turntablism
turntablism (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Karanlik Oda Maceralari... Bolum 1. :)

Selam arkadaslar, filmini veya kopyasini evde, garajinda, bodrumunda, vs, kendi yikiyanlar-basanlar icin aciyorum bu konuyu, ( eger oyle kisiler varsa aramizda tabi ).

Begendigimiz, gostermek istedigimiz kareleri bu konuya ekliyerek ilginc bir el yapimi konu elde edelim

Baskida,yikamada kullandigimiz kimyasallari, teknikleri, fotograf kagiti ve filmleri paylasalim.

Kisaca keyfimize keyif katalim, ve okuyan ve bilmeyen kisilere yararli olalim. Iyi gunler hepinize.

(umarim bu dede meslegi gibi gozuken ama cok zevkli olan ugrasla ugrasan arkadaslar vardir aramizda)...

Ben sadece 24 yasindayim ve eminimki sizlerden ogrenecegim cok seyler var...

Tarih: 19 Ağustos 2013, 10:51 - İp: 217.***.**3.225
turntablism
turntablism (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Hey, hala umudum var! Illaki birisi cikicak...

 

Tarih: 10 Eylül 2013, 10:47 - İp: 217.***.**3.225
iskampavya
iskampavya (üye)
İstanbul / Meraklı

17-18 yaslarındaydım karanlık odada çalıştıgım dönem 90lı yıllarda.. mütiş keyifliydi..zevkliydi. bazen sabah hava aydınlanmadan odaya girer akşam çıktıgımda hava yine karanlık olurdu.. vampire dönüşeceğimi düşünürdüm konuyu geç gördüm ama sabah sabah iyi geldi hatıralarım canlandı gözümde,inan yerim olsa evin bir odasını karanlık odaya dönüştürürüm.. en son bir hurdacının arabasında gördüm agrandizörü,özlemişim.. vaktin ve imkanın varsa uğraş derim mütiş keyif alırsın. kolay gelsin.

 

Tarih: 2 Ocak 2014, 10:55 - İp: 88.***.**0.39
perre
perre (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Şu iki bloga bakmanızı tavsiye ederim. İsteğiniz şeyler orada var

darksideoftheprint.blogspot.com
geldurkal.blogspot.com

 

Tarih: 22 Ocak 2014, 01:01 - İp: 85.***.**6.226
ozgurozkan
ozgurozkan (üye)
Ankara / Amatör

Merhaba, beni de unutmayın.

Karanlık odayla tanışmam bir atölye sayesinde oldu. Bir adet Durst F60 agrandizör aldım ve evimde kendi karanlık odamı oluşturdum. Bu süreç uzun sürdü, ama ben yeni kuracak olanlara acele etmemelerini tavsiye ederim, zira agrandizörde acele ettiğimi şimdi anladım. Bu iş için en az bir sene tanışıp, görüşüp fiyat almak lazım derdi bir hocam, doğruymuş.

Karanlık odam bayağı ilkel aslında. Yoğurt kabı küvetlerim, sürekli ihtiyacını duyduğum olmayan silme maşalarım...

Daha önceden photoshopta bir dakikada yaptığım burn/dodge işini karanlık odada 3-4 saatlik maskeleme denemelerinde oturtamadığım oluyor. Ama bu işin keyfi bu bence. Tabii daha işin başında sayılırım.

Karanlık odada kontrast ayarları bile en az üç dört tester götürüyor. Ancak kontrast şimdi benim için daha bir önemli. Hatta geçen haftaya kadar kontrast filtrem bile yoktu, Ankara'da bulamadım, İstanbul'a giden bir arkadaş sağ olsun Hayyam'dan bulmuş almış.

Bu iş çok masraflı oluyor şimdilik benim için, çünkü çok test alıyorum ve resim kartlarımın büyük kısmı testlere gidiyor.

Ancak dijital dünyanın masrafları yanında devede kulak...

Dijital makinemi hala kullanıyorum, zira onun pozometresini çok kullanıyorum. Ancak analog makinemle kıyaslandığında 100 çekim yapıyorsam sadece 5'i dijital.

