Fotoğrafçılık Forumları
Makro Çekimler İçin
diş hekimiyim ve sürekli ağız içi fotoğraflar çekiyorum. benim için makro çekimler çok önemli görüntünün net olması ve iyi bir renk kalitesinde olmasını istiyorum. yaptığım araştırmalarda birkaç makina buldum. bunları size sormak ve görüşlerinizi almak istiyorum. ayrıca önerileriniz varsa belirtirseniz sevinirim.
nikon coolpix 10.1 mp 18x optik 10x digital zoom
canon G9 12.1 mp 6xoptik 4xdigital zoom
canon S51S 8.0 mp 12xoptik 4xoptik zoom
Canon SD950
Canon XSi 12.2 mp
Canon TXi 10.1 mp
yardım ve görüşleriniz için şimdiden teşekkürler. saygılarımla
not: fotoğraf sırasında tripot ya da flash ring gibi ekstra ekipman kullanmıyorum.
ağız içi fotoğraflar için tahminimce nesneye epeyce yaklaşmanız gerekmektedir. canon xsi ve txi slr makinalardır, yakından fokuslama (5cm ve daha aşağısı) yapabilen macro objektifi benim bildiğim yok,
diğer modeller slr like modellerdir benim bildiğim kadarıyla bunların macro mesafesi 3cm e kadar inebiliyor, tercihiniz bu yönde olmalı,
aydınlatma konusunda ise hiç dişçiye gitmediğim için bilemiyorum tepeden aydınlatmalarınız ne kadar yeterli bu yüzden her ihtimale karşı ring flaş dedğimiz türden flaşlar kullanmanız gerek, ama ağız yapısı kapalı olduğundan içeri ışık vermede onlar da yeterli olmayacaktır kanımca.
yerinizde olsam önce yadılatma konusuna çözüm bulmaya çalışırdım zira makineyi ağız içine yaklaştırdığınızda flaş dışarıyı aydınlatıyo olacak, eğer çubuk şeklinde birşeyle aydınlatabilirseniz hafif, macro mesafesi iyi olan amatör makinalara yönelmenizi öneririm, bu sizin makineyi tutabilmeniz açısından da önemli, hatta mikroskop vizörüne dayayabileceğiniz kadar küçük lensi olursa mikroskop vizöründen de çekim yapablirsiniz.
tekrarlıyorum aydınlatmayı nasıl başarabiliriz önce buna karar verelim. sonra makine seçimi için buradan yardımcı olalım.
size makro lazım olduğu kadar flaş sistemininde iyi olması gerekiyo. çünkü ağız içi yeteri kadar ışık almadığından. sizin belirginliği sağlamak açısından flaş kullanmanız gerekicektir.
siz burada şöyle bi sorunla karşılaşıyosunuz. normal bi makinada yakın mesafeden bi nesneye flaş patlattığınızda yoğun ışık kütlesinden dolayı resim parlar. ki siz çok yakından çekeceğiniz için ne çektiğiniz bile belli olmuycakdır.
ve açık konuşmak gerekirse orda yazdığınız hiç bi makinayla bu işi dört dörtlük yapamazsınız. şuan fujifilmin bazı modellerinde kullandığı patentli bi teknoloji var. çekiceğiniz objeye göre flaş patlatıolar ve kesinlikle resimde parlama yapmıolar. parmak izinize kadar en ince ayrıntıyı bile görebilirsiniz bu sayede. aşağıda bikaç model belirttim. isterseniz bi inceleyin.
fuji F50, F47 ve A920
Sizin zaten meslek gereği gerekli ağız içi aydınlatma sisteminiz vardır.Bu sebeple pek flash gereksinimizin olacağını düşünmüyorum.
