ocum
ocum (üye)
Kayseri / Amatör

Foto. Makinesi Mi Video Kamera Mı?

dijital fotoğraf makinesi dünyasına yeni adım atan bazı arkadaşlar fotoğraf makinelerinin video kaydetme özelliklerini merak ediyolar ve bu ve benzeri forumlara yazarak bilgi almaya çalışıyorlar. ancak bazı tecrübeli arkadaşlar birazcık da ukala bir tavırla, "kardeşim fotoğraf çekmek isiyorsan fotoğraf makinesi al, canlı ve sesli kayıt yapmak istiyorsan git video kamerası al" şeklinde cevaplar yazmaktalar.

Tarih: 4 Ekim 2004, 15:35 - İp: yok
ocum
ocum (üye)
Kayseri / Amatör

yazının son kısmından anladığım kadarıyla fotoğraf işine sanatsal açıdan bakıyorsun. bu forumda sorulan ve yazılan herşeyi okumadım ama anladığım kadarıyla hemen hemen herkes sanatsal bir açıdan değil de değerli anları kalıcı yapmak için fotoğraf makinelerine ilgi duyuyor (benim gibi). son olarak garibime giden bir hususu belirteyim. fotoğraf sanatçılarının hiçbirinde 128 MB CF kartlı Canon A60 gibi amatörler için yapılmış bir makine görmedim ben.

 

Tarih: 5 Ekim 2004, 00:38 - İp: yok
mersun80
mersun80 (üye)
İstanbul / Amatör

Sondan başlayım. Fotoğraf sanatçılığı başka birşey, fotoğraf sanatıyla amatörce uğraşmak başka birşeydir. Yazımın hiç bir yerinde "ben profesyonelim" diye bir ibare hatırlamıyorum. Keza olmadığımı da nick'imin altında belirtmiş durumdayım.

İktisat okumadım, ancak okuduğum mühendislik eğitimi sırasında bir bilim adamının nasıl olması gerektiğini, tasarım derslerini, bilim tarihini öğrendim. Burada konu standart (iktisadi) bir arz-talep mevzusu değildir. Bell örneğine gelelim. Telefon yoğun uğraşlar sonucu ortaya çıkartılmış bir teknolojidir, kimse çıkıp Bell’e “ben uzaktaki akrabalarımla anında görüşmek istiyorum” dememiştir. Ancak Bell, bir bilim adamının temel histerilerinden olan “merak” ve “araştırma duygusu” sayesinde bu teknolojiyi yaratmıştır. Gelgelelim, ilk etapta kimse “yaşasın telefon diye bir şey icat edildi” diye bu teknolojiye atlamamıştır, telefon zaman içerisinde toplum tarafından kabul görmüştür. Aynı şey Benz için otomobiliyle de geçerlidir, Marconi için radyosuyla da.. Bu tip teknolojik gelişimler %90 halkın günlük kullanımı için geliştirilmemiştir, ya tesadüfi bir şekilde ya da askeri amaçla çok büyük bütçeler yaratılarak geliştirilmişlerdir. Dikkat çekilmesi gereken diğer bir nokta, bilim adamlarının yarattıkları keşiflerin (Edison ve ampulu hariç) hiçbir zaman ilk etapta talep görmemesi, bu kişilerin çoğu kez bu icatları ile para kazanamasıdır.

 

Tarih: 5 Ekim 2004, 12:31 - İp: yok
mersun80
mersun80 (üye)
İstanbul / Amatör

Konuyu bilim tarihinden ve teknolojiden –yani alakasız bir noktadan- konumuz olan fotoğrafçılığa getirirsek.. 100 milyon fotoğraf makinesi satılması 100 milyon profesyonel fotoğraf sanatçısı olduğu anlamına tabii ki gelmez. Ancak burada insan kendisine şu soruyu sormalı. Orta düzey bir video kamera bugün oldukça makul fiyatlara satılırken, insanlar neden hala gidip fotoğraf makinesi alırlar? Bu sorunun cevabı da –ki vermekten korktuğun cevaptır- basittir.

Fotoğrafçılık, fotoğraf çekmek, bambaşka bir zevktir. Anı dondurmaktır, saniyelik bir ışık demetini yakalayabilmektir. Gerek amatör gerek profesyonel olsun, neden dünyada bunca insan herhangi bir kamera alıp “capture shot” yapabilecekken, daha fazla paraya fotoğraf makinesi alıyor, üstüne üstlük saatlerce yok objektif ayarıydı, ışığın gelme açısıydı, deklanşör hızıydı, bir sürü ayarlarla uğraşıyor?

