yakbulut
yakbulut (üye)
İstanbul / Amatör

Ob Jektif

herkese merhabalar benim d5000 18/55 makinam var ben objektif alacağım ama nasıl bir objektif alacağımı bilmiyorum mesala camlıcadan boğazı ,kız kulesini havada uçan bir martıyı doğa ve panorama çekmek istiyorum vede sitedeki gibi güzel resimler cekmek için nasıl bir lens almam gerekirbana yardımcı olabilirmisiniz ayrıca mail adresim [email protected]

Tarih: 10 Temmuz 2010, 23:37 - İp: 88.***.**3.158
jinekolog
jinekolog (üye)
Aydın / Amatör

Yazdığınız örnekler ışığında bence birden çok objektife ihtiyacınız var.

 

Tarih: 11 Temmuz 2010, 00:00 - İp: 88.***.**3.245
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Genis aci manzara10-24mm VR Nikkor ,kus,uzak portre falan70-200mm VR yada fazlasi ve makro icinde 105mm VR Nikkor..Azicik tuzlu ama her istegin bir bedeli vardir.Yok oyle oda olsun buda olsun ama para az olsun...Tabi bu urunlerin Sigmada olsun tanronda olsun ucuzlari da mevcut ancak genede bi sayili para ederler yani kacis yok.

 

Tarih: 11 Temmuz 2010, 05:54 - İp: 221.***.**6.23
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Amacım sizin gibi yeni başlayan birini terslemek değil - sadece bir ağabey tavsiyesi ...

Bu soruyu soranların hiç bir ilave objektif almaması, önce fotoğrafçılığı öğrenmesi gerekiyor .

Fotoğrafçılığı biraz ilerletmiş birinin "nasıl" bir lens alması gerektiği konusunda fikre ihtiyacı olmaz - kendisine lazım olan tür /aralık ( geniş açı, prime ,tele , tele zoom , genişten teleye zoom vs ) ihtiyacını bilir , ona göre belki marka tavsiyesi ister,olasılıkları soruşturur .

Önce işin ABC'sini öğrenin - makinanızda bilmediğiniz,anlamadığınız , yapamadığınız kalmasın . O işe konsantre olun - 18-55mm bunun için yeter de artar. ( Eskiden makinalar bir tek 50 mm objektifle satılır, alanlar yıllarca bununla idare ederdi )

Sonra burada yine sorarsınız,yardımcı oluruz ...Lensler bir yere kaçmıyor

 

Tarih: 11 Temmuz 2010, 06:16 - İp: 96.***.**4.180
kerempekin
kerempekin (üye)
İstanbul / Amatör

paperman dan mükemmel bir yorum, forum a danışan herkesin okuması gerekli...

 

Tarih: 11 Temmuz 2010, 15:41 - İp: 78.***.**6.30
navngo
navngo (üye)
Ankara / Meraklı

Şahsen katılmıyorum. Benim görüşüm, deneme yanılma yoluyma öncelikle mevcut lensi ile çekim yapması. Kafasında soru işaretleri oldukça burası gibi forumlardan yardım isteyerek, ihtiyac akabinde çözüm = bilgi denklemine göre ilerlemesi daha öğretici ve unutulmayacak verilere neden olacaktır. Bir şey hakkında bilgi taleb eden şahıs veriyi edinince kesinlikle unutmaz.

Benden tavsiye cihazı alın, kurcalayın, soru işareti oldukça sorun, bilgili abilerimiz muhakkak yanıtlarlar. Siz de haa emek o bu işe yarıyormuş diyerek kendinizi iyi hissedersiniz. Ayrıca kendiniz tahmin ederek ne işe yaradığını keşfetmeniz de ayrı bir mutluluk hissi verecektir size. Unutmayın, insanın yaptığı, insan tarafından algılanabilmesi imkansız olmayandır.

 

Tarih: 11 Temmuz 2010, 15:57 - İp: 85.***.**0.148
yakbulut
yakbulut (üye)
İstanbul / Amatör

sizlere yazmış olduğunuz cevaplardan dolayı teşekkür ederim ama şimdi size soruyorum sitedeki kuşlar bölümünde ki resimleri 18/55 le nasıl ceriz obenim lensle cekersem köküne kadar girmeme lazım hayvanın ki ozaman kaçaçktır yoksa ben zaten az cok makinayı tanımaya başladım bir şeyler öğreniyoruz bmesela benim demek istediğim benden benden 100mt havada uçan bir martıyı nasıl karelerim mesela birde bir tripot alacağım belli bir kriteri varmı mesala ağırlık boy felan?

 

Tarih: 11 Temmuz 2010, 16:21 - İp: 78.***.**3.73
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

paperman in demek istedigini anlayamamıssınız.
--------
bakın. elinizdeki lens bir kit lens. kısıtlı bir cekim aralıgı sunar genelde sokak fotografcılıgı, portre manzara gibi seyler için uygundur.
fotograf makinesini tanıma asamasında baska bir lens almanız yanlıs olur.
once makineyı tanıyın, makinenize tam olarak hakim olun, yaptıgınız ayarların sonuclarını gorun, enstantane diyafram nedir ne degildir iyice cozumleyin..

fotografcılıgı makineyı dogrultup deklansore basmak olarak gorurseniz hiçbir zaman o sitedeki begendiginiz fotograflar gibi fotograflar cekemezsiniz.
kus fotografcılıgı zaten uzmanlık isteyen bir daldır bakmayın oyle basit gorundugune.

ayrıca navngo lens dediginiz oyle ucuz bişey degil,herkesinde sokaga sacacak milyarları yok. deneme yanılma yontemiyle ogrenmek biraz dilenci ruyası gibi olmus.

hataya dusulen nokta su: iyi ekipman iyi fotograf demektir. hayır degil.
oyle olsa en iyi makineyı alan en iyi fotografı cekerdi.



