hasen_ns
hasen_ns (üye)
İstanbul / Firma

Işık Değerlerini Ayarlayamıyorum.

Merhaba. Kendi kendimize ürün çekimleri için uğraşıyoruz. Bi adet spot flash ımız var sanırım 500 lük. ışık ölçerle ölçüyoruz. ışık son ayarındayken üzerinde 90 yazıyor. Bu f değerini vereceğini bildiğimiz için denedik ama zaten 90 diye bir f değeri yok. 9 diye denedik oldu. Bu kadar dar bi F değerinde çekim yapsak iyi olur mu sizde. ..çekim yapan arkadaşlara sordum kendileri 24 civarında falan yaptıklarını söylediler. ama benim ışık az olduğu için galiba. Yardım ederseniz sevinirim. iyi günler dilerim

Tarih: 25 Temmuz 2008, 15:56 - İp: 81.***.**8.247
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

Kesin bir ölçüyle fotograf çekmek dogru değil zaten. Surekli değiştirebilirsin..

Işıgı çok verip diyaframı kısarsan gölgeleri derli toplu elde edersin. Net alan derinliğini de daha fazla alırsın. Ama keskinlik azalır

Işığı az verip diyaframı açarsan fotografta daha homojen bir ışık elde edersin. Yani ışık ve gölgeleri ayırt etmek zorlaşır.

Işıgın mesafesi de tabi önemli. Işıgı yakından verirsen yine spot bir ışık ve gölge elde edersin. Diyaframı ne kadar kısarsan ışığın yaygınlıgı azalır dar bir alanda hapsolur.

Işıgı uzaktan verirsen tam tersi durum oluşur. Soft bir fotograf kontrast degeri düşük. Işık oyununun fazla olmadıgı bir fotograf elde edersin.

Işığın yönüde önemli tabi. Işığı karşıdan verirsen yine hatlar ve detaylar kaybolur kontrast degeri düşük fotograf elde edersin. Aynı zamanda saturation degeri de azalır.

ışıgı çaprazdan verirsen optimum degerlerde fotograf çekersin. yani ne şiş yansın ne kebap.

Işıgı tam yandan verirsen obje yada modelin üzerindeki her detayı alırsın. Saturation ve kontrast degeri çok fazla olur.

Işığın önündeki reflektorlerde önemli. Softbox kullanmakla, petek kullanmak veya dogrudan kullanmanın etkileride çok farklı.

Bütün bunların yanısıra. Bir ışıgın diger ışıklarla olan uyumunu oluşturmak daha önemli.

Flaş üzerinde yazan değerlere takılmak yerine bu konuları hayata gecirmek daha önemli. çünkü flaş üzerindeki değerlerle yola çıkmak dogru değil. Benim çekim yaptıgım mekanla seninki bri değil ki aynı degerleri verelim. Benim ışık mesafesi ve yönüyle seninkisi bir değilki aynı değerlerde çekelim. Eğerki tek değer diye bisey olsaydı üreticiler bütün flaşlarını tek bir ayarda çıakrtrılardı.

Studyocuların düştügü en önemli hata bu. Çekimleri bri standarta baglamak. Bağlamayın derim. çünkü elinizde secenekler var ve bu secenekleri belli bir uyum eşliğinde kullanmak insanı fotografcı yapar.

renk degerini-kontrast degerini-keskinliği-detayı-brihtnes degerini-renk sıcaklığını ve daha bricok degeri fotografı photoshopa sokmadan sadece ışıkla elde etmek mümkün. Photohopsuz elde ettigin kadar doğal fotograf oluşturursun.

Umarım faydası olur. Bu kadar kısa değil tabi mevzu. Ama doğru yerden başlamayı bilmek gerekir.

 

Tarih: 26 Temmuz 2008, 10:22 - İp: 212.***.**9.195
  • 1