Bu noktada senin en başından beri yanlış anladığın kısma geliyoruz. Kimse sana hayatın boyunca kötü video çekimi yapan bir makineye mahkum ol demiyor. İleride belki hem çok iyi video çekimi yapan hem de güzel fotoğraf çeken makineler olacak. Ama inan o zaman bile bir takım kişiler hala sırf fotoğraf çeken, bu konuda odaklanmış makineleri alacaklar. Çünkü video kamera hiçbir zaman –bence- ne kalite olarak ne de vereceği haz olarak bir fotoğraf makinesinin yerine geçemeyecek. Benim hala canavar bir pentax’ım var, sırf dia çekmek için kullanırım, ne hi8 video kameram, ne de dijital a60’ım onun yerini tutabilir. Kalite olarak da, verdiği haz olarak da.

 

Tarih: 5 Ekim 2004, 12:32 - İp: yok
mersun80
mersun80 (üye)
İstanbul / Amatör

Ancak şu anda böyle bir makine var mı? Yok.. E o halde? Kaldı ki burası dijital fotoğraf forumu, mevcut şartlar altında gelip “ben fotoğraf makinesi alacağım ama çok güzel video çeksin” diyenlere “gidip video kamera alın o halde, daha avantajlı” denmesinden doğal ne olabilir? Yarın bir gün çok çok iyi, bol fonksiyonlu, her şeyiyle harika bir komple dijital cihaz çıkarsa, o zaman “git şu makineyi al” diyebiliriz. Evet fotoğraf işine sanatsal açıdan bakıyorum, tıpkı müziğe, resme sanatsal açıdan baktığım gibi. Bu forumda çoğu kişi belki dediğin gibi bas-ve-çek olarak bakıyor fotoğraf işine, ama azımsanmayacak kadar bir topluluk da bu işe daha ciddi bakılması taraftarı. O yüzden burada tartışıyoruz, yoksa gider paramız doğrultusunda rastgele bir makine alırız olur biter. İyi fotoğraf çekmeye çalışmak için profesyonel olmaya gerek yok. Ama iyi bir fotoğraf makinesi gerekli.

 

Tarih: 5 Ekim 2004, 12:34 - İp: yok
ocum
ocum (üye)
Kayseri / Amatör

sevgili mersun80 kardeşim...
konumuz tabiki bilim ve teknoloji tarihi değil ve benim uzmanlık alanım da değil. sen alaksız bi şekilde "koyun klonlamak" ve "yıldız resmi çekmek" gibi örnekler vermişsin. ben de insan-teknoloji-talep döngüsü senin düşündüğün gibi işlemiyor demeye çalıştım sadece.
gelelim fotoğrafçılık sanatına bakışına. senin nasıl baktığın sadece seni ilgilendirir ve buna saygı duyarım tabiki. ancak senin baktığın açıdan "ne ben ne de başkaları" bakmak zorunda değildir. bana cevaplamaktan korkacağım bi soru sorumuşsun: "insanlar neden hala gidip fotoğraf makinesi alırlar? Bu sorunun cevabı da –ki vermekten korktuğun cevaptır- basittir" demişsin. gerçekten nantığında bi tuhaflık var. bu ne kadar da jakoben bir tavır. ben "buna itiyacım var" dediğim herşeyi imkanlarım dahilinde alırım. ne sen ne de bir başkası bu soruyu soramaz bana. çünkü buna kimsenin hakkı yoktur. insanların neyi alacağını kendi ihtiyaçları belirler, başkaları değil. bu soruna elbette cevap vermem-verilmez de zaten. sorun "UYGUN" bir soru değil.

 

Tarih: 5 Ekim 2004, 18:20 - İp: yok
ocum
ocum (üye)
Kayseri / Amatör

gelelim icatlarla ilgili konuya. senin ve benim verdiğim örnekler büyük ölçüde artık geçmişte kaldı. teknolojik yenilikler artık, önemli ölçüde birilerinin "merakı" ile değil, endüstrinin önderleri olan büyük firmaların AR-GE bölümlerinde ortaya çıkıyor. AR-GE bölümlerinin birincil kaygısı hep "piyasa"dır. Nikon, canon, minolta vb lider firmalar da şu an bunu yapıyorlardır. bu firmaların üst yönetimleri ve AR-GE leri harıl harıl nasıl bir fotoğraf makinesi yapalım da çok "SATSIN" sorusuna cevap arıyorlar. işte benim temel aldığım ve "senin görmek istemediğin nokta burası". insanların önemli bir kısmı "kalitesi MAKUL olan hem foto hem de video kaydı yapabilen makine istiyor". bunu kesinlikle yakın zamanlarda yapacaklar (istesen de istemesen de).

