cihan17
cihan17 (üye)
Çanakkale / Amatör

Çaylak Fotoğrafçılar Neden Yorum Alamaz

Öncelikle herkese merhabalar...
Bu yazım yalnızca meraktan şimdiden haber vereyim .
Bildiğiniz gibi ''Fotoğraf Galerisi'' diye bir bölüm var sitemizde.Herkesin özgürce (tabi kısıtlamalar ve günlük kotalar dahilinde )kullanabildiği bir bölüm .
Yaz boyunca dikkat ettim de bu bölümde ilginç bir düzen işlemekte ; üstadların fotoğraflarda yorumlarlar gırla 10- 15 sayfayı geçerken yeni ,çaylak fotoğrafçıların fotoğrafları mahrur ve boyun bükük öyle bomboş durmakta !Bu arada atlamadan bu işe yıllarını vermiş ustalarımızın emeğini yok saymak aptallığında bulunamam .Elbette onların tecrübe bilgilerine saygımız sonsuz ...
Bazı üyeler yazı sonunda veya arasında benim galerime girip :
- Kendisi yorum almamışta ondan dert yanıyor .
- Bu fotoğraflara mı yorum yapalım ?
Vs.
Tarzında yorumlar yapabilir , özgür düşüncedir saygı gösteririm .
Ama işin aslı gerçekten bende değil işi kavrayamayışımdır .

Geçenlerde üşenmedim bir ustanın fotoğrafına benzer bir fotoğrafım vardı denemek maksadıyla fotoğrafı gördüğümden bir kaç gün sonra kendi fotoğrafımı koydum .
Gelelelim işin sonucuna ustamızın fotoğrafı onlarca sayfa yorum alırken benim gariban ya aldı ya almadı !

İş başka, ben veya yeni arkadaşlarım öyle fotoğraflar koymuşlar ki berbat, iğrenç , felaket (ben hiçbir emek için bu sözcükleri kullanmayı asla ve asla hak görmüyorum )
Aynı zamanda hatalarla dolu diyorunuz.

Tamam da Sevgili Ustam , bu adam eleştirel yorum yapılsın'ı işaretlemiş neden hatalarını söyleyip onu eğitmiyorsun.
Peki anladım sen bilgi doğuştan gelir fikrinini savunuyorsunda Sokrates Ne dedi
1- İronie (alay)
2- Maieutique (doğurtma).

Bunu kim yapacak !

Herkese iyi günler , güzel kareler diliyorum .


#cihan17' tarafından 21.08.2013 01:04:04 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 20 Ağustos 2013, 16:26 - İp: 88.***.**4.120
dogukan_07ant
dogukan_07ant (üye)
Burdur / Amatör

ben üniversite öğrencisiyim derslerimin sınavlarımın inanılmaz yoğun olduğu zamanlar var , ek olarak öğrenci işlerinde çalışıyorum , konferanslar , etkinlikler vs. buna rağmen bile siteye giremediğim süre zarfı toplasanız 3-4 gündür en fazla üye olduğum 9 ay öncesinden beri.

Siteye girince illa ki fotoğraf yüklemek zorunda değilsiniz bir konu okuyup bir fikir edinmeniz de sitede varolduğunuzu gösterir kanımca.

Bence okul bahane olmamalı. Sen okulunun bahçesinde yemyeşil çimen bile çeksen 2 dakikada siteye yüklesen emin ol , buradaki üyeler dikkate alır buna şüphen olmasın.

 

Tarih: 27 Ağustos 2013, 11:41 - İp: 37.***.**7.12
sfkbay
sfkbay (üye)
Ankara / Amatör

Yazılan yorumlara baktığımda katıldığım yönler olduğu kadar katılmadıklarım da var.Bu tarz şikayetler daha önceleri de defalarca yazıldı ve soruldu.

Buraya acemiler ve ustalar tarafından günde yüzlerce fotoğraf ekleniyor.Kimileri gerçekten çok başarılı,kimileride acemilik deneyimi ile belki ilk fotoğraflar.

Her fotoğrafın olumlu yorum alması tabi ki beklenemez ama şu gerçeğide unutmamak lazım çoğu fotoğrafta eleştirilecek bir şeyler muhakkak çıkar,ama maalesef çıkmıyor neden çünkü fotoğraflar kusursuz.

Asıl mesele işte burada,yazılanların çoğu aslında yorum veya eleştiri değil sadece tebrik mesajları ve kutlamalar,bu gerçekten sizce doğru bir şey mi?





 

Tarih: 27 Ağustos 2013, 19:10 - İp: 94.***.**6.228
ercan43
ercan43 (üye)
İstanbul / Amatör

Arkadaşlar şu yorum olayına çok fazla kafayı takmayın. Bu siteye hiç bir şey bilmeden gelip kısa müddet içinde çok şey öğrenen, büyük aşama kaydeden üyelerimiz var.
Yeni başlayan arkadaşlara bir şeyler öğretmek amacıyla her fotografını eleştirmek,kusur bulmak da yanlış. İyiniyetle yapılan eleştiriler bile onları fotograftan, makinadan soğutabiliyor.
Hiç bir şey birdenbire olmaz. öğrenmeyi zamana bırakmak gerek. Bırakın fotograf çeke çeke, çekilmişlere baka baka, yapılan yorumları okuya okuya fotograf adına bir çok şey öğreniliyor.
Bence dert etmeye hiç gerek yok.

