cfiliz
cfiliz (üye)
Bursa / Amatör

Hdr Vs Shadow/highlight

Arkadaşlar,

HDR tekniği ile görüntülenen dinamik aralığı genişleyebiliyoruz. Photomatrix ve PS CS2'de bu özelliklerin olduğunu anımsıyorum.

Peki, sesli düşünürsek (ya da yazılı diyelim )
Photoshop CS2'deki Shadow/Highlight fonksiyonunun yaptığı görev de zaten bu değil midir? Yani, fazla karanlık çıkan yerleri aydınlatıyor ve fazla aydınlık yerleri de karartıyor.

Sizce aradaki benzerlik / farklılıklar nelerdir..? Yani HDR'nin Shadow/Highlight fonksiyonundan daha iyi sonuçlar üretebilmesi mümkün geliyor mu..?

Ya da soruyu daha basitleştirirsek, HDR yerine Shadow/Highlight yapmak yeterli midir?

Tarih: 23 Ocak 2007, 11:31 - İp: 213.***.**6.250
omerbey
omerbey (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

aradaki benzerlik gerçekten çok.
işin doğrusu shadow&highlights daha fazla kontrole müsaade ediyor. daha ince radius aralığı daha ince orta ton kontrast kontrolü vs. gibi. photomatix hala fazlasıyla foolproof bir program.

buraya kadar güzel, lakin shadow&highlights maximum 16 bitlik data üzerinde bunu yapabilirken, photomatix vb gibi programlarda delicesine bilgiye sahip hdr dosyaları üretilip, sıkıştırma (insan gözüne göre simülasyon yapma) gerçekleştiriliyor. bu da daha az kayıp demek oluyor.

mesela, koyu bir ağaç ile, koyu bir fonun arasını açacağımızı, ikisini de görünür yapacağımızı düşünelim. birinde iki ton arasında 8 ton fark varken, diğerinde 512 ton varsa, açtığımızda 8 ton olan kademeleri bariz görünür bir biçimde banding ve posterizasyon yaparken, diğeri çok daha cirlop gözükecektir.

bana kalırsa en güzeli, herhangi bir program vasıtası ile, güzel, ortatonlarda ve zengin bir 16 bit averaj görüntü elde edip, tone mapping olayını ve sıkıştırmayı photoshop s&h ile veya manuel olarak curves adımları ile yapmak olacaktır.

 

Tarih: 23 Ocak 2007, 12:37 - İp: 212.***.**0.102
  • 1