serhat22
serhat22 (üye)
Bursa / Meraklı

En İyi Sensör Hangisi?

ccd sözleri ağır basıyor cevremde sizin görüşlerinizi almak istedim bide arkadaslar katılımlarnızı bekliyorum...

Tarih: 4 Ocak 2009, 15:07 - İp: 88.***.**8.102
demirciler
demirciler (üye)
İstanbul / Amatör

Nikon yeni sensör teknolojisi duyurdu ama arkasından tüm modellerinde Sony CMOS kullandı ve büyük ihtimal onunlada devam edecek.
CCD sensör için kötü demedim sadece geliştirilmediği için CMOS 'un gerisinde kaldı dedim orta format ve digital backlerde kullanılan CCD sensörlerin kullanımındaki asıl neden orta formatlarda ISO 25' kadar inebilmesi ve studyo ortamında CMOS lara göre çok az iyi sonuçlar vermesidir dış çekimlerde platform oluşturulmadan yapılan çekimlerde ise zaten CMOS sensörlü pro body ler kullanılıyor.
Faveon sensörün detay yapısını pek bilmiyorum okuduklarımdan ve kullanıcı yorumlarından edindiğim bilgilere göre kesinlikle renk konusunda başarılı olmadığı anlaşılıyor ki incelediğim test sayfalarıda bunu doğruluyordu .Bu test sayfalarını aradım ama bulamadım eğer bulursan sayfaları editlerim.
Benim şahsi görüşüm sensörlerin tek başlarına birşey ifade etmediği başarının sensör önü filitre ve yazılımlar ile birlikte bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğidir.

 

Tarih: 5 Ocak 2009, 23:41 - İp: 78.***.**9.183
sercan85
sercan85 (üye)
İzmir / Amatör

Sigma makineler başarısızdır belki, veya faveonun daha eksiği vardır ama esas teknolojinin o o lacağı şimdiden belli.

deparius sanallaşmayı anlatabilir misin biraz?? tamam cmos sanal ve foto yaratıyo da bu tüm dijitaller için geçerli değil mi zaten?

 

Tarih: 6 Ocak 2009, 18:03 - İp: 78.***.**3.161
deparius
deparius (üye)
İstanbul / Amatör

Nikonun sony sensor kullandıgı tamamen internet kullanıcılarının ortaya attıgı bir iddia. Kaldı ki sony'nin ürünlerindeki hiçbir sensor d300, d700 ve d3'deki sensörlerin performansını yakalayamadı. orta yada geniş formatta cmos kullanan kimmiş inanın çok merak ettim birşeyler birbirine karışmış sanırım.

Uzay araştırmalarında hep ccd sensor kullanılıyor ve normal fotografçılıkta kullanılmayan iso değerlerine çıkılıyor ve iyi tasarlanmış soğutucular sayesinde halen çok başarılılar.

orta format digital backlerin taşınabilir olsun olmasın tamamı da ccd sensor kullanıyor. 74mp'lik backler 3 senedir piyasada kodak'ın ürettiği 48mp'lik sensörde halen sinar ve megavision backlerde kullanılıyor. taşınabilir olan ürünlerde thermo electric soğutucular sıvı soğutma sistemlerinin yerini alıyor pil tüketimi artsa da ürünler halen çok başarılı.

Cmos'lar daha az elektrik harcadıkları için daha az ısınıyor ve daha az thermal gürültü üretiyorlar fakat temporal noise ve gausian noise gibi birçok gürültü konusunda ccd'lerden daha zayıflar. Bu özellikleri de onları 35mm kameralar dünyasında yüksek iso başarısı ile öne çıkarıyor. İlerisi için tabi ki çok şey vaad ediyorlar fakat halen görüntü kalitesi konusunda ccd'lerin gerisindeler. Ama profesyoneller daha uzun süre ccd kullanacaklar gibi görünüyor.

Cmos gelişirken ccd gelişmemiştir ifadesi de yanlış yarı iletken dünyasında üretimi en zor elemandır ccd, cmos'da bunun tam aksine daha az yatırımla sonuca ulaşılan bir teknoloji bu da sonuç alımını hızlandırıyor. Fakat bu sektörü dogru takip ederseniz gelişmelerin her iki tarafta da devam ettiğini görmek mümkün.

sercan,

sanallaşma dediğim hani tam bir kopuş değil. Artık makineler aldıkları rengi değilde olması muhtemel rengi hatta birazda olması istenecek rengi vermeye çabalıyor en bariz örnekte canonlar ilk cmos modelleri (d30-d60 her ikisini de kullanmıştım) donuk hatta ne oldugu anlaşılmayan bilhassa zayıf ışık koşullarında ortaya çıkan kırmızısı yüzünden çok eleştirilmişti bir sonraki model 10D ki onu da uzun süre kullandım çok daha güzel bir kırmızı veriyordu fakat o da iyi ışık koşullarında rahatsız edici parlaklıkta kırmızı üretiyordu. Taki renkler 30d ile yerli yerine oturdu.

