bodrum1977
bodrum1977 (üye)
Muğla / Amatör

Dslr & Compact Hangsiyle Başlanmalı

Amatör olarak fotoğraf çekmeye artık biryerlerden başlamak istiyorum, başlangıç olarak ilk önce compakt bir makina düşünmüştüm (Nikon 8800), ama sonra kararsız kaldım. DSLR bir makina alsam (Nikon D70) amatör biri olarak zorlanırmıyım?

Ve de DSLR bir makina ile bir başlangıç yapmak hata mı olur?

Tarih: 31 Mayıs 2005, 23:10 - İp: yok
yekaga
yekaga (üye)
İstanbul / Amatör

Eğer profesyonel çalışmayacaksanız DSLR lara hiç girmeyin derim. Manual özellikli iyi bir kompak makineyle fazlasıyla amatör fotoğrafçılık yapabilirsiniz.

 

Tarih: 31 Mayıs 2005, 23:48 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

ben sana katilmiyorum bu konuda yekaga..
eger ki bodrum1977 kendisine nikon 8800 gibi bir cok gelismis compact bakiyorsa neden cok yakin olacak fiyata D70(s) almasin?
her ikisinde de ayarlar cok zor.. tek sorun fazladan yuk olacaktir DSLR almakla.. bir de extra maliyetler doguracaktir..

...

aslinda bilemiyorum.. nikon 8800 ile hazirda 35-350mm gibi bir zoom objektife sahip oluyorsun bodrum.. ustelik VR ozellikli.. nikon D70 alsan lens kiti ile beraber, sonradan bir tane daha lens almak zorunda kalacaksin.. lensler de dunya parasi dogrusu..
hadi kamerayi boynuma asip gezeyim diyemeyeceksin.. cantani her zaman yaninda tasimak zorunda kacaksin.. extra lensler falan.. ayrica DSLR'larda bir suru problemler olusuyor.. aman sensore toz kacacak diye kafayi yiyorsun..
..
ben DSLR ile basladim.. baslangicta senin gibi 8 megapixelli modellere bakiyordum.. hatta aldim alacaktim neredeyse..
ama hergun sunu duyuyordum: "1000 poundun altinda DSLR..".. 300D ve D70 icin konusuyorum.. artik 1000 pound'dan daha az ucretle DSLR almak mumkun deniyordu heryerde..
bir baktim ki, fiyatlar gercekten de cok yakin birbirine.. neden dedim.. neden daha kaliteli bir goruntuyu yakalama sansini veya profesyonel bir aleti almayayim ki? fiyat olarak birbirine yakinlar.. alirim bir tane, sonra dusunurum hangi lensleri alacagimida..
sonra 20D'yi piyasaya surduler.. kendi kendime dedim ki: " bu kadar parayi veren biraz daha verir, en iyisi mi 20D alayim.. ustelik bu makineyi 3000 pound'luk makineyle kiyasliyorlar.. kesinlikle yanlis yapmis olmam, ustelik kendime evladiyelik bir makine almis olurum.."... sonra hadi bakalim 20D'yi aldim alacagim derken....... birdenbire hangi lensleri bu makineyle kullanacagim sorusunu yarattim.. kalitesiz lens almak olmaz simdi; makinenin hakkini vermem lazim.. tamam tamam, L serisinden bir lens almam lazim.. hatta iki uc tane.. herbir L serisi lens bir tane nikon 8800 parasi bu arada..
sonra hangisi olacak diye kafayi yerken 350D'yi cikardilar piyasaya.. hadi artik bu olsun da kendime bir de iyisinden L serisi lens alir olayi cozumlerim dedim.. ve aldim.. ohhhh..
...
simdi hangi lensi almam gerekiyor diye kafayi yiyorum.. bir nikon 8800 parasi daha dokmem gerekecek..
..
ve bazen fotograf cekerken kendi kendime kiziyorum; "yahu bak ne yaptim!!! niye simdi bu lensi taktim ki makineye? hadi isin yoksa bunu cikar da digerini tak.. ama durum pek de elverisli degil.. ne yapacagim ben simdi?"
bir yere gidiyorum; boynumda DSLR, bir kolumda canta digerinde tripod.. tam tesekkulluyum anlayacagin..
...
sonucta bu isten para da kazanmiyorum.. acaba bir compact alsaydim daha mi iyi ederdim demeden de yapamiyorum bazen..........

