sedat_onat
sedat_onat (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Dakika Bazında Güneş Ve Ay Konumu

Bilindiği üzere fotoğrafçılıkta en önemli konu ışıktır. Stüdyo çekimlerinde ekipmanlar sayesinde istenilen ışık etkisi tam olarak olmasa da verilebilir. Fakat şehir ve manzara çekimlerinde ışık en büyük sorundur.

Bu sorunun üstesinden, önden plan yapmak ile gelinebilinir. Güneşin hangi saatte hangi konumda olacağının harita üzerinde bilinerek saatlik plan yapılması, günün verimli geçmesini ve elde edilen sonuçların başarı yüzdelerinin artmasını sağlayacaktır. Özellikle mavi ve altın saatlerde zamanın oldukça kısıtlı olduğu gözönünde bulundurulduğunda, güneşin hangi saatte nerede olduğunun bilinmesinin çok önemli olduğu görülür. Bunun yanı sıra TimeLapse çekimlerinde, çekime nerde ne zaman başlayacağınız ve ne kadarlık bir sure çekim yapacağınızı bilmek çok önemlidir

İşte bu büyük sorunların çözümü aslında bir program ile gayet kolay. Kısa adı TPE olan “The Photographer ‘s Ephemeris” programı bizim bu ihtiyacımızı gayet güzel bir şekilde karşılıyor.

Program “http://photoephemeris.com/” linkinden indirilebilir. iPhone/Android işletim sistemli cihazlara ücretli yüklenebildiği gibi Windows/Mac bilgisayarlara da ücretsiz olarak indirilebiliyor.

“Google Earth” ‘ün veritabanını kullanıyor.

Masaüstü versiyonun kullanımı gayet sade. Alttaki arama çubuğundan istediğiniz yeri arıyıp buluyorsunuz. Bulduğunuz noktaya bir pin koyuyor. Pinin olduğu noktaya göre güneşin ve ayın konumunu görebiliyorsunuz. Pinin yerini istediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz. Üst sağ ‘dan sekmeleri değiştirilebilen sağ tarafta, günleri ve ilgili gündeki güneş ve ayın konum saatlerini görüyorsunuz. Bulunduğunuz veya ilgilendiğiniz gündeki güneş/ay konumunu öğrenmek için sağ alttaki “Details” tuşuna basıyorsunuz. Bu menüde size bir grafik veriyor. O grafiğin altındaki çubuğu sola/saga kaydırarak hangi saatte güneş/ay hangi konumadadır harita üzerinde görebiliyorsunuz. Üst sağdaki menüden “Locations” bölümüne geçtiğinizde, kaydedilmiş konumları görüyorsunuz. Programa Google Earth ‘ten “.kml” uzantılı dosyaları atabiliyorsunuz.

Mobil versiyonu da, masaüstü versiyonu gibi epey sade ve kullanışlı (Mobil versiyonunu uzun zaman evvel kullandığımdan detaylı bilgi veremiyorum)

Programı özellikle tavsiye ederim.

Yazıda eksik/yanlışlarım olabilir. Neticede amatörüz.
Selamlar

#sedat_onat' tarafından 19.01.2013 16:51:01 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 19 Ocak 2013, 16:47 - İp: 194.***.**6.35
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

şunlarıda ilave edelim;

sabit kalfagil güneş
kitap:
Türkiyenin Üzerindeki Işık
http://www.dr.com.tr/Kitap/Turkiyenin-Uzerindeki-Isik/Sabit-Kalfagil/Sanat-Tasarim/Fotograf-Grafik-Sanati/urunno=0000000347147

video:
Kadraj - Sabit Kalfagil, Gün Işığı Kontrol Sistemi
http://www.kure.tv/kultur/82-kadraj/kadraj-sabit-kalfagil-gun-isigi-kontrol-sistemi/170-Bolum/77068/

---------
Fotoğraf çekmek için ideal zamanı öğrenin
http://webtv.hurriyet.com.tr/TeknoTV/43621/0/1/fotograf-cekmek-icin-ideal-zamani-ogrenin.aspx

http://www.golden-hour.com/

 

Tarih: 19 Ocak 2013, 17:18 - İp: 88.***.**4.201
  • 1