selmankaya
selmankaya (üye)
Bursa / Meraklı

Soyut Fotoğraf

Soyut kategorisindeki bilmemkaçıncı sayfaya gelmeme rağmen, soyut denilebilecek bir fotoğrafla karşılaşmadığımdan bu başlığı açma ihtiyacı hissediyorum. Vedat Konyalı şöyle diyor; "Soyut fotoğraf, detaydan çok renk, biçim ve çizgilerin ilkel algılamasına dayanır." Yani algıda şekillendirilemeyen; bir obje olarak değerlendirilemeyecek leke ve biçimlerden bahsediyor.
Ve ekliyor,
-Soyut fotoğraf konuyu kolaylıkla kavranabilir bir biçimde sunmaz, (Yani fotoğrafını çektiğimiz objenin ne olduğunu kolay kolay anlayamayız. Burada biçimsel formundan koparma söz konusu)
-Soyut fotoğraf, görselin detayından daha çok ve öncelikle biçim, renk ve çizgiler yolu ile açıklamada bulunur. ("Detaya" neden bu kadar takıldığını bilmiyorum ama biçim renk ve çizgiler konusunda tıpkı soyut resimde olduğu gibi estetik kaygıyla oluşturulmuş leke ve biçimsel açıklamalar olmalıdır. Rastgele değil bakın burası çok önemli. "Estetik kaygıyla")

Soyut fotoğrafta diğer fotoğraf dallarına nispetle doğa gerçekliğini yansıtma durumu, kendi gerçekliğini yansıtma durumuna dönüşmüştür. Burada Fotoğraf, Resimle paralel bir satıh üzerindedir. Kaygısı da aynıdır. Sorunları da aynıdır. Velhasılı, daha çok duygulara hitap eden, izleyicinin algısına göre anlamlanan, daha çok kuramsal ancak pratik de bir sanat dalıdır Soyut fotoğraf.

İlk soyut fotoğraf(fotogram desek daha doğru olur) örnekleri;
https://arts241tpatton.wordpress.com/arts-241-photograms/

http://www.findartinfo.com/english/art-pictures/3/128/0/Photogram/page/4.html

https://www.google.com.tr/search?q=Man+Ray+rayograph&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwico9KhkejcAhWQYlAKHVlHDf0Q_AUICigB&biw=1366&bih=662

Bir de Orhan Cem Çetin'in yanılmıyorsam, "Kusursuzluk Zaman Alır" adlı bir serisi vardı benim çok beğendiğim. Soyuta iyi bir örnek olur mu biliyorum ama onu da araştırıp izleyebilirsiniz.

Tabi şimdi bütün bunlar demek değil ki gidin lensin odağını bozun eciş bücüş ne kadar şey varsa çekin getirip koyun uzun uzun pozlamalar yapın filan; bilinsin diye yazıyorum sadece farklı ve komplike bi olay Soyut Fotoğraf.

Daha detaylı ve daha akademik bilgi için şu makaleyi de öneririm;
http://aves.akdeniz.edu.tr/YayinGoster.aspx?ID=2039&NO=46

Teşekürlerimle

#selmankaya' tarafından 12.08.2018 21:57:25 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 12 Ağustos 2018, 21:40 - İp: 176.***.**7.225
sarpogan12
sarpogan12 (üye)
İstanbul / Firma

Merhaba,
Yazınız çok bilgilendirici olmuş. Teşekkür ederim. Sonda eklediğiniz makaleyi de inceledim. Yine ilgilenen arkadaşlar için Özand Gönülal hocanın başka bir makalesini bırakmak istiyorum. Soyut fotoğrafın gelişimini anlamak için önemli bir yazı.

http://aves.akdeniz.edu.tr/YayinGoster.aspx?ID=2039&NO=6

iyi okumalar dilerim.

 

Tarih: 13 Ağustos 2021, 15:14 - İp: 46.***.**2.139
  • 1