deniz-ay
deniz-ay (üye)
İstanbul / Amatör

Uzakları Yakına Getirmek İçin??????

Arkadaşlar merhaba,
Nikon 18-70 lens kullanıyorum ancak malumunuz 18-70 uzakları yakına taşımıyor..
Uzakları yakına taşıyan bir lens alma aşamasındayım..
yaklaşık 100 metreyi 1 metreye getirecek şekilde veya 300 metreyi 10 metreye vs..
bu tarz lensler ile alakalı tecrübe ve önerilerinizi paylaşmanızı rica ediyorum.
Teşekkürler...

Tarih: 10 Aralık 2007, 12:14 - İp: 85.***.**4.212
oguz orhan
oguz orhan (üye)
İzmir / Amatör

Objektifler;
Odak uzaklıklarına ve Açıklıklarına göre anılıyorlar.
Örn, sizin de dediğiniz gibi 18-70mm (Odak uzaklığı ayarlanabilir ve 18mm den 70mm ye kadar), yada 70-300mm f/4-5.6 (1/4 değeri 1/5.6 ya göre daha açıktır, daha çok ışık geçirir) gibi.

Objektifte odak mesafesi büyüdükçe daha dar açıdaki bir alanı görürüz demektir. Yani siz vizörden bakınca, baktığınız çerçeve içerisindeki alan daha küçük biryer olacaktır, bu da bakılan yerin yaklaşması anlamındadır.
Ne kadar uzun odak mesafesi o kadar dar açı.
Aynı şekilde odak mesafesi düşük objektifler de daha gemiş açıyı görecektir.

Sizin objektifinizin 70mm de çektiği fotografta 1 pixel e sıgan alanı 300mm lik bir objektifte yaklaşık 4.3 pixel olarak çekersiniz. Detay artar, ama daha dar bir alanı çekmiş olursunuz. Mukayese etmek gerekirse, kompozisyonunuz 70mm ye göre 4.3 kat daha yaklaşmış olur size.

Saygılar

 

Tarih: 10 Aralık 2007, 14:32 - İp: 81.***.**5.206
pantat
pantat (üye)
Ankara / Amatör

Bu konuda asıl sorman gereken uzakların fotograflarını mı çekmek istiyorsun yoksa yalnızca uzaklara bakmak mı istiyorsun. Çoğu insan yüksek yakınlaştırma olayını yalnızca dürbün gibi etrafı seyretmek için kullanır. Zaten fotografını çekecek de olsan havanın ışık geçirgenliği mesafeyle doğru orantılı azalacağı ve ayrıca havadaki türbülanslarında görüntüyü daha fazla etkilemesinden dolayı kontrastı düşük bulanık görüntü elde edilir bu nedenle eğer özel bir ilgi alanın yoksa (kuş gözlem, astronomi, haber fotografçılığı gibi) 300mm üzerindeki objektiflerden beklediğin performansı alamazasın. Zaten 300mm üzerinde titretmeden fotograf çekmek de çok zordur. Tripod veya en azından monopod kullanman gerekir. Ayrıca alan derinliği de çok dar olacağından odaklama işlemi de zor olur. Ancak ilgini çeker mi bilmem ama konus yada orion marka teleskopları sana önerebilirim. Uygun adaptör yardımıyla fotograf makineni de bağlayabilirsin. 130mm ayna çapı olan modelleri 400 ytl civarı bulabilirsin yanında kalkiteli bir tripod ve takip motoru da veriyorlar. Neyse teleskop konusunda ayrıntıya girmeyeceğim. merak eden arkadaşlar buradan soru sorabilirler. Eğer ne ölçüde büyütme istediğine karar verdiysen ona uygun özellikteki objektif modelleri hakkında forumda pek çok başlık mevcut. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

 

Tarih: 10 Aralık 2007, 23:06 - İp: 85.***.**6.246
  • 1