fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Tamron 200-500

Tamron 200-500 super telephoto mercek hakkında bilgisi olan varmı acaba ?
Testlerde oldukça iyi gibi görünüyor.

Tarih: 28 Şubat 2007, 19:02 - İp: 88.***.**6.150
gorkemkgo
gorkemkgo (üye)
Bursa / Meraklı

400D ve 17-40F4L gelsin fotoğrafları hemen yollarım. Ben de Tamronun sonuçlarını sabırsızlıkla bekliyorum. Özellikle en yüksek zoomda ve aynı karenin 50mm'de çekilmiş halini. 500mm'de 1,4X extender ve 400D ile kullanılacak olursa

500mmX1,4X1,6= 1120mm yapıyor. 5D ile 700mm'de kalacaksınız ama tabi croplamak gibi bir şansınız olacak. Gerçi 400D'de 10MP 12MP'ye birhayli yakın.

Tarih: 5 Mart 2007, 23:16 - İp: 88.***.**7.44
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

12.8 mpix te 1.6 crop yaparsam 8 mpix e düşüyor. 400D de 10 mpix daha avantajlı. Ayrıca cropladığımda kullandığım sensor alanıhala 400d'nin sensor alanından büyük. Yani 400d de daha yoğun pixel kullanacağım (pixel density) yani lens gerçekten keskinse daha çok detay alacağım.
Benimlensi getirecek kişinin 400D si var, onunla mutlaka test yaparım, daha önce sabırızlık edip sipariş vermezsem tabii :-)

Tarih: 5 Mart 2007, 23:32 - İp: 88.***.**8.155
bjksk
bjksk (üye)
İzmir / Amatör

sanırım görkem 400d alıyorsun hayırlısı olsun spariş cektinmi neyse fatih bey 200-500 testleri iyi gözüküyor ama sizin testinize bakarak 70-200 yada 200-500 de karar kılacagim hadi hayırlısı

Tarih: 6 Mart 2007, 00:31 - İp: 88.***.**2.38
gorkemkgo
gorkemkgo (üye)
Bursa / Meraklı

Evet sipariş verildi. Malzemeler yarın uçakla NY'tan San Fransisco'ya seyahate çıkacak. ABD'yi şöyle bir çapraz geçecek. Oradan da İzmir'e gelecekler inşallah.

70-200mm özellikle de 5D gibi crop faktörsüz makinelerde günlük kullanım lensi. Ben 350D ile genellikle 200mm'de kullanıyordum.

200-500 ise safaride risk almadan aslanların fotoğrafını çekmek isteyenlere göre birşey. 70-200 alsan bile eminim bunu da isteyeceksin. Fakat biraz portatiflikten uzak. Aşağıdaki fotoğrafa bakarak kaliteli bir tripod kullanmadan iyi sonuçlar almanın pek mümkün olmadığını görmek için dahi olmaya gerek yok Bakalım Fatih Bey'in manfrotto Tripodu ve uzaktan kumandası nasıl sonuç verecek. Şu anda 200mm üzerinde en iyi alternatif bu lens

#gorkemkgo' tarafından 06.03.2007 01:18:30 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 6 Mart 2007, 01:15 - İp: 88.***.**2.233
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Görkem çok haklı,
eğer özel bir kullanım amacın yoksa bu lens benzerleri arasında en hafifi olmasına rağmen hantal, ve taşıması pratik değil, bazoka gibi bir şey. Kalitesininde 70-200 lenslerin yanına bile yaklaşacağını sanmıyorum.
Bana üzerinde çalıştığım projede gerekli, yoksa almazdım.
Epeyce uzaktan çekmem gereken yapılar var. Çanakkale boğazının bir tarafından öbür tarafındaki yapılar.
Öte yandan makul bir keskinliği varsa çok iyi detay fotografları çeker.
Tripod ne yapacak bakalım. Taşıması kolay olur diye Dünya para verip hafif tripod almıştım, belki yetersiz kalır, o durumda 2 tripod kullanıyorlar. Biri gövdeye, biri lense. ayarlaması zor olur, ama 2 tripod birbirinin titreşimini yok eder. Bende merak ediyorum, bakalım nasıl bir bela alıyorum başıma.

