emm06
emm06 (üye)
Ankara / Amatör

Photoshoptaki Ayarın Gerçekteki Karşılığı

arkadaşlar bir fotoğrafta hem makineyle daha fotoğrafı çekmeden yapabildiğimiz veya daha sonradan photoshopla değiştirebildiğimiz ortak ayarlar var ... şimdi biz photoshopta bu ayarlardan birini değiştirdik diyelim peki bu durumda yeni elde ettiğimiz görüntü sanki o fotoğraf en baştan birebir fotoğraf makinesiyle bizim sonradan değiştirdiğimiz ayarda çekilmiş gibi midir yoksa bizim yaptığımız değişiklik sadece basit bir simülasyon mudur diğer bir ifadeyle photoshopla bir fotoğrafın ayarını değiştiriyoruz ve yeni bir fotoğraf ortaya çıkıyor, diğer taraftan aynı fotoğrafı o değiştirdiğimiz ayarla direkt fotoğraf makinesiyle çekiyoruz bu 2 fotoğraf birebir aynı mı olur?

teşekkürler

#emm06' tarafından 04.10.2015 11:02:56 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 4 Ekim 2015, 10:42 - İp: 176.***.**4.70
retoucherkd
retoucherkd (üye)
Balıkesir / Özel Gün Fotoğrafçısı

Eğer sonradan müdahale ettiğiniz fotoğraf raw formatta ise aynı sonucu elde etmiş olursunuz diyebiliriz. Basit bir örnekle açıklarsak; raw formatta çektiğiniz bir fotoğrafı görüntü işleme programları ile bilgisayarda düzenlerken örneğin pozlama değerini 0'dan +2'ye getirirseniz gerçeğe en yakın etkiyi elde Edersiniz. Yani müdahale sonrası elde ettiğiniz görüntü sanki gerçekte +2 pozlama ile çekilmiş gibi olacaktır. Şunu da eklemek gerek; söz konusu etkiyi jpeg gibi formatlarda elde edemezsiniz. Bu etkiye ancak raw format izin verir.

 

Tarih: 4 Ekim 2015, 19:20 - İp: 88.***.**0.58
retoucherkd
retoucherkd (üye)
Balıkesir / Özel Gün Fotoğrafçısı

jpeg ve ­türevi formatta çekilen fotoğraflar a­slında ham değildir. Yani biz jpeg forma­tta bir fotoğraf çektiğimiz zaman, aslın­da makineler fotoğrafı kendi içinde işli­yor, sıkıştırıyor ve bize bu şekilde veriyor. Diyelim ki beyaz ayarını "­bulutlu" olarak seçtik ve bir fotoğraf ç­ektik. beyaz a­yarı bulutlu oluyor ve bu fotoğrafın bey­az ayarını doğal olacak şekilde değiştiremiyoruz. Fakat aynı fotoğrafı raw forma­tta çekersek, makine hiç bir şekilde fot­oğrafı işlemiyor ve sıkıştırmadan olduğu­ gibi bize veriyor. raw formatın önemi b­u noktada ortaya çıkıyor; fotoğrafımızın­ beyaz ayarından memnun değilsek, raw fo­rmatta olduğu için beyaz ayarını istediğ­imiz gibi değiştirebiliyoruz. Güneşli, b­ulutlu, tungsten, Florasan vs. hangisini­ istersek seçiyoruz ve seçiminiz "doğal"­ olarak fotoğrafa uygulanıyor. Bu sadece­ beyaz ayarı için değil; fotoğrafın sıca­klığı, renk skalası, kısmı olarak kesinl­ik, kısmi olarak iso problemleri gibi et­kenler içinde geçerli. Raw formattaki fo­toğrafların boyutu d­a büyük oluyor. Aynı makine ile çekilen ­jpeg formattaki bir fotoğrafa göre yakla­şık olarak 4-5 kat daha büyük oluyor.

Sorunuzun ikinci kısmını da şu şekilde i­zah edeyim;

Photoshop'ta yapılan uygulamalarda eğer ­kullanıcı photoshop programına en az ort­a düzeyde hakimse jpeg formattaki bir fotoğrafının doğallığı­nı minimum düzeyde bozarak müdahale edeb­ilir. Bunu da muhtemelen yine Photoshop'­ta Curves, levels veya bright / contrast­ gibi panelleri kullanarak yapabilir. Fa­kat buradaki müdahale kesinlikle raw for­mattaki etki gibi olmayacaktır.

 

Tarih: 5 Ekim 2015, 13:04 - İp: 88.***.**0.58
  • 1