 

Tarih: 6 Ocak 2009, 22:05 - İp: 88.***.**6.159
e0s
e0s (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Nikon kesinlikle SONY nin ürettiği CMOS sensörleri kullanıyor.

Bunun karşılığında da; o zaman neden SONY makinalar Nikon makinalar kadar başarılı değil sorusu yanlış bence.

Bir fotograf makinasının başarısı sadece sensöründen ibaret değildir.Ancak CMOS o kadar geliştirildi ki CCD artık DSLR makinalar da tercih edilmiyor.Zamanın da Nİkon bu konuda Canon firmasına çok çamur atmasına karşılık, bir sabah bir uyandık ki en üst modellerin de CMOS kullanıyor.

Süper CCD, süper olduğu için değil bence Fuji nin yakıştırması.Faveon; anlattıklarınız kısmen doğru ama pazardaki payı da ortada.Süper CCD süper,Faveon en iyisi ama dünya devleri tercih etmiyor.

Aslında tercih edilmemesi demek, kötüdür mantığını desteklemez, ancak konuşulduğu gibi sistemi değiştirmeye değecek çok büyük farklılıklar olacağını sanmıyorum.İşin için de Yazılım, işlemcinin algoritması vs.vs. girince bir çok şey değişiyor.

Dijital Fotografçılık yapısı itibari ile tek bir unsura bağlı kalmıyor.Sensör,Lens,işlemci,Yazılım, Pc software bunlarla doğrudan alakalı.

Sony Nikon a kullandığı sensörü veriyor ama onun kadar başarılı olamıyor çünkü fotograf işleme,oluşturma konusun da Nikon kadar iyi değil demek ki.

En iyi sensörü kullanan makinayı almak en doğrusu ise sizin söylemleriniz den yola çıkarak faveon en iyisi ise sigma neden satmıyor.
Yada CCD ise neden bugün dünyanın fotografçılık sektöründeki lider firmalar CMOS kullanıyor.

Bunları kendiniz cevaplarken şunuda unutmamak gerekir.En azından ben şunu unutmuyorum, firmalar kullanıcıların isteklerini belirlerken her şeyi göz ünnde bulundurarak arzı görüp talebi üretiyor.Yıllardır bu forumda bile ISO çılgınlığı ve performansı o kadar çok konuşuldu ki belki de üretici CMOS bu konudaki tek çıkış noktamız dedi ve onu kullandı.
İleride de biz kullanacılar neyi arz eersek üretici kendi çıkarları ile uyuşursa onu üretecektir.


#e0s' tarafından 07.01.2009 01:25:29 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 7 Ocak 2009, 01:23 - İp: 92.***.**8.147
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Sevgili EOS ,
Foveon sensörlerin yaygın kullanılmaması sadece patent haklarından kaynaklanıyor.
Foveon mantığına en yakın ise süper ccd dir birinde katmanlar arka arkaya iken dğerinde yanyanadır ama her ikisininde ortak özelliği belli dalga boylarına duyarlı hücrelerdir (belli dalga boyu diyoum çünkü sensörler görüntüyü renkli değil siyah beyaz ve tonlarında görürüler. renkler daha sonra DSP digital signal processor de işlenir ve bu işleme sırasında depariusun bahsettiği interpolasyon oluşur yani sensör tanımlayamadığı dalga boylarını tahmini olarak tamamlar ve görüntüyü oluşturur.
Foveon sensörlerde (bayer faktörü ) de dahil olmak üzere interpolasyon nerdeyse yok tur o nedenle de bu makinelerle elde edilen görüntüler mükemmele yakındır.
foveon mantığı video kameralarada geçmiş ve son zamanlarda 3 ccd li kameralar oldukça yaygınlaşmıştır.

 

Tarih: 7 Ocak 2009, 02:19 - İp: 85.***.**4.70
e0s
e0s (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Patent olayının farkındayım abi, dijital fotograf makinalarının renk körü olduğunu sonradan fotografın renklendrildiğinini de biliyorum, ama anlamadığım...

MAdem bu kadar eşsiz bir teknoloji sigma pazarlasın o zaman piyasaya, yada madem sistem onun elinde ve patenti onda vursun geçsin piyasayı.

