perfclty-notng
perfclty-notng (üye)
Eskişehir / Meraklı

Dpi Sorunsalı

Selamlar.. Benim photoshopta ufak bi problemim var. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. PS ile Bir şirketin logosunu yapıtım. Resolution 9999px/inch olarak çalıştım. Şirketin logosunu web sitelerini hazırlamada kullanırken şöyle bir sorun ortaya çıktı:

Web sitesini de 9999px/inch olarak tasarlıyorum. Logoyu sitede yerine oturtmam için küçültmem gerekiyor. Logonun çözünürlüğü normalde mükemmel fakat kısa yoldan ctrl+t ile logoyu ufaltınca da yakından bakıldığında pixelleşme oluyor; görüntü dağılıyor. image>image size sekmesinden de çalışmak istediğim layer'ı küçültemiyorum; komple site küçülüyor. Ne yapmam gerekiyor, yardımcı olabilecek var mı?

Biraz uzun oldu ama okuyup zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. İyi forumlar...

Tarih: 31 Temmuz 2010, 22:54 - İp: 83.***.**0.146
tamerahmet
tamerahmet (üye)
Yurtdışı / Amatör

logonun oldugu katmanda saga tiklayip convert to smart objecti tiklayip sonra gene ctrl+t ile kucultmeyi dene daha az dagilma olacaktir.Bide genius fractals diye bi plug in var mukemmel boyutlandirma yapiyor.bulabilirsen ben baya bi ugrasmistim bulmak icin.

#tamerahmet' tarafından 07.08.2010 07:51:25 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 7 Ağustos 2010, 07:47 - İp: 64.***.**0.85
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

photoshop logo işi yapamaz. logolar kurumsal kimliköğesidir ve piksel değil vektör olmalıdır.

photoshopta vektör araçları vardır, evet. ama hiçbir zaman gerçek vektör olarak iş görmezler. dediğim gibi photoshop piksel tabanlı çalışan programdır. ne kadar erken vektör programlarına geçerseniz okadar iyi sizin için.

önerim, ıllustrator veya fireworks kullanmanızdan yanadır. photoshop ile katman katman yapılmış çalışmayı ya birebir aynısını fireworksta yapabilirsiniz yada fireworksun içine import ederek benzerini kopya/taklit yöntemiyle aynısını vektör olarak yapabilirsiniz.

ayrıca bir bilgi olarakta, photoshopta bazı vektörel araçlar vardır. bunlar ile vektör gibi çalışılabilir. yalnız küçültüp büyültme işlemlerinde yine fire verecek ve kenarlar kırıklaşacaktır. ve gerçek vektör çalışmaları kadar esnek yapıya sahip değildir. bu yüzden vektörel yapılması gereken işlerde photoshop tavsiye etmiyorum.
@tamerahmet in tavsiyesi olan katmanı "convert to smart object" yapmak bir noktada işinizi görür ama bence oda gereksiz ve yanlış kullanım olur. çünkü logo bir kaç katmandan oluşur. eğer convert to smart object yapacaksanız tüm katmanları birleştirerek yapabilirsiniz. bu olay daha sonra logoda değişiklik yapmak istendiğinde sıkıntıya yol açar ve vektörel çalışmaların verdiği kaliteyi vermez. yani uyguulama yanlış kullanım oluyor.
bu durum, arabada normal firen yerine el fireni kullanmaya benzer. sonuçta fren yapılıyor ama hangisi doğru sizce?? ayak mı el mi?

işte vektör araçları klavyeden u tuşuna basınca çıkan araçlar ve P kısayoluna basınca çıkan path oluşturan araçlardır. onlarda bile kırıklıklar oluşmaktadır. örneğe bakabilirsiniz.

 

Tarih: 7 Ağustos 2010, 14:11 - İp: 88.***.**7.83
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

illa photoshopta yapacam dersen bir yol önereyim. logoyu sıfıa sıfır cropla. sonra FİLE>İMAGESİZE bölümünden kaça kaç istiyorsan o ölçüye getir. bu en sağlıklı küçültme yöntemidir. katmanlı çalışıyorsan katmanlarda korunur.

ama aynı şey büyütma için geçerli değildir.

dediğim gibi photoshop bir yere kadar.. illa marazlık çıkartır vektörel işlerde. çünkü bu onun işi değil.

