Fotoğrafçılık Forumları
Yardıma İhtiyacım Var! Hemde Çok!
Herkese merhaba,
Bir kaç gündür fotoğrafçılıkla aşırı derecede ilgilenmeye başladım, neden oldu nasıl oldu bilmiyorum ama acayip bi heveslendim bu işe. Yalnız gelecek vaat eden amatör bir fotoğrafçı olarak) çeşitli forumlardan, sitelerden öğrendiğim bilgiler ışığında kendi aklımca bazı kriterler oluşturdum ve yaklaşık 30 tane kadar her markadan dijital fotograf makinesi buldum, bunları yine kendimce eleyerek sayılarını 11 e kadar düşürdüm, ancak bundan sonrasını tecrübesi olan, daha profesyonel arkadaşların yardımıyla yaparsam daha iyi olur diye düşünüyorum ve yardımlarınızı istirham ediyorum.
Makineler ise şunlar: Canon ixus 60 veya 65, Nikon p4, s5 veya s6, Sony w50, w70, w100 veya t10 ve samsung nv3. (Aslında hepsinin tüm özelliklerini karşılaştırmak için exelde tablo hazırlamıştım ama xls uzantılı dosya yüklenmediği için buraya koyamadım, başka bir şekilde koyabilirsem lütfen söyleyin)
Öğrenmek istediğim ve kafama takılan sorular ise şunlar;
1-Maksimum çözünürlükte mesela 2816 x 2112 (2816 neyi 2112 neyi ifade ediyor)
2-Düşük çözünürlükte mesela t10 640x480 iken w50 : 2048 x 1536, 1920 x 1080, 1632 x 1224, 640 x 480 bunun anlamı nedir?
3-Bir kaç günlük fotoğrafçılık hayatımda öğrendiğim engiin tecrübeler sonunda iso oranının yüksek olmasının önemli olduğunu kavradım (inşallah doğru kavramışımdır) ancak nikon'ların iso oranlarının neden 400 olduğunu pek anlayamadım (nikon'da karar verememin nedenide bu zaten) bu konuyu biraz açarsanız sevinirim,
4-Biliyorum sıkıldınız ama az kaldı lütfen biraz daha gayret edin,
5-Beyaz ayarının manuel veya otomatik olması ne kadar önemli, her ne kadar amatör de olsam daha kaliteli resimler çekmek isterim, manuel veya otomatik resimlerimi ne kadar etkiler.
6-2.5" 115.000 pixel ekran ile 2.5" 230.000 pixel ekran görüntüsü arasındaki farkı görebileceğim herhangi bir resim,site...var mı? Bu fark sizce ne kadar önemli?
Makineyi kullanma amacım ise öncelikle makro çekimler, sonra arkadaş, aile... ve manzara yani genel olarak her tür resim çekmek istiyorum, ayrıca her an yanımda taşıyabileceğim ufak,küçük bir şey olsun istiyorum (bu istediklerimin ne kadarı mümkün emin değilim ama hayırlısı)
Bunların haricinde sizinde tavsiye edebileceğiniz başka makine varsa (dijital lütfen) çok memnun olurum.
Ayrıca tüm bu sorularımı cevaplamaya çalışan arkadaşlara şimdiden en derin sevgi ve saygılarımı sunarım...
Alper kardeş daha çok yenisin. Bu iş ha deyince olmuyo maalesef. En az iki ay kafa patlatman lazım. Makine seçmek kolay değil. Sana elimden geldiğince biraz yardımcı olmaya çalışayım genede. Birincisi çözünülürlükteki rakamlara çok kafayı takma. Teknik detaya girersen hem çok anlayamazsın hem de kafan karışır. Ben sana lazım olan bilgileri kısaca vermeye çalışayım. O bahsini ettiğin rakamlar fotoğraf makinesinin megapikseli ile ilgilidir. Yüksek megapiksellerde rakamlar dah açok yükselir. Ama bi makine örneğin 5 MP olabilir ama aynı zamanda 0,3 MP lik resim de çekebiklir. MP ise fotoğrafın baskı boyutunda işe yarar. Büyük boyutlarda baskı almayı düşünüyorsan (Mesela A3 boyutu) yüksek MP li makinelere bakmalısın (7 MP gibi) Yoksa bu boyutta baskı alma ihtiyacı duymazsan 5MP lik bi makine idealdir. Geri kalan rakamlara fazla takılma. Gelelim ISO olayına. Yüksek İSO önemlidir ama daha önemlisi yüksek İSO da çekilen fotoğrafın kullanılabilir olup olmadığıdır. Birçok makine 400 İSO dan yukarısında çok olumsuz sonuçlar verdiği için daha yüksek ISO değeri koymaya gerek duymaz. Bence doğrusu da budur. Beyaz ayarının manuel olması güzel bi özelliktir. Ama ne kadar kullanırsın bilemem. Makineler genelde beyaz ayarını otomatik olarak yeterince iyi yapıyolar zaten. Bu konuya çok takılmamak lazım. Ekran olayına gel,ince. 2,5 inç ekrana bence 115.000 piksel yeterli değil. Ekran kalitesi bence önenmli. Yüksek çözünürlüklü bi ekranı tercih etmek lazım.