 

Tarih: 5 Ekim 2004, 18:30 - İp: yok
ocum
ocum (üye)
Kayseri / Amatör

son olarak. bu tartışmamız epeyce forumun amacının dışında kaldı. söylediğin ve cevap vermediğim konularda kendi açından haklısın ve kişisel hazlarlara saygı duyarım.
özetle söylemek istediğim şuydu: insanlar "böyle bir şeyi" talep ediyorlar. ve bu insanlara "sen ne yaptığının farkında değilsin", "bu da istenir mi" tarzındaki bana garip gelen (ukalaca) tavırlara karşı duyduğum tepkiyi dile getirdim. bizler "isteriz", "talep ederiz". "talep ettiklerimiz" piyasada var ise alırız; piyasada yok ise, "bunu yapabilecek olanlara" ÇAĞRI yapmış oluruz.

 

Tarih: 5 Ekim 2004, 18:46 - İp: yok
mersun80
mersun80 (üye)
İstanbul / Amatör

Sevgili Ocum,

"özetle söylemek istediğim şuydu: insanlar "böyle bir şeyi" talep ediyorlar. ve bu insanlara "sen ne yaptığının farkında değilsin", "bu da istenir mi" tarzındaki bana garip gelen (ukalaca) tavırlara karşı duyduğum tepkiyi dile getirdim."

demişsin. Şimdiye kadar bu tip bir söylem olmadı burda. Ha ama şu dendi; "

dijital fotoğraf makinelerinin çektiği videolar hiç bir zaman bir video kameranın performansına erişemez, tersi de geçerlidir, video çekmek istiyorsanız gidip video kamera alın"

Şimdi bunu söyleyen kişi iki türlü düşünüyor olabilir:
1) video -hareketli çekim- teknolojisi henüz dijital kameralarda istenilen durumda değildir, hareketli görüntü ile fotoğraf çekimi çok farklı şeylerdir, sırf video kalitesi daha iyi diye hiç bir özelliğini kullanmayacağınız bir üst düzey fotoğraf makinesi yerine aynı paraya video kamera alın.

2) burası bir fotoğraf forumudur, dijital kameraların fotoğraf özellikleri ön planda tutulur, eğer sizin için hareketli çekim ön plandaysa video kamera bakınız.

Her iki durumda da yoğun bir haklılık payı var. Ukala demek ne derece doğru?

Anlatmak istediğim şey şu: Bir cep telefonunun içine kamera, radyo, mikrodalga fırın, ne sıkıştırırlarsa sıkıştırsınlar benim için nasıl önce ses kalitesi, pil süresi, kullanışlılığı önemliyse, aynı şey fotoğraf makineleri için de geçerlidir. İçine ne konursa konsun önce önemli olan o makine ile "fotoğraf" çekebilmektir. Bilmiyorum anlatabildim mi..

 

Tarih: 5 Ekim 2004, 20:42 - İp: yok
celenli
celenli (üye)
İstanbul / Meraklı

mersun80
+1

 

Tarih: 6 Ekim 2004, 12:04 - İp: yok
analog
analog (üye)
İstanbul / Amatör

İktisada giriş kitaplarına kadar giden tartışmanızı sonuna kadar okuyamadan bir cevap ta ben yazmak istedim.O ukala dediğin insanların fikrine katılıyorum.Ancak bilmiyorum sen o yazıları nasıl okuyorsun,böyle söylenirken şuandaki durum göz önüne alınarak söyleniyor.Şuanda piyasadaki makinelerde kullanılan video tekniği gelişme çağına bile girememiş durumda.Berbat bir görüntü kalite!si.Görüntüler sizi tatmin ediyormu?Makine üreticileri durumu o kadar güzel idare ediyorlarki, insanlar aç kurtlar gibi üzerine atlıyorlar,1-2 sene gibi kısa süreler geçtikten sonra aynı insanlara üst modelleri bir daha KAKALIYORLAR.Teknoloji insanların aç gözlülüğü ile gelişmiyor.Talep, teknoloji sayesinde,bir makinede olması gerekenleri belirliyor.Şuan için dijital fotoğraf makinelerinin video kaydetme özelliği video kameraların yanına bile yaklaşamıyorsa,şöyle bir düşünüp video kameraların şuanki kalitesine de en az 5 sene ulaşamayacağını tahmin edebiliyorsanız,insanlara kardeş 5 sene bekle demezsiniz.Şuanda bas bas bağırıyorlar görüntü kalitesinde analog makineleri yakalayamadık.Bu kaliteyi uygun fiyatla piyasaya sürmemiz için 2-3 yıl var.E niye gidip dijital alayım.Ama analog makineyi yakalayamayacağını düşünmek için de kuş beyinli olmak gerekir.Sizin düşüncenizle, niye dijital makine aldınız.Gidip bir tane cep telefonu alsaydınız.Söylediğiniz herşeyi yapıyorlar....

 

Tarih: 9 Ekim 2004, 19:09 - İp: yok