Analog fotoğrafın bir güzel yanı, en ufak bir düzenleme için çok emek veriyorsunuz ve bu yaptığınız işte sizin nazarınızda büyük değer katıyor; bir de fotoğraflarınızı görmek için basmak zorundasınız ve bastıktan sonra somut bir şekilde saklıyorsunuz otomatikman, elle tutulur, sanal olmayan bir arşiviniz ister istemez oluşuyor.

Bu arada arşiv demişken, arşiv klasör ve föylerinin fiyatları çok yüksek piyasada. Bir klasör alayım dedim 60 TL. Analog dünyasında da maliyetler hiç düşük değil.

Ancak, karanlık oda bir terapi odası gibi. Müziksiz baskı yapmayın derim, sakin müzikler eşliğinde (new age özellikle) çok yaratıcı oluyorsunuz. Ve müziksiz baskı yapıldığında işin gerçekten keyfi çıkmıyor.

Alkol kullananlara tavsiyem, kesinlikle klima veya iyi bir havalandırma ekipmanı alsınlar. Hiponun kokusu ve içerdeki sıcak bir zaman sonra biraya votka karıştırma misali insanı çarpıyor.

Dediğim gibi bir terapi karanlık oda, bazen bir kare bile basmamış olarak test baskılarıyla geçen 5 saatin ardından yeniden doğmuş olarak çıkıyorsunuz oradan.

Herkese tavsiye ederim.


 

Tarih: 12 Nisan 2014, 23:01 - İp: 46.***.**3.32
turntablism
turntablism (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Konuya katildiginiz icin tesekkur ederim arkadaslar. Bende bu ise 30liraya bir opemus5A alarak basladim. Kullandigim kimyasallarin kullanma tarihi coktan gecmis ama to z halinde olduklari icin hala calisiyorlar. Kartlariminda bir cogu eski ama hala 'voal'yok. (Turkcesi nasil bilmiyorum, biz burda voal diyorus, sizde sanirim vallesme? Bulgaristanda oturuyorum onun icin kendimi iyi ifade edemiyorum, kusura bakmayin) . Ben karanlik odada okadar iyi degilim aslinda, hala cok yol gitmem gerek. Hersey oturma odamda oldugu icin geceyi beklemem sart, ve vanalari koydugum masa bos olmasi gerek, genelde daganik.

Muzik olayina gelince, Bastigim saatler cok dinledigim bir radyo programina denk geldigi icin onu aciyorum ve gulerek eglenerek basiyorum. Matrax - bilirsiniz belki. Her neyse ..

Siz baskilarinizi nasil kurutuyorsunuz? Benim ilk denemem iyi temizledigim camin ustunde oldu. Baskilar kurudu ama camdan kopartamadim ve fotograflar yirtildi.(iyi temizleyememisim demek) Sonra kendime bir kurutucu aldim ama baskilar kuruyunca yamuluyor hala ... Kullandigim kartlar plastik degil.

 

Tarih: 14 Nisan 2014, 09:36 - İp: 217.***.**3.225
ozgurozkan
ozgurozkan (üye)
Ankara / Amatör

Kartları kurutma işinde Kaiser'in makinesini kullanıyorduk atölyede, ancak eve bu makineyi almadım çünkü 250 tl çok pahalı geldi bana.

benim yöntemim klasik. kartları yıkadıktan ve çitiledikten sonra banyo fayanslarına yapıştırıyorum ve küçük çekpası bastırarak kabaca suyunu alıyorum.

ardından, çamaşır askısına mandalla tutturarak kurutuyorum. sabaha kadar kurumuş oluyorlar.

gerçi bu kurutma yüzünden eşimle bayağı bir papaz olduk. evimiz çok küçük çünkü, karanlık odaya çevirdiğim odayı işgal etmem yetmiyor gibi bir de çamaşır askısını bu işler için kullanmam onu delirtiyor.

bu arada, banyo ettiğim FİLMLERİ banyoda, küvetin üstüne çektiğim ipte kurutuyorum, çünkü diğer odalarda üzerine toz yapıştığını farkettim.

