hudemirtas
hudemirtas (üye)
Bursa / Meraklı

Ps da Action Yapma Önemliii

ALINTIDIR.........

PHOTOSHOP ACTIONS VE BATCH

Bu konuyu anlatırken Photoshop kullanmasını hiç bilmeyenlerin de anlayacağı şekilde detaylı olarak açıklamaya gayret ettim.

Fotoğrafçıların en çok ihtiyaç duyacakları konulardan birisi, fotoğraflarının tamamına yapacakları bir dizi işlemdir.
Bu işlemleri tek tek yapmak yorucu ve sıkıcıdır.
Photoshop Action bu konuda çok büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Bu başlık altında örneklerle action konusunu açıklamaya çalışalım.

1-Yeni Bir Action Oluşturmak (PS CS2'ye göre anlatılmıştır. Büyük oranda CS ile aynıdır.)

Örnek işlem:
3008*2000 pixel ölçüsündeki bir dosyanın; ölçüleri değiştirilecek, kontrast ayarı yapılacak, levels ayarı yapılacak, çerçeve eklenecek ve farklı bir klasöre kaydedilecek.

Dosyayı açtıktan sonra:
-Window/Actions panelini açın.
-Yeni bir action başlatmak için; yukarıdaki sağ ok simgesiyle açılır pencereden "New Action..." komutu verebileceğiniz gibi aşağıda işaretli olan kırmızı çizgili alana da tıklayabilirsiniz.


-Tıkladığınızda açılan pencerede Action'un adını ve diğer özelliklerini ayarlamanızı isteyecektir. Set bölümünde hangi action setinin içine kaydedeceğini, Function Key bölümünde bu actionu uygulamak istediğinizde kullanmak istediğiniz F Tuşunu, Color bölümünde Actionun etiket rengini ayarlayabilirsiniz. İsterseniz F komutu ve renk vermeyebilirsiniz. Daha önce oluşturduğunuz bir set yoksa Photoshop'la gelen Default Actions setine kaydedecektir.
Record butonuna bastığımızda artık Photoshop'ta yaptığımız her işlem kayda alınmaktadır.


Şimdi fotoğrafımıza yapacağımız örnek işlemlere gelelim.
-Ebatı 3008*2000 idi. Bunun uzun kenarını 700 yapmak istiyoruz. Image/Image Size menüsünden dosyanın uzun kenarını 700 yaptığımızda kısa kenarını da orantıda kendisi ayarlayacaktır. OK'e basabiliriz. Bu işlem kaydedilmiştir. Yani Action uygulaması, dosyanın weight ölçüsünü 700 yapmaya ayarlanmıştır.

-Image/Adjustments/Auto Contrast ve aynı menüden Auto Levels yapabiliriz. Bu işlemleri yapmak istemiyorsanız geçebilirsiniz.

-Image/Canvas Size menüsünden çerçeve oluşturacağız. İçte ince bir beyaz çerçeve ve dışta kalın bir siyah çerçeve yapacağız örnek olarak. Canvas Size'i açıyoruz. Canvas Size penceresinde gördüğünüz gibi Relative seçeneği seçili olacak. Önce beyaz çerçeve yapacağımız için 'Canvas extension color' White seçili olacak. Her tarafa 1 pixel beyaz çerçeve oluşturması için yükseklik ve genişlik bölümüne 2 yazıyoruz. Sağdaki ölçü biriminin pixel olmasına dikkat edin. OK'e basıyoruz. Şimdi yine Canvas Size'e girip siyah çerçeveyi oluşturuyoruz. Bu sefer her tarafa 30 pixel siyah kalın bir çerçeve yapacağız. Bunun için yukarıda yaptığımız işlemden farklı olarak 'Canvas extension color' Black seçili olacak ve uzunluk ve genişlik bölümlerine 60 pixel değer gireceğiz. Girdiğimiz değerin yarısını alta yarısını üste, ve yine yarısını sağa yarısını sola verir o yüzden yapmak istediğimiz değerin iki katını giriyoruz. Relative seçeneğinin seçili olmasını unutmayın aksi halde fotoğrafın toplam ebatını görürsünüz ölçüler bölümünde.


-Şimdi yaptığımız belgeyi orjinalinden farklı olarak ayrı bir yere kaydedeceğiz. Yeni çalışmayı kaydedeceğiniz klasörü daha önce de oluşturmuş olabilirsiniz, şimdi kayıt penceresinden de yeni bir klasör oluşturarak işleme devam edebilirsiniz. File/Save as... menüsünden üzerinde değişiklik yaptığımız bu dosyayı ayarladığımız klasöre kaydediyoruz ve fotoğrafı File/Close menüsünden kapatıyoruz.

Dikkat! Bu klasörün yerini değiştirirseniz daha sonraki fotoğraflara action uygularken klasörü bulamadığı için işleminiz yarım kalır.

-Action işlemimiz tamamlandı fakat kayıt işlemini durdurmazsak bundan sonra yapacağımız işleri de aynı action içine kaydetmeye devam eder. Aşağıdaki şekilde seçili olan yerde record düğmesi kırm

Tarih: 21 Şubat 2007, 11:35 - İp: 88.***.**9.19
hudemirtas
hudemirtas (üye)
Bursa / Meraklı

ne demek yeterki iş görsün

 

Tarih: 21 Şubat 2007, 11:50 - İp: 88.***.**9.19
hudemirtas
hudemirtas (üye)
Bursa / Meraklı

.

 

Tarih: 23 Şubat 2007, 14:25 - İp: 88.***.**2.238
ersan06
ersan06 (üye)
Ankara / Stüdyo Fotoğrafçısı

BİLGİLERİN İÇİN TEŞEKÜRLER

 

Tarih: 23 Şubat 2007, 14:27 - İp: 88.***.**6.197
theater
theater (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

O güzel paylaşımcı yüreğin dert görmesin dostum...

 

Tarih: 23 Şubat 2007, 16:39 - İp: 88.***.**6.94
photodesng
photodesng (üye)
Antalya / Profesyonel Fotoğrafçı

Bilgi iÇin SaoL...

 

Tarih: 23 Şubat 2007, 17:06 - İp: 88.***.**7.236
hudemirtas
hudemirtas (üye)
Bursa / Meraklı

teşekkürler

 

Tarih: 24 Şubat 2007, 01:12 - İp: 88.***.**7.156
  • 1