zamankekem
zamankekem (üye)
Ankara / Amatör

Lens Kalitesi

dfm'lerde Normal makinelerdeki kaliteye yaklasabilmek icin megapixelden cok lens kalitesine bakılmasını gerektigini okudum. Lens kalitesi derken ne demek anlayamadım. Bu konuda nasıl bilgi sahibi olabilirm. Canon a510 da yeterlimidir acaba. Yardımcı olabilir misiniz

Tarih: 7 Mayıs 2005, 13:49 - İp: yok
yekaga
yekaga (üye)
İstanbul / Amatör

Kaliteyi etkiliyen birçok faktör vardır. Bunlardan biri de lenstir. Dünyada kaliteli lens üretici sayısı çok fazla değildir. Bütün bilindik markalar da bu lensleri kullanırlar. Örneğin Sony Carl Zeiss kullanırken, Pentax kendi lenslerini kullanır. Panasonic Leica kullanır.
Kaliteli lens üreten firmalar:
Canon, Fuji, Leica, Zeiss, Schneider ve Pentax sayabiliriz.

 

Tarih: 8 Mayıs 2005, 00:36 - İp: yok
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Kompact makinelerde Lens faktörünün öyle önemsenecek kadar yada ciddiye alınacak kadar hiçbir önemi yoktur. Boş yere aldanmayın bu tür şeylere...

 

Tarih: 8 Mayıs 2005, 16:03 - İp: yok
murat 856
murat 856 (üye)
Çanakkale / Doğa Fotoğrafçısı

Sigmada olçukça kalitelidir...

 

Tarih: 8 Mayıs 2005, 22:02 - İp: yok
yekaga
yekaga (üye)
İstanbul / Amatör

Arkadaş teknik bir soru sormuş. Lensin önemi yok aldanmayın böyle şeylere diye cevap verilmiş.
Bunda aldanılacak ne var anlamadım. x makinenin x marka lensi var deyince aldanmış mı oluyoruz.
Ayrıca Lensin kalitesi fotoğrafın kalitesini doğrudan etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Kompact makine yada SLR farketmez olsaydı, herkes gider noname çin mallarını satın alırdı. Ya da 2 mercek üreten lens yapıyorum diye çıkardı.

 

Tarih: 9 Mayıs 2005, 14:26 - İp: yok
zamankekem
zamankekem (üye)
Ankara / Amatör

Lens olayını biraz anladım gibi neye bakam gerektigin ama anlamadıgım canon 510 compact bir makine mi. Compact makinenin bas cek tarzı birsey oldugunu söylediler canon 510 un manuel ayarları yok mu. Yanlıs birsey söylüyorsam kusurab akmayın cünkü bir haftadır yeni ögrenmeye basladım.

 

Tarih: 10 Mayıs 2005, 04:20 - İp: yok
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Bir makinenin manuel ayarlarının olması onu compact makine sınıfının üstüne çıkarmaz.Makineler yapıları itibarı ile üç sınıfa ayrılırlar.1-giriş/başlangıç düzeyi 2-ortya format /yarı amatör ve 3-profesyonel (dslr ) makineler hatta bu sıflamaya 4. ileri profesyonel sınıfı koyanlar dahi vardır gerçi burada haselblad makineyi 21000 dolarlık fiyatından dolayı mı yoksa görünüşünden dolayı mı ileri düzeye sokacağız o konu çok net değildir.Ancak her 1 ve 2 grup makinelerbir bütün olarak compakt makine grubuna girer.Sensörleri bir film klaresi büyüklüğüne ulaşan makineler ise (eos 300 d ,D70,Finepix s2 pro ,sigma sd 10 vs gibi....) makineleri artık compakt makine olarak adlandırmak ayıp olur.

 

Tarih: 10 Mayıs 2005, 07:35 - İp: yok
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Bir makine seçerken benim önemsediklerim 1-makinenin açılması ile resim çekmeye hazır olması arasında geçen sürenin kısalığı 2-Otofokus yaparken gösterdiği performans ve kararlılığı 3-kart kapağının altında on-off switcher in olmaması 4-ergonomisi 5-çalışma gürültüsünün olmaması 6-tele -wide arasındaki seçeneğin çok olması (optik zoom ne kadra çok o kadar güzel)
Hiç önemsemediklerim ise :makinenin pixeli bana 2.1 megapixelden yukarı tercihen 3 olsun yeter.Fazlasını kullanamayacağım için bu özelliğe boş yere para vermek istemem.2-Kullanılan lens markası.makineye satış grafiğini yükseltmek için konan scneider yada zeiss vs gibi lens markaları tüketiciyi yanıltmaya yöneliktir.ben bunları hiç önemsemem. Erkekse kullandığı sensörün niteliğini açıklasın çünkü belirleyici olan sensördür (ccd veya cmos) örneğin fuji aslanlar gibi makinelerine "Süper ccd" ibaresini basabiliyor yada sigma "Foveon ccd" damgasını vurabiliyor .....

 

Tarih: 10 Mayıs 2005, 07:45 - İp: yok
centurion
centurion (üye)
İstanbul / Meraklı

sevgili burkay,
saydığın o özellikler elbette ki önemli ama lens kalitesini de tamamen bir pazarlama taktiği gibi göstermene maalesef katılamayacağım. öyle olsaydı, senin türkiye tek yetkili servisi olmakla övündüğün samsung firması kalkıp schneider lens kullanmazdı kimi modellerinde. burada basit bir mantık modellemesi yapalım:

önerme 1: burkay pazarlama cinliği yapan firmalara yüz vermez.
önerme 2: burkay samsung'un türkiye ana servisidir ve her platformda samsungu över.

sonuç 1: o halde samsung pazarlama cinliği yapan bir firma değildir.

önerme 3: samsung kimi modellerinde schneider lens kullanır.

sonuç 2: o halde kaliteli lens kullanmak bir pazarlama cinliği değildir.

******

ha yok senin derdin, kaliteyi falan boş ver işlev önemli demekse, o ayrı bir konu...

 

Tarih: 10 Mayıs 2005, 12:27 - İp: yok
yekaga
yekaga (üye)
İstanbul / Amatör

örneğin fuji aslanlar gibi makinelerine "Süper ccd" ibaresini basabiliyor yada sigma "Foveon ccd" damgasını vurabiliyor ..

Yapmayın, esas bunlar kandırmaca.

 

Tarih: 10 Mayıs 2005, 13:32 - İp: yok
zamankekem
zamankekem (üye)
Ankara / Amatör

Anladım simdi, tesekürederim. Cok karısıkmıs bu is ama ögrenirim. Cevapalr icin sagolun.

 

Tarih: 10 Mayıs 2005, 16:18 - İp: yok