#ozgurozkan' tarafından 15.04.2014 01:04:07 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 15 Nisan 2014, 01:01 - İp: 46.***.**3.32
volpe
volpe (üye)
Yurtdışı / Amatör

selamlar,
karanlık odamı 2-3 hafta once nihayet tamamladım ve ilk kagit baskılarımı alabildim. malzemelerin temini danimarkada olmama yani tüm ebay kapılarının sonuna kadar açık olmasına rağmen oldukca zor oldu.
dust marka agrandizor bulabildim, fena degi sanki en azından carl-ziess lense sahip.

benim merak ettiğim sususlar sunlar,

1- kartlar developerda , stop ve fixer banyolarında ne kadar süre kalmalı.
2- ilfort un multigrand kagıtlarını filtresiz baskı aldığımızda nasıl sonuçlanıyor. filitreler maşallah 40 euro dan aşağı değil

3- sizler ne marka ve ne tip kagitlar kullanıyorsunuz?

 

Tarih: 4 Eylül 2014, 00:54 - İp: 62.***.**4.24
turntablism
turntablism (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Selamlar ve hosgeldin.
Kartin developerde nekadar kalacagi karta ve developere bagli. Ilford kart kullaniyorsan internette bilgiler bulabilirsin. KArti yikama suresini herzaman standart tutman gerek, bir fotografi iki dakika tutup bir digerini, pozlamayi artirarak , 30 saniye yikayamazsin. KArti verimli kullanmis olmazsin. Kendin bir deney yap, kucuk bir pozlama dene ve karti developere at. zaman tut. Bir sure sonra zaten gelisme duracaktir, bu zaman 1 ve 2 dakika arasi olabilir. Iste gelismenin durdugu zamanin az ustu ideal zamandir. Bu zamani deisik pozlamalarla iyice test edebilirsin. DEveloperin isisini sabit tutman onemli , 20 -24 derecede calisabilirsin. Ilford multigrade kagit yesil laburatuvar isigindan etkilenebilir, bunu bilmis ol. Eger yesil isik kullaniyorsan kendine bir deney yap. Kutudan karanlikta cikartigin kartin yarisinin uzerini birseyle kapat (mesela kutunun altina koy yarisini) diyer yarisi acikta kalsin. LAburator isigini ac ve 3-5 dakika isiga maruz kalsin. ISigi kapat ve karti gelistir. KArarma olursa, bir cizgi belirirse isik almamis ve almis kisim arasinda demekki kartin yesil isiga duyarli. Ben benim multigrade kartlarimi karanlikta isliyorum, iceriye hafiif sokak lambasi aydinligi giriyor ve bu bir problem degil.Fotografi su banyosuna attigin zaman onemli olan gelistirici iyice fotograftan gitsin v ecozulsunki fixer banyonu kirletmesin. bu sure 1,2 dakika olabilir, veya daha az. Ben su vanama limon tozu atiyorum boylece gelisme duruyor. Biraz sirke damlatabilirsin, sirke veya limon tozu... Fixer zamani 5-7 dakika, sonra fotografi hemen kocaman su dolu legene atabilirsin...ben fixerden cikartigim fotograflari su dolu bir legene atiyorum sonra toptan yikiyorum. Bir incelik var, tum kareni basmadan once her zaman kucuk testler yap, bunlari nasil yapacagini bilmiyorsan yaz, aciklama yapmaya calisirim.
Su ve fixer oda sicakliginda olabilir, sadece cook soguk veya coook sicak olmasin.
BEnim kullandigim kartlar ilford deluxe MG RC IV Plastik tabanli 25x20 ve daha kucuk boyutlar. Ilford ilfospeed, forte, orwo, Fohar (bulgar mali).. Kullandigim gelistirici simdilik sadece ORwo n113 ama yakind akendim biraz D72 yaptim, daha denemedim. Vakit yok pek.. Senin aldigin kartlar ve kimyasallar nasil? Bastigin fotograflar hosuna gidiyor mu?

Bu siteyi bir incele
http://geldurkal.blogspot.com/
Bunu bastan sona okudum, cok ilham aladim.. zamaninda Basarilar!

 

Tarih: 4 Eylül 2014, 10:50 - İp: 217.***.**3.225
reyhanaslan
reyhanaslan (üye)
İzmir / Amatör

Ben asagidaki kanalda ilginc bilgiler buldum. Bir bakin derim.



https://www.youtube.com/watch?v=-uOlejg4Ycw

 

Tarih: 31 Mayıs 2016, 21:06 - İp: 212.***.**6.223
  • 1