phaon
phaon (üye)
Yurtdışı / Amatör

F’i En Fazla Kaça Böler

Merhabalar,
şu anda çeşitli objektifleri karşılaştırıyorum ve bir yerde bilgim ve araştırmam yetersiz kaldı. Aşağıdaki objektifler F değerini en fazla kaça böler acaba, sizin de anlıycanız gibi hangisinin ne kadar Depth Of Field vereceğini karşılaştırmaya çalışıyorum.

Nikon AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6G ED
Nikon AF-S DX 55-200mm f/4-5.6G ED
Nikon AF-S DX 3,5-4,5/18-70 G ED

Birde sadece bu verilen değerlerden bu sayıyı (F/en yüksek sayı) çıkarmanın bir formülü var mı?
İkinci olarak bu değerlerden view angle (görüş açısı) değerini çıkarmak mümkün mü?

Tarih: 23 Ekim 2006, 15:22 - İp: 217.***.**4.103
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

f'i en fazla kaca boler de ne demek phaon?.. F/en yuksek sayi derken neyi kastediyorsun?..

 

Tarih: 23 Ekim 2006, 21:52 - İp: 86.***.**0.120
phaon
phaon (üye)
Yurtdışı / Amatör

Merhaba Sn dadanganist, ilgilendiğiniz için teşekkürler. Yani demek istediğim diyaframı en fazla ne kadar kısabilir. büyük ihtimalle yanlış anlatıyor olabilirim terimlere biraz uzağım. Aperture değerini bu sayıya bölüyorsunuz, büyük olursa diyaframı o kadar fazla kısabiliyor, ne kadar küçük olursa da o kadar açabiliyor sanıyorum... Yani bir ifadeyle de Shutter Speed Priority çekimlerde değiştirdiğimiz değer.. Yani bu makineye de bağlı olabilir tam emin değilim... Tabi makine gövdesine bağlıysa orada hangi değere bakmak gerekir...

 

Tarih: 23 Ekim 2006, 22:33 - İp: 84.***.**5.87
phaon
phaon (üye)
Yurtdışı / Amatör

Çok kazık mı soruyorum

 

Tarih: 24 Ekim 2006, 00:19 - İp: 84.***.**5.87
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Lens teknik değerlerinin arasında en yüksek f değeri (en kısık diyafram değeri) ni bulabiliyorum..

daha çok http://www.bhphotovideo.com sitesini kullanıyorum.. fiyat ve teknik değerlere doğrudan ulaşabiliyorum.. biraz yüksek fiyatına, buralardan alabiliyorum..

(cevap olmadı ama.. bazısı f22 bazısı f32 ye kadar gidiyor)

 

Tarih: 24 Ekim 2006, 12:49 - İp: 85.***.**4.153
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

phaon merhaba..

simdi ben sorundan anladigim kadariyla aciklamaya calisayim, sen de anlamadigin veya ogrenmek istedigin seyleri tekrar sorarsin..

oncelikle depth-of-field'in maksimum olmasi icin aperture degerinin, yani turkcede diyafram degerinin cok fazla kisik olmasina gerek yok.. (diyaframi kismak demek, f degerinin, daha buyuk rakama sahip olmasi demek.. diyaframi acmak ise, daha kucuk rakamli f degeri..)

lenslerde, diyafram araligi belirlenirken bazi problemlerle karsilasilir..

cok acik diyafram degerlerinde, aberrations problemleri olusur mesela.. ve lensi dizayn edenler bunun ustesinden gelmek zorundalar ki lens satilabilsin.. (dusuk rakamli f degerlerinde.. f/2.8 gibi..)

lensin diyaframinin cok fazla kisilmasiyla da diffraction problemi olusuyor.. bu yuzden cok fazla kisilmasi da iyi birsey degil.. mesela sen dx lenslerini ornek vermissin, sanirim nikon dslr kullaniyorsun veya kullanacaksin.. gunumuz nikon dslr'lari ile kullanacagin lensleri, f/16'den daha fazla kisman iyi birsey degil.. (canon ve digerleri icin de ayni sey gecerli.. ha ama full frame sensorlu bir kameraysa, canon 1ds gibi, f/22'den daha fazla kismamak..)
dikkat edersen eger f/16'den sonra lenslerin verdigi kontrast, keskinlik hizli bir sekilde kaybolmaya baslar.. bunun nedeni diffraction problemi..
.....
lenslerde asil dikkat etmen husus, en acik diyafram degeri phaon.. cunku en acik diyafram degeri asil lensin hizini belli eder..
................

