cayshou
cayshou (üye)
Ankara / Amatör

Digital / Analog Objektivleri

Selam arkadaşlar,
Analog makinalarda kullanılan Objektivler Digitalde de kullanabilir miyiz? Ya da bunun bazı tutması gereken özellikleri mi vardır.?

Teşekkürler...

Tarih: 15 Ocak 2009, 11:48 - İp: 88.***.**0.25
hpfkl
hpfkl (üye)
İstanbul / Amatör

manuel focus objektifleri elbette kullanabilirsiniz , uygun adaptoru almanız yeterli.

 

Tarih: 16 Ocak 2009, 10:35 - İp: 85.***.**9.235
e_nebula
e_nebula (üye)
Ankara / Amatör

Kullanabilirsiniz de, kullanamazsınız da

Canon'un EF serisi lenslerini Canon EOS serisi makinelerde kullanabilirsiniz, dijital veya analog farketmez. Ama yeni çıkartmaya başladığı EF-S serisi lensleri sadece DSLR Canon EOS larda kullanılabilir(Full - Frame olmayan DSLR makineler tabi). Bunlar Auto Focus lenslerdir. Canon'un eski seri lensleri ise FD serisi olan Manuel Focus lensleridir ki bu lensler FD ağız SLR makinelerle kullanılabilir, mesela Canon AE-1 vb. Eğer uygun bir adaptörünüz varsa tabi Canon EOS serisi makinelerde de kullanabilirsiniz ancak Manuel Focus olarak.

Nikon lenslerde dikkat etmeniz gereken ise lensin DX olup olmaması. Nikkor DX lensler DSLR makineler için üretilmiş tir ve analog SLR veya Full -Frame DSLR makinelerde kullanamazsınız.

Sigma'nın ürettiği lenslerde de benzer bir durum söz konusu. Bu lenslerde DC ve DG kavramı var. DC, Digital Camera nın kısaltılmış hali ve sadece Full - Frame olmayan DSLR makinelerde kullanılabilir. DG lensler ise DSLR makinelerde daha yüksek performans göstermeleri için üretilmiş olsa da analog SLR veya Full - Frame DSLR makinelerle kullanmak için de uygundur.

Benden bu kadar. Umarım yeteri kadar açık anlatabilmişimdir.


 

Tarih: 16 Ocak 2009, 15:00 - İp: 144.***.**2.181
tkncnt
tkncnt (üye)
Eskişehir / Amatör

selam. bu konuda nikon sahibi olmak biraz daha avantajlıdır çünkü nikon makinelerinin çoğunda F Mount denen sistemi kullanır ve analog-dijital objektiflerin çok büyük çoğunluğu birbirine uyar. ancak üstteki cevaplarda da belirtildiği gibi manuel olarak kullanmak zorunda kalırsınız. bunun dışında nikon'un D40 ve D40X serili makinelerinde , makine gövdesinde netleme motoru yoktur. (maliyet azaltımı taktiğinden ötürü) bu yüzden bu makinelerde nikon'un G serisi objektiflerini, sigma'nın HSM (hyper sonic motor) serisi objektiflerini kullanmanız gerekir. (oto fokus yapabilmek için) ancak bu kullanıcı için negatif düşünce oluşturmamalıdır çünkü firmalar oldukça fazla sayıda G ve HSM serisi objektif üreterek makinelerini öksüz bırakmamışlardır. bunun dışında diğer tüm seriler manuel fokus olarak çalışır. bir dijital makinede analog objektif kullandığınızda makinenin yalnızca M (manuel) modunda çekim yapabiliyorsunuz. en azından nikonlar için böyle. ve flash moduda manuel'e geçip TTL kullanmanıza izin vermiyor.diğer tüm fonksiyonları kapatıyor A , S , P , Auto , Macro vs. bunun makinenizin sistemine bir zararı yok. toparlayacak olursak analog-dijital kullanım çeşitliliği açısından sanırım en fazla objektif çeşidi ve kullanım uyumluluğu nikon makinelerde.

 

Tarih: 10 Şubat 2009, 23:49 - İp: 78.***.**0.157
  • 1