mi? Ama benim Pembe kayalar yansımam kadar güzel olmamaış dersem inanma
o kadar o yerin üstünden geçtim ama bir türlü içeri girmemiştim..Işık ve yansıma çok iyi olmuş..E tabi tripotlu olsaydı çok çok daha güzel olurdu..ellerine sağlık "asalı adam"


orantısız olmus odak fotografın sol ust kosesine yakın .
buna ragmen şık olmuş!








böylesi bir ışıkda gerçekden gözü rahatsız etmeyen bir seyir var çalışmada...
yansıma ile oluşan güzellik ayrı bir lezzet katmış kompozisyona....
açıklamalar içinde ayrıca emeğinize sağlık olsun....
paylaşım içinde teşekkürler...
saygılar ve eyvallah....