angle-of-view ise objeye olan uzakligina gore degisim gosterecektir.. bir objeye 10 metre oteden bakmakla, dibinden bakmak arasinda fark vardir degil mi?

kullanacagin lens ile ne kadarlik bir acida gorebilirsini hesaplamak icin,
FOV (derece cinsinden) = 2 x arctan (D / 2 x f) formulunu kullanabilirsin.. fov, field-of-view, derece cinsinden, yani ne kadarlik bir acida gorulecegi alanin.. d, burada sensorun kosegen uzunlugunun mm cinsinden degeri.. f ise kac mm'de cekim yapildigi lens ile.. fokal uzunluk..

ne kadarlik bir mesafe gorulur kadrajda'yi hesaplamak icin,
gorunen mesafe= aradaki uzaklik x (sensorun kosegen uzakligi / lensde kac mm'de baktigimiz)

mesela.. d80 ve 50mm'lik bir lensle, 10metre otedeki bir alana bakarsak;
gorunen mesafe = 10 metre x ( 28mm (d80'nin sensorunun kosegen uzunlugu) / 50mm)
yani gorunen mesafe yaklasik 5 metrelik bir alandir..
eger ki 1 metreden bakiyor olsaydin, yaklasik yarim metrelik alan gorulecek kadrajda..

 

Tarih: 24 Ekim 2006, 16:01 - İp: 86.***.**0.120
phaon
phaon (üye)
Yurtdışı / Amatör

Merhaba Sn dadanagast. Verdiğiniz yararlı bilgilerden eminim benim kadar forumdaki diğer kişiler de faydalanıyorlar. Benim aslında bi tane S3 IS makinem var ama bi tane de DSLR alıcam. Yurtdışındayım onu da belirteyim. Özellikle manzara fotoğrafları ağırlıklı bir makine alıcam o yüzden sanırım diyaframı yeterince kısmam lazım. Bununla beraber hangi objektife baksam bu değerin alabileceği en kücük değerler var ama en yüksek değerler yok. sadece geniş objektiflerde özellikle belirtilmiş.
Anlamadığım bir nokta, lensin hızına dikkat etmemi, bunun da en açık diyafram değeri olduğunu belirtmişsiniz.(f/2,8 gibi) Burda sormak istediğim, lensin hızı tam olarak nedir? Bir de bu hız diyaframı maksimum açabileceğim değeri etkiler mi?

Değerli bilgiler için şimdiden teşekkürler

 

Tarih: 24 Ekim 2006, 17:54 - İp: 217.***.**4.103
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

"Özellikle manzara fotoğrafları ağırlıklı bir makine alıcam o yüzden sanırım diyaframı yeterince kısmam lazım."

phaon merhaba..
yeterince kisman gerekir tabii.. ama unutma eger ki 400d, a100 veya d80 gibi bir dslr alacaksan, f/16'i gecmemeye calis.. f/22 veya f/32 cok problem yaratacaktir..

"Anlamadığım bir nokta, lensin hızına dikkat etmemi, bunun da en açık diyafram değeri olduğunu belirtmişsiniz.(f/2,8 gibi) Burda sormak istediğim, lensin hızı tam olarak nedir? Bir de bu hız diyaframı maksimum açabileceğim değeri etkiler mi? "

lensin hizi, diyaframin ne kadar cok acilabildigidir.. diyafram cok acilirsa, enstantene suresi de hizlanir.. enstantene suresi hizliysa, lensin hizlidir demektir..
cunku enstantene hizi ne kadar hizli olursa, mesela 1/500 saniye gibi, hareketi dondurman da o denli kolay olur.. 1/60 saniye yeterince hizli degil mesela.. ama 1/500 hizli ve bircok hareketli objeyi dondurabilmek icin yeterli..