Oldu olacak bir iki makine önereyim. Boyutları illa küçük olsun dersen Fuji F30, F31fd ya da Panasonic LX2 olabilir. Daha büyükçe olarak yine kompakt sınıftan Canon A640 önerebilirim. Bu makinelerde her türlü manuel kullanım imkanı vardır. Ancak baştan dediğim gibi bu işin içine girdiysen baya bi zaman araştıracaksın ve neyin ne olduğunu öğreneceksin ki senin ihtiyaçlarına en iyi n cevap verir bilebilesin. Acele etme ve öğrenmeye gayret et. Selamlar...
Hocam gerçekten çok teşekkür ederim, ellerine sağlık, zamanınıda aldı biliyorum ama çok yardımcı oldun saol.
Önerdiğin modelleride incelemeye aldım.
Bu arada benim seçtiğim modellerle ilgili hiç yorum yapmamandan, "senin yaptığın seçim bu kadar olur zaten" ( gibi bir anlam çıkarmalımıyım sence?
Kolay gelsin,saygılar...
Hocam gerçekten çok teşekkür ederim, ellerine sağlık, zamanınıda aldı biliyorum ama çok yardımcı oldun saol.
Önerdiğin makineleri inceledim ama sanırım benim için biraz fazla kalınlar, yani ben cep telefonu gibi her an yanımda olsun, ceketimin cebinde dursun istiyorum. Ben kendi tercihlerimi yaparken en fazla 30-32mm kalınlığı kriter aldım.
Bu arada benim seçtiğim modellerle ilgili hiç yorum yapmamandan, "senin yaptığın seçim bu kadar olur zaten" gibi bir anlam çıkarmalımıyım sence?
Kolay gelsin,saygılar...
Hocam, hemen senin yazının altındakini değilde onun altındaki yazıyı dikkate alma lütfen.
Öncelikle ben hoca falan değil amatör bi fotoğraf meraklısıyım. Senin bahsettiğin modeller bas-çek diye tabir edilen, makinenin hemen bütün ayarları kendisinin yaptığı ve fotoğrafçıya sadece deklanşöre basıp fotoğrafı çekmek kalan modellerdir. Benim tavsiye ettiğim modellerde ise manuel ayarlar mevcuttur. Tabii şimdi bunların ne demek olduğunu anlamayacaksın muhtemelen. Burda anlatmakta çok uzun sürer zaten. Ben sana onun için en az iki ay araştırmalısın dedim. Gerçi iki ay yetmez ama, en azından iki ay sonunda daha çok araştırman gerektiğini öğrenmiş olursun. Sana tavsiyem manuel çekim teknikleri nelerdir, diyafram öncelikli çekim modu nedir, enstantane öncelikli çekim modu nedir? Bunları öğren. Almak istediğin makineler neye imkan verir bunları anlamaya çalış. Şimdi alırsın bi makine, bakarsın herkes acayip fotoğraflar çekerken sen bunları yapamıyosun. O zaman benim makinem niye çekmiyo diye dövünürsün.
Anlayacan baya uzunca bi yola girdin. Bu yola giripte kafayı sıyıran çok vardır. Allah yardımcın olsun. Hadi bakalım sen biraz daha çalış dersine: Ondan sonra gene görüşelim.
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Sayın Arkadaşlar. Çok Yeniyim Yardıma İhtiyacım Var
03 May. 2025, 18:10 aslls
019403 May. 2025, 18:10
aslls -
Gezginler İçin Kamera Önerisine İhtiyacım Var
18 Tem. 2021, 10:49 geziniyorum
1257414 Eyl. 2021, 20:19
bulutk_r_ -
Kodak 35 Lik Film Hakkında Yardıma İhtiyacım Var.
13 Ara. 2020, 02:50 alicgrdmr
2207610 Oca. 2021, 03:14
tugbakuren -
-
-
-
Lütfen Yardıma İhtiyaçım Var Bakar Mısınız?
28 Eki. 2019, 10:07 onurksn
2183222 Ağu. 2020, 22:14
selmankaya -
-
Dg Foto Art Templates İhtiyacım Var...
05 Eyl. 2017, 21:03 cuneytolcay
0418805 Eyl. 2017, 21:04
cuneytolcay -