Fotoğrafçılık Forumları
Nedir Bu Mega Pıxel Olayı?
ya arkadaşlar bu mega pixel olayı nedir tam olarak bilen var mı ? nasıl elde ediliyor bu değer yatay ve dikey pixel alanı çarpılarak mı elde ediliyor yoksa söz konusu alan adı geçen milyon pixele bölünerek bir netlik değeri mi elde ediliyor. yani eğer öyleyse mega pixeli büyüdükçe netliğin bozulması gerekiyor. nasıl iş bu benim kafam almadı yani atıyorum 1200x1600 pixellik alanda 2 milyon pixel düşüyorsa 1x1 pixellik alana ? pixel düşer şeklinde bir orantıylamı bulunuyor yoksa bu olayla bir alakası yok mu _?
pixel konusunda teknik bilgi yerine pratik bilgi vermek daha makul. eğer 10x15 ebatında foto bastıracaksan 3 mp'lik bir alet seni idare eder.boş yere fazla para verip pixeli fazla alet alma derim.
ama çok büyük baskılar(20x30 ve yukarısı) yaparım ben diyosan en az 5-6 mp'lik bi alet alman lazım.
bu arada foto kalitesi sadece pixele bağlı değildir. mesela kaliteli 3 mp'lik bir makinenin çektiği foto kalitesiz ama 4 mp'lik bir aletin fotosundan daha güzel olabilir.
1 Pixel = 1 Nokta... (Bu kadar basit)
Digital fotograflarda resim noktalardan (pixellerden) oluşur...
Bu noktaların yapısı yaklaşık kare şeklindedir... Bilgisayarında digital fotografları büyüterek bu kare şeklini görebilirsin..
Bu karelerin her biri farklı renklerdedir...
Normal film den yapılan baskılarda bu noktaları göremezsin...
Digital ortamdan yapılan baskılarda pixel sayısı azsa bu kareler
farkedilir....
3 MegaPixel dig.fot. yapılan 10x15 cm baskılarda (makinan kaliteli ise) normal baskılardan bir farkını anlayamazsın...
ama daha büyük baskılarda bu noktalar (kareler) varlığını insan gözü hissedebilir...
Pixel sayısının büyük olması daha iyidir...
Benim makinam KodakCX6330 max 3.1 MegaPixel (2032 nokta x 1524 noktadan ) oluşan fotograflar çekiyor...ben devamlı 3.1 MegaPixelde çekim yapıyorum... Çünkü bilgisayarda programlarla çözünürlüğü küçültebilirsin...ama tersi imkansız...
Onun için en yüksek çözünürlükte çekmeni tavsiye ederim....
Teknik yapı olarak CCD sensorler (Mosaic) diziliştedir.. ( Faveon sensor nedir?) topicinde şeması gösterilmiştir..
Birde Interpolasyon denilen bir teknikle (yazılım desteği) ile 2 MegaPixel gerçek çözünürlük değerli bir fotograf 6 Megapixel e yükseltiliyor...!!! (Fotografın gerçek çözünürlüğü 2 MegaPixel)
Ucuz makinalar hem interpolasyon yapıyor...hemde genellikle CMOS sensor kullanıyor... hem lensleri plastik (kaliteli cam lens değil)
Onun için McKyranın 6 MegaPixel dandik makinalar bu tür CMOS sensorlu , Interpolasyonla çıktığı değer 5-6 Megapixel (gerçek çözünürlüğü değil) , plastik lensli ... CCD sensorlu, cam lensli , Interpolasyon suz gerçek 2 MegaPixel makinalarların çektiği fotografları gözle karşılaşıtırsak (bilgisayar ortamında büyüterek) bariz farklar (renk,ışık,cisimlerin netliği)
göreceksiniz..
Asagidaki yazilari okuduktan sonra uzun zamandir kafama takilan bir soru öne cikti. Bazen böyle ilginc seyler aklima geliyor. Su pixel sayisi sadece baski boyutuna etki ediyor deniliyor.Pratik olarak bende öyle biliyorum. Kücük bir örnekten sonra sorumu sorayim.
2 farkli makina biri 2560x2048 = 5.242...~5 MP cekim yapiyor maximumda
2. makina da 3840x3072=11.796...~11 MP cekim yapiyor.
Bu iki makinaninda CCD boyutlari ayni olma imkani varmi. yada MP büyüdükce sensör boyutlarida mi artiyor. MP sensör üzerindeki nokta sayisi diyebiliriz sanirim. Interpolasyon falan olmadan. Eger iki makinada ayni boyda sensör kullaniyorsa ayni boyuta bu noktaciklari sigdirmasi icin noktaciklarin cok daha kücük olmasi lazim teknik olarak. Egerki böyle ise ayni mesafeden ayni görüntüyü ayni aci ile (diyelimki 38 mm) 2 makinada bir arabayi cekiyorsa arabanin ucu ile arkasi cerceve icinde(kadraj) kalacak sekilde cekmesi gerekir. Eger böyle ise bir makina ayni resmi 5 milyon noktadan olusturacak digeride ayni resmi 11 milyon noktaciktan olusturacak. Yada böyle degilde bu pixellerin boyu her makinada ayni ise o zaman makinanin biri 3x1,5 metrelik bir resim yapacak digeride 5x3 metrelik resim yapacak araba ayni araba sadece resmin biri büyük biri kücük olacak. Ani durum TV de de mevcut 72 ekran iki TV nin biri 1024 piksel digeride 1280 pixel ise Tv 72 cm olmasina ragmen 1280 ile görüntü veren daha canli daha renkli görünür.Noktaciklarin birbirine yakin olmasindan dolayi renk gecisleri kolay farkedilmeyeceginden daha net olur.