Benim size önerim Nikon D40X gövde ve Nikon 105mm f/2.8G IF-ED VR lens
Özellikle lens'deki VR(titreşim azaltıcı) sayesinde kısmen elde çekim yapma şansınız da olacaktır..Optik performansı da harikadır..
ne yaptınız abi ya. yok bilmem ne gövde bilmem ne lens. ok anlaşıldı bişiler biliosunuz!!! adam altı üstü yakın mesafeden net belirgin resim istiyo. belgesel çekmiyo.
bn F50 önermiştim ama imkanınız varsa f100 alın derim.
alın... artık ağızmı çekersiniz, gözmü çekersiniz siz bilirsiniz. çekin ve allahın yaratma sanatını en ince ayrıntısına kadar görün. tabi kendi sanatınızıda...
tek yapıcağınız. flaş açık macro çekim... imkan bulursanız deneyin bi yerde. ne demdk istediğimi anlıycaksınız.
mrb bence sizin işinizi görücek makine fuji film S 8000 dir cünkü makro cekiminde af ayarı yoktur 0 lensi cisimle yapıştırıp bile net bir foto ya sahip ola bilirdsiniz tavsiye ederim 18 xde optik zuma sahip
cevap yazan herkese teşekkürler fuji s8000 çok güzel bir makina gibi duruyor. tavsiyeleriniz için teşekkürler. cihazı amerikadan arkadaşım aracılığıyla neredeyse yarı fiyatına getirtmeyi düşündüğüm için uygun ve güzel bir cihaz olacak gibi. değerli bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler 2-3 ay sonra deneme fırsatı bulduktan sonra dilerseniz izlenimlerimi yazarım. sağlıkla kalın saygılarımla.
Bende bir makrocu ve bir biyolog olarak çekim alanınızı tahimn ederk söylüyorum. Sizin için Canon g9 çokçok iyi bir makine olur. Çünkü arkdaşlarınönerdiği nikon d40 otomatik odak yapmayacaktır ve mesafeniz dar olduğu için sizin uzaktan çekimle sadece ön düşlerialmazı yada hastanı ağznı timsah gibi arkaya ayırmanız gerekir
G9 ise bütün klasmanalrdan farklı olma nedeni içerisninde renk ve görüntünün keskinliğini ve kalitesini belirleyen sensörün kaliteli ve diğerlerininhepsinden çok daha büyük olması ve bu makinenin odak mesafesini değişkenliği ile istediğniz sonucu daha rahat alabilmenizi sağlayacağını düşünüyorum.fuji de güzel bir makinedir ama g9 la kalitede yarışamaz bile zaten satış skorlarına bakarsanız belirli bir kesimin direk tercihini g9 dan yana oladuğunu görürsünüz.
arkadaşlar şöle soliyim size jufi filim S8000 veya başka modellerine maliyet fiyatından hemde fuji filim sinfo a.ş garantisiyle gold computurden bonus kartınızla S8000 ne 690 ytleye peşin fiyatına 10 taksit ala bilirsiniz 2 gby hafıza kartı canta ve foto temel kuarlları kitabıyla birlikte arkadaşıma aldık araştrdım en ucuzu orda levent goldan baktım ben stokdada war amerikadan falan gtrtmeye gerek yok banece kendimede almayı düşünüyorum..
merhabalar.. Ben de dşi hekimiyım. 1 hafta önce Sony H50 aldım. Ağız içi çekimleri için uygun olduğunu öğrenmiştim. 15x Optik zoom'u ile bana da çok uygun geldi. Ancak şu anda eski makinamdan çok daha iyi çekimler yapamıyorum. Sanırım bazı ayarlarını yapmam gerekiyor ama malesef hiç anlamıyorum.
Çene cerrahisinde çalıştığım için ağız içinde sadece diş yüzeylerini değil, kist kavitesi gibi cerrahi boşlukları da çekmek istiyorum.
Bana bir iki püf noktası verebilir misiniz ?
Simdiden tesekkurler..
Olympus CH mikroskoptan (binocülerdir, trinoküler değil) Panasonic FZ7 fotoğraf makinesiyle görüntü alınabilirmi? Alınırsa nasıl alınır? Alternatif çözümler nelerdir?
- 1
İlgili olabilecek konular
-
-
Güneşli Havada Dış Çekim Potre
06 Tem. 2025, 10:57 ronaldo1727
028006 Tem. 2025, 10:58
ronaldo1727 -
-
-
-
-