Fotoğrafçılık Forumları
Bir Kaç Konuda Yardım
merhaba arkadaşlar
Fotografçılığa hobi olarak merak sardım. oldukça fazla amatörüm. Daha yeni Nikon d7000 Makine ve SB900 Flaş alarak bismillah dedim. DSR makinemin üstünde 18-105 MM lens var. İkamet ettiğim yere fotografçılık kursları hayli uzak. Fotografçılık ile basit bilgileri nerede bulacağımı bilmiyorum. Örneğin VR nedir? AR nedir? Diyafram nedir gibi
2. sorum ise :
Resimlerimde doğa ve canlı resimleri oldukça fazla çekiyorum. Çekimlerimde bazen çekmek istediğim karakterin net arka fon flu olmasını istiyorum bunu nasıl yapabilirim?
3. sorum ise 18-105 mm bana yetmiyor.
Balıkgözü lensi
Macro lens
Zoom lens
gibi lens önerilerinize açığım.
Yardımlarınızı bekliyorum
Öncelikle hayırlı olsun ve de hoşgeldiniz DSLR dünyasına..
Cevap1: Forumda ana sayfada sol altta "Site içi arama" yaparak Diyafram nedir? VR nedir? Enstantane nedir? Diyafram-Enstantane ilişkisi nasıldır? gibi sorularınıza ayrıntılı yanıt bulabilirsiniz?
Cevap2: Diyaframı ne kadar açarsanız (ki bu da F değerini küçültmek demek olur: mesela 2.8 3.5'ten daha açık bir diyafram değeridir) alan derinliği o kadar azalır..
Yani siz bir çiçek çekmek istiyor ve arka planı flu yapmak istiyorsanız çiçeğin detaylarını gizlemeyecek şekilde diyaframı açmalı-f değerini küçültmelisiniz..
SorU3: Yetmiyor derken? Telefoto 105mm mi yetmiyor yoksa daha geniş açı mı almak istiyorsunuz..
Son olarak benim tavsiyem diyafram enstantane Iso gibi kavramları öğrenip (forumdan veya k.kılavuzundan) ondan sonra makinenizi kurcalamanız ve makinenizle zaman geçirmenizdir.. En iyi öğrenme şekli yaşayarak öğrenmektir
Bunlara ek olarak kitap alın kitap okuyun Scott Kelby nin kitapları işinizi çokca görecektir
aslında benim amacım biraz
şu tarzda macro resimler çekmek bunun için ne önerirsiniz?
bunun için şu ürünü düşünüyorum. Ama tereddüt ediyorum. nediyorsunuz?
http://www.hepsiburada.com/Liste/sigma-180mm-f35-apo-ex-dg-hsm-macro-objektif-272000180/ProductDetails.aspx?productId=bd94319&categoryId=97096&SKU=BD94319-NIKON#Gorseller
#com5' tarafından 19.09.2011 13:44:02 tarihinde düzenlendi.
Anladığım kadarıyla bütceyle ilgili fazla bir sorunun yok.benim önerim nikon makineyle nikondan başka objektij kullanma.Macro için nikon 105mm F/2.8 derim ben.
Kitap olarakta scot kelby nin üç cildinide şiddetle öneririm ama öncesinde özer kanburoğlunun a dan z ye fotoğrafcılık kitabını okumalısın
1: sb900 almakla suan için (belki fotografcılık yasantınız boyunca bile) gercekten gereksiz bir harcama yapmıssınız.
2: alan derinligi diye aratın forumda sorunuzun cevabını bulursunuz.
bu arada bir yanlısı duzelteyim alan derinligi odak uzaklıgıyla alakalıdır, diyafram alan derinligine hukmetmek için bir aractır.