**************************************

en ucuz alternatif 70-300 gibi gorunuyor bu arada.
az cok bir makro ozelligide var,ne kadar tatmin eder bilinmez.

 

Tarih: 11 Temmuz 2010, 18:23 - İp: 95.***.**1.238
malkocy
malkocy (üye)
Yurtdışı / Amatör

Merhaba,
Tripodlar için linki tıklayınız:Tripod seçiminde dikkat edilecek hususlar
Eğer yukarıdaki linkteki bilgiler size yetmezse, forumda biraz daha araştırabilirsiniz. Mutlaka cevabınızı bulacaksınız. Sonra sorularınız daha özel sorular haline gelecektir.

Nikon'unuz için aşağıdaki lensteki telefoto lensleri incelemelisiniz. Telefoto'larla kuşları yakalayabilirsiniz.
Nikkor Telefoto Lensler

Ya da bu aşağıdaki zoom Nikon lensleri inceleyin.. Tavsiyem 100mm ilerisi olanlara yönelmeniz, kuşlar için.
Nikon Zoom Lensler

Ayrıca Sigma'nın aşağıdaki lenslerini de inceleyin..
Sigma Telefoto Zoom Lensleri

Yukarıdaki lensleri inceleyip aklınıza uyanları bir kenara not edin. Sonra forumda bu lensleri biraz araştırın. Aklınıza gelen, forumda cevabını bulamadığınız soruları tekrar burada sorun, veya konuyla ilgili başka bir konu açarak cevabını rica edin.. Mutlaka size yardım edecek birileri olacaktır..

Saygılar...

 

Tarih: 11 Temmuz 2010, 18:38 - İp: 58.***.**8.132
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Sitede fırsat buldukça fotoğraflara teknik yorum yapıyorum ; %10-15'i beğenidir , %85-90'ı çekim hataları konusunda uyarı.

Gördüklerime bazen inanamıyorum....

-Öğlen güneşinde diyafram f20 @ ISO 3200'de

-İç mekanda obje statik iken seçilmiş 1/1500 enstantane- ISO yine 1600'lerde

-18mm'de sonsuz uzaklıktaki manzara çekimi - diyafram her yer net çıksın diye /alan derinliği için f22'ye dayanmış ( ISO'da 800'e ) halbuki o mm'de 2 metreden sonra her yer net

- Arkada beyaz duvar fon , -1.5 pozlama telafisi - tersi olması gerekirken

Örnekler çok Geçenlerde Ağustos'ta D300 almış bir fotoğrafçının 8 ay sonrasında sorduğu, lensin üzerindeki f8,f11 rakamlar nedir sorusu vardı.

Kullanılan makinalar genelde Nikon D90, Canon 500D-550 D .

Örnek çok ...Bakıyorum bu kişiler aramıza yeni mi katılmış diye ; 6 aydır üye - 30 küsur fotoğraf. Öğrenememiş işte en basit 3 ayarı - sanıyor ki menüdeki kafasını karıştıran diğer 100 ayar ile aynı önemde . Değil halbuki ama kafası karışmış işte menülerden,programlardan,düğmelerden,tekerleklerden ...

Analog zamanlarda fotoğrafçılığı öğrenmek, makinayı tanımak daha kolaydı . Enstantane ve diyafram - o kadar ; ASA zaten sabit . Makinalarda başka ayar yoktu . O kadar iyi öğrenirdik ki bir bakıp 1/60'a f8 'lik hava derdik.

Şimdi işe bir de ISO dahil oldu .Çok olasılıklı AF alan /AF mod tercihleri , değişik ışık metreleme seçenekleri eklendi . Makinanın üzerinde 8-10 ayrı çekim modu , bir o kadar da önceden tanıtılmış tam otomatik mod var.

İsteyenler için canlı /cansız /vivid /saturasyon bir dolu ayar .Menülerde belki yapılabilecek belki 50-100 seçenek....

Diyeceğim , digitalde iş kolaylaştı gibi gözükse de ayarlar ,dikkat edilmesi gereken noktalar kat kat arttı . Kafalar çok karıştı - fotoğrafçının makinasının %100'unu tanıması vakit alıyor.

Öncelik makinayı ve ayarlarını tanımak, teknik kusursuz fotoğraf çekmeyi öğrenmek iken , araya bir geniş açı bir tele daha eklemenin , konsantrasyonu daha da dağıtmanın gereği bence yok . Sonucu olsa olsa , hatalı fotoğrafları hem geniş açı , hem telede de çekmek olacak , öğrenme süresi daha da uzayacaktır .

 

Tarih: 11 Temmuz 2010, 19:32 - İp: 96.***.**4.180
yozkan88
yozkan88 (üye)
İzmir / Meraklı

İlla alıcam lens diyorsanız gaijin her zaman olduğu gibi en doğru öneriyi getirmiş. Üstüne makro lens'e girmeye gerek yok henüz. Close-up filtrelerle çekilmiş örnekleri inceleyin flickr'dan şahsen beni tatmin etti.Sizi de edeceğini düşünüyorum.

 

Tarih: 11 Temmuz 2010, 20:18 - İp: 217.***.**8.43