 

Tarih: 7 Ocak 2009, 13:47 - İp: 92.***.**8.147
serhat22
serhat22 (üye)
Bursa / Meraklı

buradada sen süper ccd yi kötülüyorsun fujinin yakıstırması diyerek ama?firma dili ile konusmayalım lütfen.ama dedğin gibi her firma cıkarları acısından kullanıyor(bunu nereye cekersek cekebiliriz ben şu dedğini şuna cekebilirim mesela maliyeti düşürerek kalitesiz algaç kullanarak kalitesiz ürünler üretiliyor!! ) nikon fotoraf makinelerinin en iyisi bence sende bunu unutma canon firması olarak bunu yazamayabilirsin ama canon nikonun yanında su tabancası...

 

Tarih: 7 Ocak 2009, 13:59 - İp: 88.***.**8.102
sercan85
sercan85 (üye)
İzmir / Amatör

Sigma belki de sadece sigma lens kullandığı ve bunların bulunması zor olduğu için satılmıyordur.

Pazarı vuramamasının olası sebepleri:

-Lens seçenekleri kısıtlı ve sigmalar canon nikonun üst düzeyine göre geride.
-4,1 Mp çözünürlük yaklaşık 6mp bayere karşılık geliyor.
-Canon ve Nikonun tecrübesi kullanım kolaylığı, jpeg kalitesi(?-yorum yaptım), hızı, vs.
-Lcd çözünürlüğü düşük
-Gövde kalitesi iyiymiş ama üst düzey canon ve nikonun gerisinde (imiş).
-Vizörü küçük

Muhtemelen yakında FF makina çıkarabilir.

Gördüğüm kadarıyla modern bir 8-10-12mp SLR nin piksel keskinliği gayet tatmin edici biraz daha keskin olması şu aşamada feda edilebilir.

Renk konusunda uzman değilim elbette ama gözlemlediğim kadarıyla sd14 portreler için çok doğal sonuçlar veriyor cilt tonları çok iyi ama manzaralardaki tonlar sanki güzel gelmedi bana..

Heralde şu aşamada "sigma lens ve x3 sensör sisteminin", "canon ve nikon lens-sensör" sistemine olan sensör üstünlüğü lens ile dengelenmiş veya değmeyecek düzeyde. Yani sorun büyük ihtimalle sigma lenslerden kaynaklanıyordur.

 

Tarih: 7 Ocak 2009, 18:22 - İp: 78.***.**3.46
demirciler
demirciler (üye)
İstanbul / Amatör

Sn. deparius
Yazdıklarımı tekrar okuyun ben orta formatlarda CMOS kullanılıyor demedim siz karıtırmışınız ben dış çekimlerde CMOS kullalan FF probodyler kullanılyor dedim.
Nikon' Sony sensör kullandığını söylüyor siz karşı çıkıyorsunuz size detayı vereyim Sony sensörü üretiyor ama üretim aşamasında chip yazılımını Nikon veriyor aradaki farkta tamamen bundan kaynaklanıyor . Zaten son çıkan Nikon D3x ile A900 sensörlerinin eşdeğer başarısıda ortada.
Firmalar neden CMOS a geçtiye gelince CMOS maliyeti daha ucuz ısınma az enerji tüketimi az dolayısıyla ISO başarıları yüksek bu özellikleri pazardaki talebide karşılıyor neden CCD ye devam etsinler.
Her iki sensöründe fotoğraf kalitelerine gelince Stüdyoda orta formatlar gerçekten iyidirler ama dış mekanda CMOS kesinlikle çok daha iyi
http://www.photoprotips.com/20071024/5d-vs-h3dii/
bu linkte Canon 5D ile H3DII karşılaştırılmış söylenen ise H3D nin çok az daha iyi olduğu inanın 1 Ds Mk3 kullanısaydı belki H3D den daha iyi sonuçlar alınabilirdi.
size birde bu linke bakmanızı öneririm
http://www.swiatobrazu.pl/spisek8230_hasselblad_h3_mamiya_afdiii_sony_alpha_900__test_porownawczy_czesc_ii.html,2

 

Tarih: 7 Ocak 2009, 23:34 - İp: 85.***.**2.16
oldman
oldman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Sn. Burkay, vıdeo kameralarda kullanılan 3ccd, foveon dan cok daha once gelıstırılmedımı? Foveon, Panasonic in gelistirdigi 3ccd teknolojisinin 3 ana renk uzerıne kurulan mantıgından esınlenılerek gelıstırılmedımı?
(yanlıs bılıyorsam duzeltin)

 

Tarih: 8 Ocak 2009, 08:57 - İp: 89.***.**6.163