kurumali43
kurumali43 (üye)
Kütahya / Stüdyo Fotoğrafçısı

Eps Dosyası Nasıl Kullanılır

Nette plaket için çerçeve aradım. eps formatlı bir dosya buldum. photosopun içine atıyorum dosya açılıyor ama jpeg resim gibi açılıyor. layer şeklinde neden kullanamıyorum. eps dosyasının özelliği nedir?

Tarih: 20 Ekim 2010, 11:39 - İp: 78.***.**2.252
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

ıllustrator programıyla açmayı denemenizi öneririrm. ben bu tip dosyaları adobe ıllustrator ile açıyorum sonra nesneyi olduğu gibi seçip kopyalıyorum. photoshopa gelip yeni doya açıyorum buraya yapıştır diyorum.

detaylı bilgi için: tıklayın

Tarih: 20 Ekim 2010, 12:02 - İp: 88.***.**6.109
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

Özellikle grafikle uğraşan kişilerin (eğer bilmiyorlarsa) işlerine yarayacağını düşünüyorum.

EPS: Encapsulated PostScript
.eps uzantılı dosyalar vektör formatındaki grafik dosyalardır. Diğer grafik dosyalarından yapı ve kullanım açısından farklılık gösterirler.

1) Büyük çaplı grafiklerin tasarlanması gerektiği zaman .eps dosya formatından faydalanılmaktadır. Bunun sebebi ise bu dosya formatının mantığı gereği istenildiği kadar büyütülebilmesidir. Özellikle de logo tasarımlarında kullanılır. Eskiden bu tür dosyaları sadece Macintosh bilgisayarlar açabiliyordu fakat şuanda Adobe ürünleri (ör. Photoshop) Windows altında bu dosyaları açabiliyorlar.

2) Bu tür dosyalar yapılarında bir de ufak boyutlu önizleme resmi (bitmap olarak) bulundururlar. Böylece büyük çaptaki dosyayı açmaya gerek kalmadan bu önizleme sayesinde büyük resmin neye benzediğini görebilirsiniz.

3) EPS dosyaları açıldığı zaman karşınıza dosyanın boyutlarını ve özelliklerini bildiren bir mesaj kutusu ile karşılaşırsınız. Bu mesaj kutusu ile bildiri özelliği yine EPS formatının bir özelliğidir.

4) Bu dosyalar genelde Macintosh bilgisayarlarda üretiyorlar.

Bahsetmiş olduğumuz EPS dosya formatı aslında Macintosh için kullanılır çünkü Macintosh bilgisayarlarını dosya sistemi ile uyumlu çalışan bir formattır. Windows’ta EPS yerine TIFF(.tiff) veya WMF(.wmf, Windows MetaFile)

Tarih: 20 Ekim 2010, 12:05 - İp: 88.***.**6.109
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

ıllustratorde katman katman halde görülür ve düzenlenebilir. sonra kopyala yapıştır yapıp photoshopa aktarılabilir.

bu benim kullandığım metodtur. adobe tarafından bize sunulan doğru yol bumudur bikmiyorum ama vardır mutlaka. bu tür ddosyalara çok az işim düştüğü için daha detaylı bilgi bilmiyorum. ama mutlaka vardır. import yada places ten aktarma gibi.

Tarih: 20 Ekim 2010, 12:55 - İp: 95.***.**7.84
kurumali43
kurumali43 (üye)
Kütahya / Stüdyo Fotoğrafçısı

tşlker yardımın için. ıllustrator programı yok bende. nette full olarak bildiğin yer varmı

Tarih: 20 Ekim 2010, 12:57 - İp: 78.***.**2.252
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

bilmiyorum malesef

Tarih: 20 Ekim 2010, 13:00 - İp: 95.***.**7.84
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

adobe illustrator yada corel draw gibi progralarda kullanılan dosya sistemi. piksel tabanlı degil vektoreldir.
boyutlarını istediginiz akdar arttırın kalite dusmez bu endenle.

katman katmandır ama yuzlerce binlerce katmandan olusabilir.
sahsen 2 gunluk corel draw tecrubem oldugu için binlerce katmanın kolay bir işleme yontemi varmı bilmiyorum.

corel drawında adobe illustratorunda portable versiyonları var.

Tarih: 20 Ekim 2010, 15:56 - İp: 92.***.**0.150
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

adobe ailesi içindeki her program diğer program ile uyumlu çalışır. mesela ıllustratorde kopyaladığınız vektörel nesneyi photoshopa direk yapıştır diyebiliyorsunuz. corel olabilir ama zor ve zahmetli olur diye ıllustratoru önerdim.

portable, bu türden basit işlemler için iyi bir yöntemdir.

Tarih: 20 Ekim 2010, 16:17 - İp: 95.***.**7.84
  • 1