sudem
sudem (üye)
Rize / Amatör

İlerlemeyi Nasıl Yapabilirim?

Tüm üyelere merhaba,

Rize de bir kamu kurumunda elektrik mühendisi olarak çalışmaktayım. İşim nedeniyle doğa ile iç içe kısa seyahatler yapıyorum. Bu da bana fotograf çekme imkanı veriyor.
Yaklaşık 1,5 yıldır Canon A80 kullanıyorum. Bu süre zarfında kendimi geliştirme imkanım oldu. Şimdi ise makinemi eşime verip yeni bir makine almak istiyorum.
Panasonic FZ20 ve Canon S2 modelleri hoşuma gitti, birbirine benzer modeller, yaptığım inecelemeler sonucunda fz20 nin fotograf kalitesinde daha üstün, S2 nin ise video kalitesinin daha iyi olduğunu düşünüyorum. her iki model için fotograf kaitesi için düşünceleriniz nelerdir? Fotograf kaitesinde çok fark varmıdır?(Video çekmek de istiyorum) Hangisini önerirsiniz? 12X zomda f değerlerinde hangisi daha iyidir?
Bazende yukarıdaki iki model yerine Canon pro1, Konica Minolta DiMAGE A200 veya Olympus 8080 gibi bir makine alsam daha mı iyi olur diye düşünüyorum. Sözkonusu iki sınıfın temel farkları nelerdir? Birinin seçilip seçilmemesi ile neler kaybedilir neleri kazanılabilir? Sizce hangi sınıftan hangi modeli alsam daha iyi olur?
Düşüncelerinizi benimle paylaşmanız dileğiyle şimdiden teşekkür ederim.


Tarih: 5 Temmuz 2005, 16:36 - İp: yok
centurion
centurion (üye)
İstanbul / Meraklı

o listeye bir de sony'nin h1 modelini eklemenizi öneririm.
fz20 sizin de söylediğiniz gibi fotoğraf kalitesi olarak pek çok uluslararası dfm değerlendirme sitelerinden daha yüksek değerlendirme puanları almış. ama şahsi kanaatim bunların hepsinin de fotoğraf kalitesi açısından ileri amatör bir kullanıcı için tatminkar olacağı ve aralarında pek bir fark bulunmadığı şeklindedir. o halde geriye video kalitesi ve psikolojik etmenler kalıyor. gönlünüz hangi markadan yanaysa, onu tercih edin. ben olsam fz20 artık biraz eskidiği için, onu elerim ve canon s2 veya sony h1'den birini tercih ederim.
belirttiğiniz diğer makineler ise slr-like olarak adlandırılıyor ve bir üst kategoriye giriyor. Bunların başlıca farkı daha büyük sensör kullanılması ve raw formatında da kayıt yapabilmeniz.

 

Tarih: 5 Temmuz 2005, 17:00 - İp: yok
sudem
sudem (üye)
Rize / Amatör

dpreview.com da sony h1 in testini inceledim. Genel olarak hoşuma gitti. Video çekimi esnasında zum yapamıyor fakat MPEG-1 (mono) kayıt yapabiliyor. Alacağım makineyi uzun yıllar kullamak istediğimden model seçimini "İnce eleyip sık dokuyacağım" Bunun için de öneri ve düşünceleriniz benim için çok önemli.

 