Bu duruma göre 5 MP ile 11 MP CCD bir sensör ayni boyda olabilirmi. Olursa o zaman ayni boyutta baski yapildiginda yüksek pixelli daha iyimi sonuc verir.Yoksa 11 MP 5 MP in yaptigi baskiyla ayni olmasi icin 6 MP lik bir kayip mi olur.
blnf717, yani diyecek birşey bulamıyorum allak bulak ettin kafamı..şimdi net bir baskı için makinada neye dikkat edicektik..dağıttım valla..
casio z110 alacağım.ama kamera sadece vga ve 6mp çekiyor. ben ise 2mp lik görüntü çekmek istiyorum. acaba 6mp de resim çeksem sonra bunu programla örneğin acd see ile 2mp lik boyutlara küçültsem orjinal 2mp olarak çekilmiş resimle aynı kalitede olur mu yoksa görüntü kalitesi düşer mi ? mesela ben 6mp lik bir fotografı acd see ile incelerken "fit size" (uygun boyut) özelliği açıksa onu ekrana sığdıracak özellikte gösteriyor. aynı internet exlorer de büyük bir resmi açtığınız zaman nasıl onu küçültüp ekrana sığdıracak şekilde gösteriyorsa... mesela böyle bir durumda görüntü kalitesi düşer mi? yoksa bu makinenin 2mp lik foto çekme özelliği olsaydı daha mı kaliteli fotograf elde ederdim?
forumlarda açılan tüm konuları bıkmadan usanmadan okuyorum. Sadece öğrenmek için tarihine bile bakmadan. devam mı edeyim artık buraya kadarmış mı diyeyim bilemedim...
Dijital fotoğraf makinelerinde kullanılan görüntü algılayıcı sensörler belli ebatlarda üretilirler. Bu değerler kompakt makinelerde oldukça küçük iken gelişmiş ürünlerde gerçek film boyutuna kadar çıkar. Örneğin Nikon Coolpix 8800’de sensör boyutu 8.8x6.6 mm iken Kodak DSC-14n’de bu değer 34x24 mm’dir. Sensör boyutunun full frame yani film ebatına yakın olması kalitesini artırdığı gibi daha büyük sensör daha az noise yani daha az gren anlamına gelir.Tüm bunlarla beraber ‘Aspect Ratio’ adı verilen, görüntü algılayısının yatay ve dikey boyutları arasında oran kompakt ürünlerde 4:3, gelişmiş cihazlarda ise 3:2’dir. Bunun sebebi ise kompakt ürünlerin daha çok bilgisayar ekranı için tasarlanmış olmasından kaynaklanır. Bilindiği üzere bilgisayar ekranlarının oranı 800/600=1.3’tür. Yani bilgisayar ekranı 4:3 formatındadır. Bu sebeple kompakt dijital fotoğraf makinelerinin birçoğu bu oranda fotoğraf çekecek şekilde üretilir. Üst seviyedeki ürünler ise daha çok baskıda kullanılacak fotoğraflar üreteceği için oranı 3:2’dir. Ki bu rakam film kullanan makinelerdekinin aynısıdır (36/24=1.5=3:2). Sensör boyutunun büyük olması her anlamda (bir iki istisnayı saymazsak) olumlu bir özelliktir. Daha büyük sensör daha fazla piksel ve daha az gren oluşumu anlamına gelir. Bunun son örneği geçtiğimiz günlerde duyurusu yapılan Sony’nin DSC-R1 isimli modelidir. Bu ürün kompakt dijital fotoğraf makinesi olmasına rağmen oldukça büyük (neredeyse full frame 21.5x14.4mm) bir sensör kullanmaktadır.
Kaynak:http://www.ozgurcetin.name.tr/pdf/pm_kasim2005.pdf
#gildor' tarafından 06.03.2008 15:10:27 tarihinde düzenlendi.
#gildor' tarafından 06.03.2008 15:10:56 tarihinde düzenlendi.
bilgileri yuttum gerçekten güzel bilgiler benim kafama takılan soru şu genelde ccd ler 1,25 ile ifade ediliyor 1,18 ölçüsü 1,25te daha mı iyi dahamı kötü bazıları ise 1,70 ler civarı bunu nasıl ayırt edeceğiz
küçük olanlar daha iyidir herzaman onların sayısına değil bölümüne bak 1 bölü 2,5 mi daha büyüktür 1 bölü 1,8 mi
ben de önceden 2.5 olan büyük sanıyodum
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
Dondurma Fotoğrafları Mega Paketi
02 Haz. 2018, 04:44 prodersler
0307702 Haz. 2018, 04:45
prodersler -
-
Kartvizit Tasarım Vektörelleri Mega Paketi
12 Oca. 2016, 17:43 prodersler
2368812 Eki. 2017, 02:09
zbkdygn -