onur.gun
onur.gun (üye)
İstanbul / Amatör

Sualtı İçin Dijital Kamera

merhabalar

amatör olarak su altı fotoğrafçılığına başlamak istiyorum.bu ayki photoline dergisinde housingli dijital kameralar incelenmiş. İyi yorum alanlar canon ixus60, HP R818, Nikon Coolpix 7900, Olympus mju700, Sony Cybershot DSC T9.
Bunlardan sualtı ve/veya su üstünde kullandıklarınız varsa yorumlarınızı öğrenebilirmiyim? Veya başka önerileriniz varsa çok sevinirim.

Şimdiden teşekkürler.

Tarih: 9 Haziran 2006, 19:24 - İp: 85.***.**3.236
cangulay
cangulay (üye)
Adana / Amatör

Canon A610'a da bir bak derim...

Tarih: 10 Haziran 2006, 03:18 - İp: 88.***.**9.136
mermi
mermi (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Sevgili arkadaşım canon A520 kullanıyorum Erkayalar sirkeci de canon'nun Türkiye distirübütörü makinan Canon'sa her türlü yardımı alabilirisn

Tarih: 10 Haziran 2006, 17:38 - İp: 81.***.**7.124
ozzy baba
ozzy baba (üye)
Ankara / Meraklı

Dostum Sualtında Dijital Çekim Yapacaksan Sea&Sea nin bu iş için özel üretilmiş kameraları var ki su üstünde de çok başarılı son olarak 8mp modeli var makina kompakt ve muhteşem görüntüler veriyor.Şiddetle tavsiye olunur housingi ile birlikte 1500 USD civarı ve istersen bulman için yardımcı olabilirim.Sualtında ciddi ciddi fotoğraf çekeceksen bu fiyata alabileceğin en üst düzey çözüm diyebilirim. Açık seçik ifade ediyim.Su üstündede seni tamin eder .

Ama ben su üstünde de bişeyler yapıcam ve özellik eoptik zoom kullanıcam ve bişeyler yapıcam.Su altı benim için ikinci öncelikli diyorsan işler biraz kafa karıştırıcı olabilir.

Ben Canon A Serisi, Sony P serisi ve Nikon Coolpix i kullandım veya kullananlarla daldım resimlerini topladım.(hem sualtında hem su üstünde) SONY P serisi su üstünde harika (Bazı konularda berbat makro hiç çekmesende olur) su altında ise tam anlamıyla berbattı. Canon en iyi performansı verdi diyebilirim( A Serisi.) Nikon Coolpx ise makroda iyiydi.Canonun su altında iyi olmasının sebebi netleme (odaklama) hızı ve doğruluğuydu.Örnek resimlerde gösterebilirm erede dağlar var. Ayrıca Sony ile sualtında çekerken ya filtre kullanacaksın ya da beyaz ayarıyla oynayacaksın canlı renkler için.

Su altı olsun su üstü olsun , eğer fotoğrafçıysan makineleri karşılaştırırken (Makinalar yaklaşık aynı fiyat aralığında ve optik zoom v.s. teknik özelliklerde aynı benzeşmek koşuluyla ) aklında iki şey vardır öncelik sırasıyla yazarsak

1 fotoğraf kalitesi
2 kullanım kolaylığı (ergonomi pil ömrü falan filan)

Tabii foto kalitesi herşeyden önce gelir.

Ancak Konu dijital olunca foto kalitesi işi biraz tartışmalıdır. Çözünürlük başlıbaşına kalite unsurudur. Ancak asla tek kriter değildir. Bu yüzden 6MP den sonra çözünürlüğü çok fazla kafaya takmak araba alırken maksimum hızına bakmak gibi bişey. Maksimum hızda önemli tabii ama 0-100 km hızlanması sağlamlık yol tutuşu filan tabi önce gelir di mi ?Bir arabayı sırf kadranı 320 gösteriyor diye almak hyalkırıklığından başka bide para kaybıdır o kadar.

