paparazi07
paparazi07 (üye)
Antalya / Amatör

Telif Hakkları Kanunu

Selamlar ben 10 yıldır hotel fotoğrafçılığı daha doğrusu çekimci olarak çalıştım.
nasip olursa kendi yerimi ufak stüdyomu açmak istiyorum ve ayrıca mesleğimi web te de sergilemek ve sayfama bakanların çalışmalarım hakkında bilgi sahibi olması için internette adres açacağım benim sorum ;

a)Stüdyomun vitrinine asacağım fotoğraflar için çektiğim kişilerden özel imzalı bi anlaşma yaparak imza alarak asmam mı gerekiyor yoksa ; bana çekim için gelen kişinin bana çekim yaptırması bana otomatik olarak fotoğrafın telif hakkını bana verir mi?

b)İnternet sayfama elimdeki daha önceki arşivlerimden fotoğraf eklersem ve bu fotoğraf sahipleri bani hukuki bir sürce sokar mı yani bani dava etse benim haklarım savunmam ne olabilir.Açıkcası kendi çektiğim ve başkasına ait fotoğrafları firmamın web sayfasında sergilemem de ne gibi haklarım var ve onlardanda imzalı izin almam gerekir mi?

İlk defa kendi işimi yapacağım için bu konular hakkında bilgisi olan firma sahibi ve firmasının internette adresi olan arkadaşların üstadların bana yardımcı olabilecek bir adres veya hukukla ilgili kitap vb. teminini sağlamasını rica eder saygılarımla iyi çalışmalar..

Tarih: 30 Ocak 2009, 19:13 - İp: 88.***.**5.110
fotoasli
fotoasli (üye)
Aydın / Stüdyo Fotoğrafçısı

bildiğim kadarıyla bir doktor fotoğraf ustasını tam da bu konudan çok rahatsız etmişlerdi ,fotoğraflarına konu ettiği kişilerden yasal izinler almadı diye başını çok ağrıtmışlardı,vitrine koyacağınız fotoğraflar için mümkünse izin almak hem sizin hem de müşterinizin rahat etmesi için iyi olacaktır çünkü onlar fotoğrafınız için modellik yaparak aynı zamanda eserde ortak hak sahibidirler
internet sayfalarında da benzer bir uygulama söz konusu olabilir kanımca
ben de bu yüzden dükkanımda çoğunlukla aile bireylerinin fotoğraflarını ya da işlerimi bastırdığım laboratuvarın model kiralayıp çektiği fotoğrafları kullanıyorum, sinemacıların ve müzisyenlerin bu kanunda durumları açık ve net , fotoğrafçıların ise telif hakları kanununda pozisyonları tam açık değil ama tedbirli olmakta fayda var diyorum kendimce,sonradan yoğurdu üfleyerek yemekten iyidir...

 

Tarih: 30 Ocak 2009, 19:38 - İp: 88.***.**2.5
paparazi07
paparazi07 (üye)
Antalya / Amatör

sayın büyüğüm ve abim foto aslı göstermiş olduğunuz ilgi ve yardımdan dolayı çok teşekkür ederim saygılarımı sunarım...

 

Tarih: 30 Ocak 2009, 20:51 - İp: 78.***.**5.208
mhmttsksn
mhmttsksn (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

Telifsel olarak bir sorun yok. İstediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Ancaaaak olaya kişilik hakları ve meslek etiği olarak bakarsanız , (Olmayan meslek etiklerimiz!) hiç şık olmaz. İzin almadığınız bir müşterinizin fotoğrafını teşhir etmek hiç doğru olmaz. Eğer izin almazsanızda başınız ağrır. Hem yasal olarak, hemde insani olarak.

Biz müşterilerimizin fotoğraflarını izin alarak vitrinlerimizde kullanıyoruz.
Asla başkasının çektiği fotoğraflar ile müşterilerimi kandırmıyorum.
Müşteri izin vermiyor martavalına beni inandıramazsınız.
Eğer müşteri size güvenirse izin verir.
Ama fotoğrafçıların güven konusunda müşterilerine inandırıcı gelmediğini görüyorum ve biliyorum.

#mhmttsksn' tarafından 31.01.2009 11:24:33 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 31 Ocak 2009, 11:23 - İp: 88.***.**5.112
paparazi07
paparazi07 (üye)
Antalya / Amatör

sayın mhmttsksn ilginiz için önce teşekkür ederim...
tabiki benim niyetim başkalarının fotoğraflarıyla kendi reklammımı yapmak değildir.
Öyle bir şeye de ihtiyacım yok çünki; dediğim gibi 10 yıldır hotellerde çekimcilik yapıyorum vede,benim bir sezon da çektiğim kare sayısı en az 5000-7500 dür ve bu bir sezon için verilen rakam dır.bunun içinde sanmayın şip şak fotoğraflar var günbatımın dan akşam havuz çekimi bahçe çekimi vs. yani benim kendi arşivim ve bana ait olduğunu ispat edebileceğim geniş arşivim var. İşte , sorun bundan doğuyor 2 yıl veyahut daha önce çektiğiminsanları nereden bulupta izin alacağım.Böyle bir imkanım olmadığı için konuyu burda siz ve sizin gibi duyarlı üstadların fikir alış verişinde bulunmasını ve yardımcı olacağını düşünerek bu konuyu açtım.
teşekkürler...

 

Tarih: 31 Ocak 2009, 20:33 - İp: 85.***.**5.19
buzveatesh
buzveatesh (üye)
Kocaeli / Amatör

a) Modelin izin verdiğine dair imzalı bir yazı almanız gerekir. Model fotoğrafı size çektirmekle telif haklarını size vermiş sayılmaz.

b)Eskiden çekmiş olduğunuz fotoğrafları internette iş örneği olarak yayınlamak hukuki olarak SANIRIM sizi zora sokmaz ama izin almak daha sağlıklı ve mantıklı olur bence.

 

Tarih: 3 Nisan 2009, 15:10 - İp: 78.***.**2.200
augenblicke
augenblicke (üye)
Yurtdışı / Özel Gün Fotoğrafçısı

güzel düsünmüssünüz her seyi benim size tavsiyem bir hukuk bürosuna gidin detayli bilgi edinin ve kendi firmaniz adina bir sözlesme düzenletin bunuda müsterilerinize imzalatirsiniz sorununuz hic bir zaman olmaz,saygilar.

 

Tarih: 17 Nisan 2009, 13:06 - İp: 87.***.**1.187
  • 1