serhat22
serhat22 (üye)
Bursa / Meraklı

Hafıza Kartı Ayrı Makineler Adetler

a firmasının makinesine 2gbyt taktığımızda en yuksek kalitede 403 adet fotoraf alıorsa aynı özelliklerdeki aynı mgpsldeki b firmasının makinesine taktığımızda neden 453 adet resim alıor??? teşekkürler...

Tarih: 7 Ocak 2009, 14:06 - İp: 88.***.**8.102
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Bunun birden fazla sebebi olabilir,

İlk akla gelen sebep A ve B makinelerinin (makinelerinin diyorum çünkü aynı firmanın farklı modellerinde bile böyle bir fark olabileceğinden firma ayrımı yapmaya bile gerek yok) JPEG sıkıştırma oranlarının birbir aynı olmamasıdır. Yeni, örneğin her iki makine de, FINE JPEG çekiyorsa, A makinesinin jpeg sıkıştırma oranı, B makinesinin jpeg sıkıştırma oranından biraz fazlaysa, A makinesinin FINE JPEG dosyalarının boyutu daha küçük olacağından, aynı karta daha fazla fotoğraf sığdırabilecektir. Verdiğiniz örnek rakamlar, çekilip karta kaydedilmiş rakamlardan alıntı ise, sebep büyük bir ihtimalle budur.

Bir de, kart boşken makinenin "bu karta x adet fotoğraf daha sığdırabilirim" der gibisinden gösterdiği rakamlar vardır ki bunlara pek güven olmaz. Makine bu rakamı gösterirken her çekeceği fotoğraf için sabit bir dosya boyutu tesbit eder ve kartta kalan boş alanı bu boyuta bölerek bir adet bulup size gösterir. Bu tahmini bir adetdir. JPEG fotoğrafların dosya boyutları, (MP, sıkıştırma oranı gibi bütün faktörler aynı bile olsa) fotoğraf içindeki renklerin çeşitliliğine ve sıralanmasına göre değişir. Bu nedenle, örneğin kart boşken makine 400 adet gösterdiği halde, kart dolduğunda yine örneğin, 450 adet de çekilmiş olabilir, 350 adet de.


 

Tarih: 7 Ocak 2009, 15:50 - İp: 88.***.**3.75
serhat22
serhat22 (üye)
Bursa / Meraklı

gercek megapikseli yansıtır diye duydum bunun doğruluğu nedir peki?( verdiğin bilgi için cok teşekkür ederim bu arada)

 

Tarih: 7 Ocak 2009, 16:45 - İp: 88.***.**8.102
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Megapiksel olarak bir fark yok, fark JPEG dosyalarının boyutlarında, ikisi ayrı şeyler. Daha kolay anlaşılması için, şimdi bırakalım iki ayrı makineyi, kendi makinemizle iki çekim yapalım, konu daha iyi anlaşılacaktır.

Her bir çekim tamamaen aynı ayarlarda olsun, ilk çekimde tamamen siyah bir konu çekelim, yani kadrajın tamamı siyah olsun, ikinci çekimde de kadraj tamamen beyaz olsun. Bilgisayara atıp, her iki JPEG dosyasının boyutlarını karşılaştırın (boyutları derken, disk üzerinde kapladığı yerden bahsediyorum) aynı değil değil mi?

 

Tarih: 7 Ocak 2009, 17:31 - İp: 88.***.**3.75
  • 1