 

Tarih: 8 Ağustos 2010, 03:26 - İp: 88.***.**5.51
tamerahmet
tamerahmet (üye)
Yurtdışı / Amatör

remi5861 eline saglik icimden gecenleri dokmussun ama vektorel program kullanmak istemiyordur belki.onun icin aklima gelen en mantikli yontem smart object geldi photoshop bu konuda cok S!K!NTILI dedigin gibi onun isi piksellerle calismak.
Remi ukalaligimi bagisla ama smart objecte cift tikladiginda butun katmanlari ayri bi pencerede gene acip duzenlenebilir.Kaydetip kapattiginda degisiklikleri aynen ana calismaya aktaracaktir, yanlissam duzelt.




#tamerahmet' tarafından 09.08.2010 07:18:49 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Ağustos 2010, 07:15 - İp: 94.***.**6.113
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

evet hakılısın. convert to smart objecte çift tıklayarak orjinal çalışmanın üzerinde işlem yapabiliyorsun, katmanları da görebiliyorsun.

hazır konumuz convert to smart object e geldiğine göre bu yöntem hakkında kişisel görüşlermi aktarmak istiyorum.

bazı vektörel çalışmalarda, grafik çalışmalarında convert to smart object küçültmelerde ve çok olmamak kaydıyla büyütmelerde de olumlu yönde etkisi oluyor. pikselleşme denilen kırıklar azalıyor.
tabi bu bahsettiğm olayın sadece grafiksel öğelerde büyütüp küçültmeyle ilgiliydi. olayın bir başka yüzünün daha olduğunu varsayıyorum ben. yani convert to smart object sadece grafiksel öğelerde küçültüp büyütmeye yaramıyor. öğeyi orinal halinde koruyor ve bu öğeye eğer filtre atanmışsa bu filtreler öğeye direk etki etmiyor, çift çıklanınça çalışan halde katman katman oluyorlar. buda bir efekti değiştireceğimiz zaman üzerine çift tıklamamızla değişiklik yapılabilir halde oluyor. işte bu da convert to smart object yönteminin az uygulanan bir metodududur.
ilk defa convert to smart object diye bişey duyanlar bunun photoshopta bir büyütme ve küçültme aracı olduğunu sanmasınlar başka işlerede yaradığını bilsinler.

karışık gibi oldu biraz ama olsun. convert to smart object biraz ileri seviye bir bilgidir bence. çoğu kimse bunu bilmiyor dolayısıyla kullanmıyor.

ben genelde kare, dikdörtgen, ürün fotoğraflarında büyütüp küçültme yaparken bu yöntemi kullanıyorum.
mesela orjinal dosya 1024x768 olsun. ben bunu convert to smart object yapayım ve 800x600 yapayım. olmadı 400x300 yapayım hatta oda olmadı 200x150 yapayım. sonra bunu beğenmeyeyim ve görseli tekrar 800x600 yapayım.
hiç bozulmadan büyütebileceğim. çünkü ana görsel 1024x768 di bu yüzden 800x600 yaparak bişey anlayamayabiliriz.

yalnız burada bir nokta var. mesela 1024x768 convert to smart object olan görseli 2500x1875 yaparsam işte o zaman convert to smart object fazla bir etki etmeyecektir. yani burada mucize beklememk lazım convert to smart object'ten.
orjinal boyutundan ufak işlemlerde rahatça büyütme küçültme yapılabiliyor ama iş orjinal boyutun dışına taştığında %20 bazı grafiklerde %40 larda düzgün olarak büyütmeyi geçemiyor. illa fire verior.

sanırım bu örnek tdaha anlaşılır olmuştur.

 

Tarih: 9 Ağustos 2010, 12:03 - İp: 78.***.**2.185
  • 1