Tarih: 6 Mart 2007, 02:49 - İp: 88.***.**8.155
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Bu lensi aldım, amerikadan bir arkadaşım getirdi. İlk kullanımda bana pek keskin gelmedi.
Sitelerde yazılanlarla tutarlı sonuçlar alamadım.
En sonunda bir kalibrasyon problemi olduğuna karar verdim.
10 cm çapında bir PVC boru aldım, lensi balonlu plastiğe sardım, örnek fotografları ile amerikadaki Tamron tamir merkezine yolladım.
Lensi tekrar kalibre ettiler, ve bu hafta kullandım.
Sonuçlari topralayıp yazacağım.

Tarih: 23 Mayıs 2007, 21:24 - İp: 85.***.**0.243
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

200-500 Bu boydaki lenslere göre oldukça hafif. Taşıması nisbeten kolay, ama uzun olduğu için standard çantalara dikine sığmıyor, çantada yatay yer ayarlamak lazım.

Odak hızı çok iyi değil, yavaş odaklıyor, buda uçan kaçan şeylerde problem. Bir teknik geliştirip hazırlıklı olmak lazım.
Ben odağı sonsuza alıp, makineyide servo odak konumunda tutmakta buldum çareyi, o zaman çabuk yakalıyor ve bırakmıyor uçan kuşu. Ama keşke daha hızlı odaklaması olsa diyorum.
Vahşi hayat için USM lens çok daha iyi olurmuş, bunu anladım. Ancak bu farkı kapatmak için yüksek enstantane gerekiyor. 1/1500 hatta 1/2000 çalışabildiğiniz ışıkta durum oldukça iyi.
enstantane çok yüksek değilse Tripod üzerinde iken mutlaka MLU yapmak lazım, epey fark ediyor.
1.4 x teleconverter ile neticeleri beğenmedim.
Keskinlik konusunda bir örnek fotograf koyacağım.

Tarih: 24 Mayıs 2007, 00:03 - İp: 85.***.**0.243
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Aşagıdaki fotograflar raw halinden jpeg e dönüştürüldü. Hiç bir müdahele yok. Aslında keskinlik bir doz arttırılabilir.
Fotograflar elde çekim. 1/2000, f9, 1000 ISO.
Önce fotografın tamamı, sonra %100 bir crop

Tarih: 24 Mayıs 2007, 12:51 - İp: 85.***.**0.243
aok
aok (üye)
Bursa / Amatör

Hayırlı uğurlu olsun güle güle kullanın
Şimdi siz beğendiniz mi?
Ef 100-400 göre kıyaslayabilirmisiniz. Onda titireşim önleyici yok galiba?

Tarih: 24 Mayıs 2007, 13:15 - İp: 85.***.**8.219
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Çok teşekkür ederim,
Lens bana beklediğimi verdi. Esas amacım yanına yaklaşma şansımın olmadığı, uzaktan statik planları çekmek olduğu için IS veya hızlı odak benim amaçlarım için kritik değildi.
Daha önce sözünü ettiğim gibi çanakkale boğazının bir tarafından diğer tarafındaki yapılar gibi planlarda kullanmak amacıyla aldım. Bir örnek daha vereceğim.
Bu fotograf seddülbahir (kale-i-sultaniye) tarafından çekildi, çekilen yapı Kumkale (kale-i-hakaniye).
Aradaki mesafe 3.7 deniz mili (kabaca 6.6 kilometre)
Çok berrak bir günde çalışamadım maalesef, ama lensin ayırıma gücüne Ve canon sensörün kaliteli detay kaydına güvenerek çektim. Bu kayıttan daha sonra resim işleme programları ile detay alacağımı umarak, çok özenli bir çekim yaptım.

Lensi sağlam bir kafa ile tripoda bağladım, makineyide bir monopod ile destekledim. MLU ve deklanşör kablosu kullandım.

Sonuçlar aşağıda;
1) önce fotografın ham hali,
2) sonra bir %100 kesit
3) sonra bu kesite SADECE auto-levels uygulanmış hali.
(Daha iyi renkler için ayarlar ve biraz keskinlik ilavesi ile daha iyi görünüm alabiliriz.. ancak maksadımız lensi tanımak olduğu için bu işlemleri uygulamadım.)

Tarih: 24 Mayıs 2007, 13:37 - İp: 85.***.**0.243