Tarih: 5 Temmuz 2005, 17:09 - İp: yok
droral
droral (üye)
Ankara / Amatör

Sevgili centurion, sudem'in karar vermekte zorlandığı tüm makinalar slr-like değil mi?
Sevgili sudem madem "kendimi geliştirmek istiyorum" diyorsun eğer imkanın varsa DSLR düşün derim. İyi kötü manuel ayarlı bir makina kullanmışsın, belirlediğin makinalar sana sadece +zoomdan başka birşey kazandırmayacak diye düşünüyorum. Ha video çekimi için diyecek birşeyim yok, hani video için A80'nini kullanırsın da diyemiyorum! Bir de "alacağım makineyi uzun yıllar kullanmak istiyorum"! diyorsun ki bunun için de yine cevap bence kesinlikle DSLR. Aynı hatayı ben yaptım: Kodak 6490'dan FZ20' e çıktım!(mı acaba?)
Ancak illa slr-like diyorsan, eski diye nitelendiriliyor ama ben FZ20 diyeceğim; çünkü:
1- (2. , 3. kalite olduğu söyleniyor ama olsun) LEİCA lens
2- f2.8 @ fullzoom
Zaten Dpreview'de de H1'i incelediysen sonuçlarda FZ5'in ve dolayısıyla FZ20'nin görüntü keskinliği konusunda bir gömlek üstün olduğu vurgulanıyor. Evet, dediğin gibi S2'inin de video kalitesi iyi ama fotoda FZ20 üstün ve bence S2' ye göre ilave artıları manuel focus halkası ( evet S2 de de manuel focus var ama halkayla değil arkadaki butonlarla...) ve tepe flaş kullanabilmesi.
Eğer zoomdan taviz verirsen de benim tercihim KM Dimage A200 olurdu.
Sonuçta bütün bu yazdıklarım elimdekilerle okuduklarımın neticesinde benim görüşlerim. Son kararı sen vereceksin. Allah kolaylık versin!....

 

Tarih: 6 Temmuz 2005, 02:22 - İp: yok
centurion
centurion (üye)
İstanbul / Meraklı

sevgili droral,
şekil olarak slr'lara beziyor diye onlara da öyle deniyor ama bence ileri kompakt diye adlandırmak daha doğru olur. zira kullandıkları sensörler ve dosya kayıt tipleri kompakt makinelrinkinden farksız. bir tek ultra zoom farklılığı var. ama mesela raw formatında kayıt yapamıyorsunuz. ünlü fütürist burkay geçmişte demişti ki, yakında slr makineler tarihe karışacak. eğer böyle olacaksa, slr'ların yerini herhalde s2, h1, fz20 gibi modeller almayacak. bu bile olayı açıklıyor. yanlış mı düşünüyorum?

 

Tarih: 6 Temmuz 2005, 14:19 - İp: yok
sudem
sudem (üye)
Rize / Amatör

centunion ve droral cevaplarınız için teşekkür ederim. fz20 nin fotograf kalitesi ve objektifi, s2 ninse video çekimve makro çekim yeteneğinin birleşimi bir makine yokmu? Panasonic fz20 nin yeni smodeli fz30 yakında çıkarırmı? bilemiyorum fakat sanki yakında fz30 çıkacak gibi hissediyorum kendimi... DSLR makineyi şu an düşünmüyorum. en iyi onlar fakat kullanım alışkanlıklarım diğer modellere daha uygun.

 

Tarih: 6 Temmuz 2005, 16:32 - İp: yok
droral
droral (üye)
Ankara / Amatör

Sevgili centurion kişisel yaklaşım ve fikirlere saygım sonsuz, ancak çoğu inceleme sitesi, EVF 'ı olan ve manuel kullanıma imkan tanıyan ( sensor boyutuna, kayıt formatına , zoom oranına vs. bakmadan) tüm makinaları ortak paydada slr-like olarak adlandırıyor. Çünkü "slr-gibi" şeklinde adlandırılmalarının esas nedeni vizörden baktığında aynı slr makinada olduğu gibi paralaks problemi yaşamadan obj. görüntüsünü optik değil ama elektronik olarak alabildiğin için diye düşünüyorum. Sence ben yanılıyor muyum?

 

Tarih: 6 Temmuz 2005, 20:35 - İp: yok
gurcan
gurcan (üye)
İstanbul / Amatör

D-SLR'ler fiyatta aşağı gelip bridge (yani SLR-like) makineleri yok edecek gibi görünüyor. Kompaktlar 200-500 Euro arasında. DSLR'ler 1000'in altına indiler. 800'ün altını zorlamaktalar.

2004'de DSLR satışları Avrupa'da %345 artmış. Katlanarak geliyorlar. Yüksek adet ==> düşük fiyat gamı.

Bridge'ler iyi makinelerdi. Iyi iş gördüler kanımca. Özellikle son baba bridge olması beklenen Samsung Pro 815'in akibeti merakla beklenmeli.

Zaten adı da üstündeymiş. Bridge = köprü.

 

Tarih: 6 Temmuz 2005, 20:40 - İp: yok
  • 1