sametkb
sametkb (üye)
İstanbul / Amatör

Fotoğraf Ve Grafik

Merhabalar, forum üzerindeki ilk konum olduğu için daha önce tartışıldıysa şimdiden özürlerimi sunmak istiyorum.
Benim mesleğim grafik tasarım. Fotoğrafçılığı çok sevdiğim için hobi olarak fotoğraf sanatıyla da uğraşıyorum. Henüz çok yeniyim. Araştırmalarımda çok şahane fotoğraflara denk geliyorum, bu fotoğrafların nasıl çekildiğini sorduğumdaysa üzerinde dijital ortamda oynamalar olduğunu öğreniyorum. Bu konu bana biraz tuhaf geliyor. Ben sadece fotoğraf makinası üzerindeki ayarlar ile oynayarak hoş bir fotoğraf yakalamaya çalışırken genel olarak tamamen oynamalar ile bir fotoğraf yaratılıyor. Acaba diyorum ben bir ışığı aramakla veya fotoğrafı düzgün kadrajlamak için büyük uğraşlar vermekle hata mı ediyorum ? Kısaca sorum şu, bir fotoğraf üzerindeki dijital oynamalar, o fotoğrafın değerini düşürür mü ?

Tarih: 25 Temmuz 2011, 02:41 - İp: 88.***.**9.174
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

değindiğiniz konu daa önceden epey tartışıldı. şuan linkini bulamadım o yüzden buradan da yazılabilir konuya.

eskiden yapılan bir çok yaratıcı uygulama artık dijitalde kolay yapılabilir oldu ve eskisinden çok daha farklı yapılabilir oldu.

dijital makineler ve lensler farklı görüntüler verebilmekte. bana sorarsanız bu yeni bir akım. fotoğrafın yeni yüzü. eski yüzünü tabiikide yapabilirsiniz. analog makina ile filme çekersiniz ve rötuş vs de yapmazsınız.

fakat işte tam burada fotoğraf dediğimiz şey nedir? sorusu ortaya çıkar. fotoğraf bence fotoğrafçının hayal dünyasını ifade eder. var olan görüntünün çok farklı açılardan, farklı lenslerle, farklı ışıklarda ve doğal kurguyla çekilmesi..

örneğin gazeteciler an'ı yakalamaya çalışır. ve bir çoğu rötuş yapmaz. amaç an'ı olduğu gibi tüm çıplaklığıyla vermektir.

ama öte yandan bir fotoğrafçı analog dahi kullansa, sonradan yapabilceği şeyleri çekmeden önce hile yaparakta elde edebilir.

mesela, kalabalığın çok az kısmını çekmek ve orayı azmış gibi göstermek. yada tam tersi. kalabalık hissi verecek açıdan çekim yapmak.

------
birde şu var. eskiden karanlık oda da yapılan işlemler günümüzde fotoğraf işleme yazılımlarıyla yapılıyor. eğer eliniz adil ise ve yeteri derecede yazılımlarla fotoürafa müdahale ederseniz bence hiçbir sorun yoktur.

makina düzeneği sınırlı, makine düzeneği geliştirilebilir. siz gözünüzle çekilen kareyi çekim sonrası görebiliyorsunuz. göz kadar hassas kareler çekmek mümkün olmayabilir ama genelde dijitalde buna müdahale edip çeşitli akraksiyonlarla fotoğrafı iyileştirebilirsiniz.
analogda bu şans çok az ve maliyetli.

teknoloji ilerliyor. insanlar bundan hoşnut. he, teknoloji ilerlerken bazı şeyler yolunda gitmiyor mu. evet gitmiyor. bu gibi bazı aksilik, fark, vb. olayı da firmaların pazarlama hileleri denilebilir.

genel anlamda dijital çıktı, bir sürü yazılım çıktı. bu aşamada akıllı fotoğrafçı yaratıcılığını, bakış açısını, fotoğraf bilgisini, yazılım bilgisini yeterli dozda ayarlayabilen kişidir.

çoğu aman eksik bilgisi olan insanlar karşımıza çıkar. yanlış uygulama yaparlar. yada 4x4 lük yerine 4x3 lük fotoğraf çekerler.. işte iyi olmak için çekeceğiniz fotoğraf yerine göre ne istiyorsa o derecede yeterli dozda tüm fotoğrafçılık uygulamalarından/tekniklerinden yararlanmalı derim. yapılabiliyorsa analog ile yapsın yada dijital ile yapsın önemli olan sonuçtur. güzelse tamamdır.

 

Tarih: 25 Temmuz 2011, 13:39 - İp: 88.***.**5.4
sametkb
sametkb (üye)
İstanbul / Amatör

Sorumu aydınlattığınız için teşekkür ederim, tatmin edici bir cevaptı.

 

Tarih: 25 Temmuz 2011, 14:29 - İp: 85.***.**6.109
  • 1