kangtegwon
kangtegwon (üye)
Sakarya / Amatör

Sony A550 Sensor Temizleme Sorunu

.gecen haftasonu fotograf cekerken, fotografa baktigimda lekeler gordum.eve gelip, f degerini 22`ye getirip beyaz bir kagit uzerinde cekimler yaptim. lekeler cok belli oldu.filtreyi cikardim, lensi degistirdim.ama leke gitmedi. sanirim sorun sensor`de. forumdan biraz arastirdim. sensore toz kacmis sanirim. biraz arastirinca Sony yetkili servisi MEKEL elektronik servisi`ni buldum. telefon acip sordum. kendilerinin sensor temizligi yaptiklarini ve bu konuda uzman olduklarini soylediler.sensor ve makine temizligi - ucret 80-100 TL kadar olur dediler. su anda dusunuyorum. sensor temizligi icin bu ucret uygun mudur? yapilan is cok zor degildir diye dusunuyorum, ancak ince bir iscilik gerektirdigi icin mi 80-100 TL denilmistir? sensor temizleme olayini daha uyguna yapan yer var midir? MEKEL firmasi direkt olarak SONY yetkili servisi oldugu icin tercih edilebilir diye dusunuyorum. sonucta sensor temizleme konusunda 3-5 kurus ucuz olsun diye bu konuda tecrubesi olmayan bir yere bu isi yaptirirsam, daha sonra farkli sorunlarla karsilasabilirim diye dusunuyorum. sizin onerileriniz nedir? bu hafta ici makinemi lensimle beraber gonderip, temizletmek istiyorum. degerli yorumlarinizi bekliyorum.

Tarih: 7 Eylül 2013, 23:30 - İp: 94.***.**5.154
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Yine kirlenecek.

 

Tarih: 8 Eylül 2013, 00:04 - İp: 78.***.**7.5
kangtegwon
kangtegwon (üye)
Sakarya / Amatör

evet sayin ocaklilar,yine kirlenecek. kirlenmemesi icin elimden gelen ozeni gostermeye calisiyorum, evde lens degisimini genelde banyoda, tozun en az oldugu ortamda gerceklestirmeye calisiyorum. ancak disarda,makro cekim yapmak icin makro lensi taktigim sirada, sanirim toz girdi sensore.mutemadiyen kontrol edip temizletmemiz gerekecek anladigim kadariyla.evde kendim herhangi bir mudahalede bulunmak istemiyorum zarar veririm makineye diye.sizin tavsiyeniz nedir ustadim? nasil bir yardim almaliyim? yetkili servis en etkin basvuru noktasi midir? yada nasil bir yol izleyebilirim?degerli yorumunuzu bekliyorum.

 

Tarih: 8 Eylül 2013, 00:27 - İp: 94.***.**5.154
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Sensörde kaç tane tozunuz var? Bütün çekimlerinizi 22 diyaframla mı yapıyorsunuz? Normal çekimlerinizde farkedebiliyor musunuz? Spot Healing veya Clone Tool ile bir tıkla düzeltemiyor musunuz? Hava pompası ile temizlemeye çalıştınız mı? Ben sensörümde normal çekimlerde rahatsız edici seviyede bir toza rastlamazsam temizlemeye kalkmıyorum. Temizleme işlemi yapmaya karar verirsem hava popası kullanıyorum ama 22 diyaframla çekimler yapıp toz aramıyorum. Ararsanız, temizlendikten hemen sonra bile bulabilirsiniz. Kuru veya ıslak, ucunda bez takılı olan çubuklarla yaptığım ilk denememde temizlemeden önce sensörümde görüp saydığım 9 adet leke, temizledikten(!) sonra 33 adete çıkmıştı.