eger ki makinen, f/5.6'da 1/50 saniye olcum degerini veriyorsa, f/2.8'e kadar acmanla diyaframi, 1/200 saniye enstantene degerini verir.. her bir stop'da enstantene iki kat hizlanir.. (diyafram degerleri arasindaki stop farkini bulmak icin, rakami kok ikiyle carpman yeterli.. mesela, f/4 icin konusacak olursak, 1 stop daha kismak demek, 4 carpi kok iki, yani 1.4=5.6.. yani f/5.6 bir stop kisilmis hali f/4'un..)
.............

istersen olayi temelinden acarak anlatayim..
cunku hiz, diyaframi etkiler mi demissin, sanirim diyaframin tanimi onemli..

bu f-stop diye belirtilen numaralar, lensin fokal uzunlugunun lensin icerisindeki diyafram perdesinin capina oranidir.. yani bir orantidir f degerleri.. mesela.. 50mm'lik bir lensi aldigimizda, f/2'de olmasi demek, lensin icerisindeki perdenin capinin 25mm olmasi anlamina geliyor..



yukaridaki semaya bakacak olursan, f/1.4 degerindeyken diyafram perdesi cok fazla acilmis oluyor..
peki senin dedigin gibi cok fazla kisilmis olsaydi ne olurdu?
mesela f/32'de.. o zaman o dairenin capi, yani diyafram perdesinin capi, yaklasik 1.5 mm gibi olacakti.. 50mm'lik lens icin konusuyorum..(bu arada bu butun lens dizaynlari icin gecerli olan birsey degil.. ama olayin aciklamasi genel olarak boyle..)

yukaridaki diyafram acilislarindaki onemli olan nokta, her bir dairenin alaninin hemen yanindaki dairenin alaninin 2 misli olmasi.. daire derken, diyafram perdesinden bahsediyorum.. yani lensden iceri girecek isik, bu perdeden gecerek sensor uzerine dusecek..
eger ki perde iki misli buyuk olursa, dogru pozlama icin perdeyi yari suresince acmak yeterli olacaktir degil mi?.. iste kocaman perdesi olunca, cok hizli acilip kapanma ile dogru pozlama saglanir..
yani lens hizliysa..

......................................

simdi senin sorununa gelelim.. senin amacin, manzara fotograflari cekmek.. ve heryerin keskin cikmasini istiyorsun..
iste bu noktada, hyperfocal distance denen olay devreey giriyor.. ozellikle landscape fotografcilarinin ihtiyac duydugu birsey bu..
hyperfocal distance'in manasi, eger ki lensinle hyperfocal uzakliga fokus yaparsan, hyperfocal uzakliginin yarisindan itibaren sonsuza kadar heryer keskin cikar..
bunun icin hazirlanmis cetveller var.. satin alabilirsin..
ama senin icin uygun olacagini dusundugum bir yazi var, onu print edip kullanabilirsin..

http://www.vividlight.com/pdf/hyperfocal.PDF

sayfanin en altindakini kullanacaksin eger ki digital slr kamera kullanacaksan.. 400d, a100, d80 gibi..
full frame sensoru olan canon 5d veya 1ds gibi kamera kullanacaksan, ilk sayfadakini..

........................

alacagin lensin hizli olmasina dikkat et ozellikle.. yani hizli olmasina.. ayrica istedigin olcude kistiginda nasil performans verdigine.. mesela bazi lensler f/11'den sonra cok da iyi sonuclar vermiyorlar..
senin icin

 

Tarih: 24 Ekim 2006, 18:52 - İp: 86.***.**0.120
phaon
phaon (üye)
Yurtdışı / Amatör