3: anneniz pazardan meyve al dediginde gider elma armut ne bulursanız alırsınız.
ama eve geldiginizde anneniz benim canım karpuz cekiyordu neden karpuz almadın derse, anne karpuz al demedinki dersiniz.
ne demek istiyorum? siz daha ne cekmek istediginizi bile bilmiyorsunuz, balıkgozunu napacaksınız? tele lense ihtiyacınız varmı? makro için yeterli bilginiz tecrubeniz varmı?
bana 3 kilo lens versene usta iyilrinden diyerek lens alınmaz.
gelelim kitap onerilerine.
scott kelby kitaplarını onermiyorum. bu kitaplar evet sade bir dille ipucları ve yontemler gosterir eyvallah, ama fotografcılık temeli saglamaz.
fotografcılık temeli olmadan da cekebileceginiz fotograflar en fazla birilerinin kopyası olur.
oncelikle temel fotograf bilgilerini edinebileceginiz kitaplara sonrasında kompozisyonla ilgili kitaplara sonrasında bu gibi işin püf noktalarını ufak ipuçlarını anlatan kitaplara yonelin..
EGER FOTOGRAF CEKMEK DEGİL FOTOGRAFCI OLABİLMEK İSTİYORSANIZ.
malum deklansore basan herkes fotograf cekmiş olur, ama herkes fotografcı olamaz.
Sevgili gaijin
oldukça espirili bir dilde örnek vermişsin yalnız ben ne çekmek istediğimi biliyorum. Balıkgözlü lensin macro lensin neler yaptığını biliyorum. Belki bu işi senin gibi para kazanmak amaçla yapmıyorum. Hobi olarak doğa, Manzara, Yabani Hayvan zaman zaman ise klasik arkadaşlar arasında fotoğraf çekiliyorum. Bu istediğim ve sormak istediğim soruyu tam olarak anlamamışsın sanırım.
Balıkgözlü lenslere
Macro Lenslere
En ucuz ve en kaliteli olan ve kullanınan arkadaşlara, sordum. Hangisini önerirsiniz. diye? sayfada üstte bir yorumumda şu şekilde keskinlikte fotograflar çekmek istediğimi belirttim. Bu keskinlikte hangi lensi kullanmayalım diye sordum.
Fotoğrafçılıkta iyi bir seviyeye gelmek istiyorsanız tavsiyem sabırlı olmanızdır. Temel bilgilerinizi artırarak birkaç ay daha 18-105 ile çalışmanız yararınıza olacaktır
bende para kazanma amaclı fotograf cekmiyorum.
burada boşa para harcanmaması için tavsiye veriyorum.
suanda ihtiyacınız olan yeni lensler ve harcamalar degil, fotografcılıın temelini ogrenmek. zaten bunları ogrendikten sonra o gibi fotograflar cekmek için neye ihtiyacınız oldugunu bileceksiniz.
diyafram nedir bilmeden enstantane nedir, bırakın butun bunları sadece bir ozellik isimlendirmesi olan vr (titreşim onleme) nedir bilmeden lenslere milyarlarca lira harcama yapmak sadece zararınıza olur, soylediklerime kızın yada kızmayın zarara ugrayan siz olursunuz.
tıpkı sb900 (1000tl civarı) alımında yasadıgınız gibi.
bence tavsiyelere kulak vermeniz faydanıza olur.
forumlarda yazıp cizenlerin gazına gelmemeniz temennisiyle.
birilerinin balık vermesini beklemektense balık tutmayı ogrenin
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
Gölge Fanzin’den Bir İlk: Sanat Eleştirisinde Yz
07 Nis. 2025, 16:08 miratcenk
037707 Nis. 2025, 16:09
miratcenk -
Capcut'ta Videonun Bir Kısmı Nasıl Bulanık Yapılır
10 Oca. 2025, 20:17 prodersler
0113210 Oca. 2025, 20:17
prodersler -
-
-
Drone Teknolojisi Fotomuhabirliği Nasıl Etkiliyor?
17 Eki. 2023, 14:29 miratcenk
089917 Eki. 2023, 14:29
miratcenk -
Neşet Abalıoğlu Ela Gözlü Bir Durnaya Vurgunum
14 Ağu. 2023, 01:24 prodersler
062214 Ağu. 2023, 01:24
prodersler -
Bir Mustafa Kemal Yaratmak - Serdar Yıldırım
19 Şub. 2023, 21:39 serdar102
074719 Şub. 2023, 21:40
serdar102 -
Şarkılarda Biraz da Anlam Arayanlar İçin Şarkılar