ohara
ohara (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Fotoğraf Çekmek - Fotoğraf İşlemek

Artık dijital fotoğrafa geçtiğimize göre sadece fotoğraf çekmek yetmiyor, bu fotoğrafı işlemeyi de bilmek gerekiyor.Bana göre makinenin çektiği her fotoğraf hamdır ve mutlaka bir programla işlenmesi gerekir. Neler yapılabilir? Contrast ve renk ayarı, beyaz ayarı, keskinlik ayarı vs..

Peki bu tür işlemeler hangi programlarla yapılabilir? Tabiiki en başta photosop geliyor ancak ben bu tür küçük işlemeler için photosop yerine irfanview kullanıyorum. Photosopu daha çok portre fotoğraflarını rötüşlarken kullanıyorum.

Irfanview denen ufacık(3 mb) bir programla bir çok şey yapabilirsiniz. Bir de işinize yarayan birkaç plug-in indirirseniz hiç photoshop kullanmadan mucizeler yaratabilirsiniz.Programı indirmek için tıklayın.

Photosop da öğrenilmesi o kadar zor olmayan bir program, eğer ingilizceniz varsa hiç 3-4 ay kursa gidip yüz milyonlar harcamadan sadece interneti kullanarak öğrenebilirsiniz. Ben photosopun P'sinden anlamayan biriyken, hiçbir kitap okumadan, hiç kursa gitmeden ve hiçbir öğretici vcd izlemeden sadece internet sitelerinden okuduklarımla photosopu 15-20 günde öğrendim. Şu an photoshopla herşeyi yapabiliyorum. Siz de bunu yapabilirsiniz.

Size iki fotoğraf gösteriyorum, bunlardan ilki ham bir fotoğraf, ikincisi ise işlenmiş bir fotoğraf.(Çözünürlüğü düşürdüğüm için doğal olarak foto kalitesi de düştü, bunu değerlendirme yaparken dikkate alınız)

Ham Foto

İşlenmiş Foto

#ohara' tarafından 20.12.2004 01:36:43 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 20 Aralık 2004, 01:35 - İp: yok
ocum
ocum (üye)
Kayseri / Amatör

teşekkürler ohara. işlenmiş dediğin fotoyu irfanview mi değiştirdin?

Tarih: 20 Aralık 2004, 17:27 - İp: yok
turkuaz
turkuaz (üye)
İstanbul / Amatör

İyi hoş da arkadaşım,
Nasıl indireceğiz biz bu programı?..Her klikte yeni bir pencere çıkıyor karşımıza..

Tarih: 20 Aralık 2004, 20:17 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

ben kesinlikle photoshop'u tercih ediyorum fotograf islemede.. yalniz bazi kolay kullanilabilen programlar sayesinde zamandan tasarruf etmek de gerekebiliyor yeri geldiginde.. photoshop bu alemin buyukbabasi ise, paint shop pro ve photoshop elements de babasidir.. microsoft'un digital image suite de guzel bir program, kullanimi cok kolay ozellikle.. ama baba seviyesinde degil..

yakaridakilerden hemen sonra -benim icin- acdsee geliyor.. acdsee cok da guzel bir photo-browser programi ayrica.. benim yillardan beridir bilgisayarimdan eksik etmedigim yegane programlardan biridir..

Tarih: 21 Aralık 2004, 15:25 - İp: yok
abice
abice (üye)
Bursa / Meraklı

Basit İşlemler - Kontrast, Renk ayarı, Parlaklık , Saturasyon (Renk doygunluğu) , Siyah/Beyaz Dönüşüm ,Çerçeve ve Altyazı (Basit) da Irfanview i kullanıyorum. Kompleks işlemlerde Adobe Photoshop, Paint Shop Pro , Gimp benzerleri tavsiye edilir...
www.fotokritik.com/abice

Tarih: 21 Aralık 2004, 17:33 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

bak abice sen de irfanview dedin, simdi iyicene canim cekti.. hemen gidip bir irfanview download edeyim de kullanayim bari..

Tarih: 21 Aralık 2004, 18:56 - İp: yok
murat 856
murat 856 (üye)
Çanakkale / Doğa Fotoğrafçısı

oo dadanagast nerlerdesin ya uzay turuna mı çıktın özlettin kendini

Tarih: 21 Aralık 2004, 19:08 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

yok murat ne uzay turu.. biraz mesguldum.. neyse yine buradayim iste.. ayrica ohara'nin actigi forumu gordun mu murat.. gel hemen ve kayit ol..

Tarih: 21 Aralık 2004, 19:14 - İp: yok
murat 856
murat 856 (üye)
Çanakkale / Doğa Fotoğrafçısı

nerdeymiş o forum??

Tarih: 21 Aralık 2004, 19:16 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

iste burada..

hadi hemen gel..

herkesi bekleriz efendim..