Merhaba Sn. dandanagast hocam. Emeğine sağlık çok güzel açıklamışsın

Aslında ilk başlarda Canon 20D'ye çok sıcak bakıyordum ve iyi bir makine istiyordum. Çünkü Canon'un verdiği renkler bana hep canlı geliyor. Lensleri inceledikçe Nikon'a kayar gibi oldum
Lens yelpazesi hem daha geniş hem daha iyi gibi geldi, tabi amatör gözlerle inceledim. Orjinal lenslerinden bahsediyorum bu arada. Aynı aralıktaki lensler biraz da Canon tarafında pahalı geldi, tabi yanlışsam düzeltin...
Makineye henüz karar vermedim ama neticede ikinci makinem olacak. Sanırım lensin performansı daha önemli. bu yüzden genelde manzara fotoğrafları çekeceğimden ve genelde objektifin performansı ön planda olacağından Nikon D70s hatta D50 bile olabilir. D70s'e çok yakın duruyorum çünkü hem elde duruşu hem de üzerinde gelen lens çok hoş. D80 çıktıktan sonra fiyatı da bir hayli düştü. Ama D70s'in lensini gözardı edip manzara dışındaki bütün işlerimi S3 IS'ye yüklemeye karar verirsem, sadece Body alınmış bir Nikon D50'nin kaliteli bir geniş açı lensle desteklenmesi de manzara işleri için işimi fazlasıyla görür gibi geliyor. Şimdilik makine beğenmeden lens beğeniyorum Nikon D50 ve geniş açı bir lense çok yakınım ama Nikon D70s'in görüntüsü de aklımı çeliyor

 

Tarih: 24 Ekim 2006, 22:00 - İp: 84.***.**1.241
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam phaon..

benim de ilk begendigim makine 20d'ydi.. ama 350d cikinca 350d'yi aldim..
canon'un fotograflarini ben de cok begeniyorum..
lens yelpazesi, canon'un da nikon'un da cok genis phaon.. her ikisinin de lensleri cok kaliteli.. fiyatlara gelince birbirine cok benzer fiyattalar.. ben ingilteredeyim, burada mesela, nikon lensler biraz daha pahali.. ama profesyonel olan modeller, her ikisinde de cok pahali..

dslr almakla fotografa bakis acin cok degisiyor phaon.. nikon'un d50s'i de d70s'i de cok iyiler.. ama biraz eskidiler artik..
yeni cikan d80'in bir dunya artisi var her iki modele nazaran.. yerinde olsaydim d80 almaya calisirdim..
makinelerle beraber gelen kit lenslerinin kaliteleri cok da iyi degiller.. ama tabii ki s3 is'den cok daha iyi goruntuler almana yetecektir bu lensler..

her ne kadar d80'i cok begensem de, bence senin tercihin sony r1 olmali phaon.. cunku genis acili bir lens istiyorsun..
sony r1, dslr bir makine degil, lensi degistirilemiyor ama uzerindeki carl zeiss lensi cok cok kaliteli.. dslr alma bolumunde r1'in yuzlerce sayfalik konusu var.. onlara bir bak istersen..

 

Tarih: 25 Ekim 2006, 02:12 - İp: 86.***.**0.120
phaon
phaon (üye)
Yurtdışı / Amatör

Merhaba Sn. dadanagast.
Aslında bir dslr almak istiyorum çünkü işe iyice ısındıktan sonra başka işlere özelleşmiş lensler de kullanabilirim.. O yüzden lensin değiştirilebilmesi en büyük artı. Belki elimdeki S3 IS'ye ısınamayıp değiştirmeye karar verirsem sizin söylediğiniz Sony en büyük veliaht olacak.
D80 söylediğiniz gibi çok iyi bir makine, çünkü en sonra çıktı. Ama şu anda D80'de işin meraklılarından arge masraflarını çıkarıyorlar Arkadaşlarına yeni D80'ini göstermek isteyenlerin cüzdanlarının canını okuyorlar Benim için şimdilik objektifin hakkını verecek bir makine yeterli... D70s te is Arge masrafları hemen hemen çıkmış vaziyette. D50 ile D70s i karşılaştırdım. Fiyatlarını ve üzerlerinde gelen lensleri bir kenara koyalım. D50 daha sonra çıktığı için D70s teki teknolojinin gelişmiş hali. Nikon pazar stratejisi geliştirip D50'den çok fazla özellik kısma yoluna gitmemiş. Benim gözüme çarpan ve benim ihtiyaç duyabileceğim iki kısılmış özellik var. Birincisi WB fine tuning olayı, ikincisi de yukarda bulunan ekrana ışıklandırma koymamışlar (Hangi akla hizmetse, alt tarafı bi led koyacaklardı, herhalde pilin ömrünü arttırmak için böyle yaptılar.)Ha bi de vizörde grid çizgileri yokmuş, ki benim için iyi bir özellik, çekeceğim manzarayı net görebilirim [>:D

 

Tarih: 25 Ekim 2006, 13:04 - İp: 217.***.**4.103