Bak tam burada çok çok çok önemli bir saptamada bulunalım.
Bir kere ışık yeterli ise iki makinayı biri birinden ayırmak neredeyse imkansızdır. Elinde Nikon D70 S de olsa 2 Mp lik cep telefonu da olsa çekeceğin resim çok fazla değişmez ve iyice acemiysen 1000 dolardan fazla verdiğin SLR elindeki 50 dolarlık makine ile aynı resmi çeker de sendeki hayal kırıklığının tarifi olmaz. (çözünürlük hariç tabi)
Ama ışık azalıp da mesafe uzayıp kısalınca, cisimler hareketlendikçe makineler arasında uçurum başlar.Makine ile makinecik arasındaki fark o zaman çıkar ortaya.

Saydığın makineler iyice kompakt makineler ve sualtı fotoğrafı çekieceğim diyorsun yani bu makinelere housing alacaksın ekstra ışık takacaksın o zaman bu makineleri bir kalem geçeceksin başta. (Ben bu hatayı yaptım, yaptığım masrafa bir tane Nikon D200 alınırdı rahat rahat) Neyse bu makineleri geç bi kalem. SLR makine de kendisi ayrı masraf aksesuarı ayrı masraftır ki orta düzey bi araba maliyetine 1000 kare orta düzey fotoğrafın olur bu da pek akıllıca değil. Bu bakımdan Kompakt ile SLR arası SLR Like da tabir edilen makineler ideal gibi görünmekte.

Bu makineleri de güncel bir şekilde sıralarsak,

Canon S3
Fuji 9500
Sony H5
Panasonic fz30
Nikon Coolpix 8800 (Eski bir model ama bunları zorlar
piyasada varmı ayrı konu)Nikon SLR Like üretmiyo artık SLR veya Kompakt SLR like ı zengin bebeleri alıyo her halde hem fiyatı tuzlu hem de tam profesyonel diil. Arada kalmış paran varsa alıyosun yoksa zaten kompakt takılıyosun. Ben fotoğrafçıyım diye geziyosan da arada az bi feyat farkıyla %25-50 arası en azından giriş seviyesi SLR almazsan adama küfrediyolar.(Kesinlikle haksız yere)

Neyse Bu dört veya beş makine dışındakiler makine sahiplerinin övgüleri dışında bir övgüyü hak etmiyor.Hepsini tek tek inceledim her biriyle çekilen yüzlerce kare fotoğrafı ve yorumu okudum. Hepsi arşivimde var.

Önce su üstüne bakalım istersen.

Tarih: 30 Haziran 2006, 00:28 - İp: 88.***.**1.225
sibutan
sibutan (üye)
İzmir / Amatör

dostum selamlar...ben de seninle aynı iki konudan muzdariptim.yani hem su üzerinde iyi fotoğraf çekecek hem su altında tatminkar bir makina arıyordum.çok okudum,elime geçen her şeyi,broşür,dergi,gazete..en önemliside internet iş buraya geldiğinde kafam tamamen karışmıştı zaten ne alacağımı bırak ne yapacağımı bile bilemez olmuştum.

en sonunda olympus mju 700 aldım.su üzerinde oldukça tatminkar bir makina.su altı içinde pt-032 kodlu bir housingi var spottan alırsan 200euro civarı alabilirsin.süper makro yapmayacaksan seni tatmin edeceğine inanıyorum..çünkü ben de serbest dalış yapıyorum.daha cok vurdugum balıkları çekiyorum.ama seninde işini göreceğini tahmin ediyorum.

sunu da bilmeni isterim;olympus oldukça köklü bir firma adamlar dürbünden misroskop ve fotograf makinası lensine kadar lens konusunda uzmanlar.makina da alüminyum oldukça kaliteli bir kasaya sahip 2.5 inc lcd ekranda cabası bence deli gibi para yatırmadan sahip olabileceğin bir takım.al derim.

dalın sağlıcakla www.zıpkıncı.com

Tarih: 30 Haziran 2006, 05:42 - İp: 85.***.**8.57
  • 1