 

Tarih: 27 Ağustos 2013, 21:08 - İp: 178.***.**8.191
cihan17
cihan17 (üye)
Çanakkale / Amatör

Öncelikle yorum yapan herkese teşekkürler.
Okul konusuna gelince insanın tüm yaşamı bu yıl gireceği sınavlara(YGS-LYS) bağlıysa mecburen siteye giremiyor . Ayrıca bu konuda babam çok katı ve onla yaptığım kavgaları görmeniz gerekir. Şu kadar ayrıntı vereyim telefonumu aldı ve eski bir telefon verdi facebook twitter ım yok ve baba bilgisayara değmemi bile istemiyor . Zaten iyi bir yeri kazanamazsam da bu hobi için yeterli bütçeyi oluşturamam . Umarım anlıyorsunuzdur sizin de çocuklarınız evlatlarınız vardır .İyi düşünülmeli bence .
Not: Bu yazıyı da sizlere olan saygımdan dolayı gizlice yazıp gönderdim umarım hak verirsiniz . Aşık olduğum bu sanattan ayrı kalmak bana zor gelmiyor mu sanki?

#cihan17' tarafından 30.08.2013 23:06:34 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Ağustos 2013, 23:00 - İp: 88.***.**4.101
paradoksss
paradoksss (üye)
Giresun / Amatör

Üvey Baba dizisi geldi aklıma.Ne gaddar adamdı kendileri

 

Tarih: 31 Ağustos 2013, 10:43 - İp: 78.***.**8.241
cihan17
cihan17 (üye)
Çanakkale / Amatör

İyiliğimi istediği için bu onun suçu değil insanları koskoca bir hayatını 1 sınava mahkum eden sistemin suçu

 

Tarih: 31 Ağustos 2013, 17:00 - İp: 88.***.**4.101
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

çok zaman geçmiş foruma yazmayalı. Konu dikkatimi çekti. O yüzden okudum yazılanları. Gayet hoş şeyler de yazılmış.

Çoğunluğun beğenisi aslında sandıldığı kadar iyi birşey değildir. Ya da çoğunluğun beğenisini önemsemek. Fotoğraf; çeken kişinin kafasına göre takıldığı bir uğraştır.

Gelişmek için eleştiri gerekli midir? Onun fotoğraf eğitmeni, ustası kimse fotoğraflarını ona gösterip ondan eksiklikleri konusunda fikir ve bilgi alabilir. Burada yazılanlar ve çizilenlerin paylaşım odaklı olduğunu unutmamak gerekir. Paylaşım ise keyfe keder birşey olduğu için ister yorum yapar, ister yapmaz, ister eleştirye kapatır fotoğrafını ister kapatmaz..

 

Tarih: 6 Eylül 2013, 09:29 - İp: 212.***.**8.235
afi
afi (üye)
İstanbul / Meraklı

ÇOK GÜZEL BİR KONUYA DEĞİNMİŞSİNİZ BENDE DENİYECEM [>:D :D :D<]

 

Tarih: 20 Eylül 2013, 23:03 - İp: 78.***.**7.97
cakabo54
cakabo54 (üye)
Sakarya / Amatör

evet arkadaşhaklı bilmediğimiz konuda bilgisi olan paylaşmassa bu sitenin önemini anlamıyorum..


Canon 650D + 18-135 IS STM

Tamron 70-300mm f/4-5.6 VC USD lens

KARASIZ KALDIM yardımlarınızı yani önerilerinizi bekliyorum teşekkür ederim ...

 

Tarih: 17 Kasım 2013, 02:12 - İp: 88.***.**9.206
aslanciftci
aslanciftci (üye)
Antalya / Meraklı

Forum kuralı olarak günde sadece 1 adet fotoğraf yükleyebilmek şartını ilk başlar sebebini anlayamamış ve şaşırmış hatta kızmıştım. Sonra anladımki bu kural çok yerinde olmuş ve fotograf kirliliğini ortadan kaldırmış, çünkü günde 1 tane hakkın var ve herkez gibi bende yüzlerce fotoğrafımın içinden, en güzel oldugunu düşündüğüm fotoğramı saatlerce düşündükten sonra sizlere sunuyorum. Yoksa Ali dayının bir düğünde göbek atışının fotoğranıda burdan bakmak zorunda kalırdık, tam bir kirlilik yani. Şimdi gelelim foruma yeni katılan arkadaşlar (yani ben) madem bu işe hobi olarak gönül gerdik, biraz sabırlı olalım, biraz forumda zaman geçirelim emek verelim, yorum yapalım en önemlisi eleştirel yorumları okuyarak kendimeze pay çıkaralım. Sonrası zaten gelir bence.

 

Tarih: 21 Kasım 2013, 02:11 - İp: 176.***.**6.160