cfiliz
cfiliz (üye)
Bursa / Amatör

Yardım :( Objektik Temizliği / Tamiri.. ?

Arkadaşlar,

Dün İznik / Sansarak Kanyonu'nda yürürken çantamdaki Pentax A 50mm F/1.7 prime MF lensi suya düşürdüm..! Bir kaç saniye içinde aldım ama içine bir miktar su girdi. Şimdi de biraz bulanık görünüyor

Ne tavsiye edersiniz, bunların evde veya hayyam'da filan temizliği mümkün müdür..? Gitti gitti güzelim hızlı lensim

#Cfiliz' tarafından 17.06.2007 12:43:36 tarihinde düzenlendi.


#Cfiliz' tarafından 17.06.2007 12:44:17 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 17 Haziran 2007, 12:38 - İp: 213.***.**6.250
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Gecmis olsun.

Neyseki prime lens, mekanik ve optik olarak basit bir duzenek, vakit kaybetmeden muhtemelen Istanbul Sirkeci'deki isin erbabi ustalara gotururseniz meseleyi hallederler.

Camda cizik catlak yoksa, cilaya (coating) hasar gelmediyse, lensiniz ici acilip parcalari tek tek temizlenip su lekeleri giderildikten sonra duzelir bence. Umarim cila isleminde kullandiklari malzeme suda cozulmuyor olsun.

Yalniz bu isi fazla bekletmeyin, nemle beraber lensin icinde mantar falan tureyebilir, bu da lensin cilasini mahveder. Normal sartlarda lenste mantar olusmamasi icin lensi kullanilmadigi zamanlarda ultraviole isiga veya gunese birakmak gerekirmis, lensin icindeki plastik aksami catlatmayacak kadar. Ama sizin durumunuz farkli, gunes isigi mantari engeller ama icindeki su gunesi gorunce yosun tutmasina sebebiyet verebilir

Ustaya gidemeyecek durumdaysaniz, lens duzenegini fazla kurcalamamk sartiyla lensin arkasindaki vidalarini gevseterek kapagi cikarin, baska birseye dokunmayin, tozsuz ve kuru bir yerde icindeki su kuruyana kadar bekletin, sonra kapayi yerine vidalayin. Mercekte su lekesi kalmadiysa sorun yok, isinize devam edin. Iceride leke kaldiysa, lensi kuruttugunuza gore aceleniz yok demektir, ustaya gidene kadar lensi istirahate alin. Bekleme ortaminin tozsuz olmasi onemli, partikuller nemli merceklere veya mekanismanin yivlerine yapisirsa durum kotu olur, o yuzden iceri toz gecirmeyecek fakar kurumayi engellemeyecek bir kumas parcasini (mesela gorotex) lensin uzerine ortebilirsiniz.

 

Tarih: 18 Haziran 2007, 14:32 - İp: 81.***.**5.159
cfiliz
cfiliz (üye)
Bursa / Amatör

Bilgiler için çok sağol antika. İçime su serptin

Camda çizik / çatlak yok Ön tarafında da UV filtre takılıydı. filtre ile ön mercek arasına giren suyu filtreyi çıkararak hemen boşalttım. Ama iç camlar arasında da biraz su kalmış gibiydi.

En son istediğim şey lens içinde mantar üremesi olacaktır Olmazsa bir de çamaşır suyuna batırırım

Şaka bir yana, akşam eve gidince bahsettiğin vidalara bir bakayım, hiç dikkatimi çekmemişti. Hama'nın lens temizleme kalemi vardı, açınca onunla bir deneyeyim olmazsa..

Bilgiler için tekrar teşekkürler

 

Tarih: 18 Haziran 2007, 17:31 - İp: 213.***.**6.250
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Bana kalirsa lensin icine hic dokunma, sadece icindeki suyu kurutacak kadar vidalari gevset, sonra kash yapayim derken goz cikmasin.

Lense butun ozelligini veren "multi coating" denen cok katli cilasi. Firinlayarak falan cila islemi uygulaniyor, yani bir kere cilasina birsey oldumu artik yeniden cilalamak zor. Cila maalesef camin tersine organik olarak cozunebilen bir meteryal, dolayisi mantarlanmamasina dikkat etmek gerekiyor.

 

Tarih: 18 Haziran 2007, 19:04 - İp: 81.***.**5.159
  • 1