 

Tarih: 8 Eylül 2013, 00:54 - İp: 78.***.**7.5
kangtegwon
kangtegwon (üye)
Sakarya / Amatör

yaklasik 10 adet gozukmekte sayin ocaklilar. 22 diyaframla cok cekim yapmiyorum.normal cekimlerin hepsinde degil ama ozellikle gokyuzu olan fotograflarda, yada duvar,kapi,koltuk beyaz yada acik renk olan fotograflarda fark ediliyor.zaten bende, gun batimi fotografi cekerken tesadufen fark ettim tozlanma oldugunu.yoksa toz aramak icin bos bir kagit alip diyaframi 22`ye kisip fotograf cekmedim.pompayla denedim ama etkili olmadi.baska bir mudahalede bulunmadim sensore zarar verebilirim diye.bir adet ornek fotograf yukledim tozlarin belli oldugu.bakabilir misiniz?

http://www.flickr.com/photos/kangtegwon/9695826273/

kendim mudahale etmekten cekiniyorum.sensore herhangi bir zarar verebilirim diye.o yuzden teknik yardim almak istiyorum.ama bu isin piyasasi nedir?nasil yapilir bilemiyorum. daha once Ankara`da ogrenciyken, bilgisayar servisi tarafindan Su parca bozuk degismesi lazim deyip kandirilarak dunyanin parasini verip, sonra sorunun adaptor kablosunda oldugunu ogrenmemle (o donem ceviri isi yapiyordum ve bilgisayarima cok acil ihtiyacim vardi-bende dusunmeden tamam degistirin dedim-gidip baska yere sormak yerine) dunyalar basima yikilmisti.bu konuda da aynisini yasamak istemiyorum.o yuzden bir adim atmadan once bir bilene sormak istedim.tesekkur ederim.

 

Tarih: 8 Eylül 2013, 07:48 - İp: 94.***.**5.154
mustafaonur
mustafaonur (Objektif)
Ankara / Firma

Aynı makineden Bende de var. İlk makinem de Alpha 100 dü. Öncelikle ben temizlik yapardım bakardım eğer benim yaptığım işlem işe yaramıyor o zaman özel servis de yaptırırdım. Ankara da bu işi Bora Teknik iyi yapar. Ama öncelikle siz yapmayı deneyin.

yapacağınız işlem gayet basit Makinenizi sensör temizleme moduna alıp lensi çıkarıp. baş aşağı bakarken teker teker tozlara pompa ile hava vermek yada sensör temizleme kitlerinden alabilirsiniz. Merak etmeyin siz aslında sensörü değil sensörün önündeki filtreyi temizliyor olacaksınız. Bu işlemi zaten zamanla sizinde öğrenmeniz gerek yurt dışına özellikle fotoğraf gezisine gitseniz fotoğraf çekmeden dönmeniz çok kötü olurdu.
Bol fotoğraflı günler dilerim.

 

Tarih: 8 Eylül 2013, 21:27 - İp: 212.***.**6.93
kangtegwon
kangtegwon (üye)
Sakarya / Amatör

sayin mustafa onur tesekkur ederim konuya yorumunuz icin. soylediginiz sekilde deneyecegim. insallah olumlu sonuc alirim. ilk baslarda insan cekiniyor tabii ki makineye zarar verebilirim diye dusunerek.o yuzden bir bilene sormak istedim ve konuyu actim. umarim kendime halledebilirim.saygilarimla.

 

Tarih: 8 Eylül 2013, 22:40 - İp: 94.***.**5.154
mustafaonur
mustafaonur (Objektif)
Ankara / Firma

Öncelikle kendinize güvenin zaten o zarar verirmiyim korkusuyla zarar vermezsiniz. Çok da güzel halledersiniz. Ben defalarca yaptım hatta birkere pompam yoktu üfleyerek temizlemiştim. Göynük deydim doğa harikaydı çekmem gerekiyordu açtım üfledim baya da temizlendi ve kullandım. Bozulacaksa da sizde bozulsun çoğu servis de DSLR konusunda uzman değildir. İnternette de sensör temizliğiyle ilgili bir sürü video var seyredin derim.

 

Tarih: 9 Eylül 2013, 03:05 - İp: 212.***.**6.93
kangtegwon
kangtegwon (üye)
Sakarya / Amatör

.mustafaonur bey soylediginiz gibi ugrastigim zaman biraz verim alabildim. tek korkum sensore zarar verir miyim acaba`ydi. simdi onu asmis durumdayim.tesekkur ederim.

 

Tarih: 10 Eylül 2013, 12:11 - İp: 195.***.**8.186
  • 1