sanirim yakinda kendime bir tane compact modelde alacagim.. DSLR'imi da ozel gezilerimde kullanacagim..

 

Tarih: 1 Haziran 2005, 03:11 - İp: yok
yekaga
yekaga (üye)
İstanbul / Amatör

Sevgili Dadanagast,
Sizinki de pro olmasa bile semi-pro çalışma sayılır. Lens tripod çanta falan. Haklısın arkadaşın düşündüğü modeli incelemeden giriş seviyesi için kompak alınmalı demiştim. Ayrıca hiç makine kullanmamış ama biryerlerden başlamak isteyenler DSLR da zorlanabilir. Ben SLR makinemden sonra basit kompaka geçtim. DSLR a girmeyi hiç düşünmüyorum. Şimdilik beni maddi olarak aşar.

 

Tarih: 1 Haziran 2005, 09:32 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Öncelikle, DSLR alırsan hemen çok güzel fotoğraflar çekmeye başlayacağını zannetme. Manuel ayarları olan bir kompakt al. Kendini geliştirmeye çalış. Belki hevesin çok çabuk geçer. Aldığın makine sadece yılbaşında ve doğum günlerinde kullanacağın bir alet haline gelebilir. Böylece daha başlangıçtan boşu boşuna büyük masrafa girmemiş olursun. Baktın ki hoşuna gidiyor ve kendini geliştirdikçe daha çok keyif alıyorsun, zaten o zaman DSLR alıp almayacağına kendin karar verebilecek seviyeye gelirsin. Sonradan bir DSLR alsan bile zaten heryere taşıyamazsın. Kompakta ihtiyacın olacağı zamanlar mutlaka olacaktır.

#bitpire' tarafından 01.06.2005 10:35:01 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Haziran 2005, 10:30 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

biraz kararlilikla fotograflardaki gelisme goruluyor aslinda bitpire.. sonucta compact ile baslayanlar da bunda zorlaniyorlar.. onemli olan nikon 8800'in bir DSLR'dan asagi kalir pek de yani yok.. yok yok makinede..
yekaga, ben DSLR'da zorlanmayi ama nikon 8800 gibi bir modelde zorlanilmayacagini anlayamiyorum dogrusu.. DSLR'da aksine herseyi elinle koymus gibi erisebiliyorsun.. ayrica cok ust sinif olmayan her DSLR'da her turlu otomatik ozellikler de var.. sonucta bu isle ilgili birkac seyi okumak gerekiyor; manuel'den baslayip cesitli kitaplari okumaya kadar, magazinleri takip etmek..
otomatikte cekilmis fotograflar harika gorunuyorlar.. ama sen dur ben yapayim dediginde problemler olusabiliyor.. ama bu problemler 8800 ile de olusacaktir.. bunlar isin tuzu biberi..
bence DSLR'in tek kacar yonu -cunku her yonuyle harikalar- yapilan hammalligi..
lens degistirme, sensorden toz ufleme gibi problemleri kafaya takmaya degmez; cunku hepsini de yapabiliyorsun.. ama cok fazla ihtiyaci olmasi anlamina geliyor bu, o da, hos degil.. ugras istiyor acikcasi..
...ben yapamam'a inanmiyorum arkadaslar.. bir DSLR ile basladim ve hersey de bekledigim gibi gidiyor.. cok fazla sey beklenmemeli ilk basta... ben ilk aldigimda, manuel'de cektigim hersey sorunluydu.. dogru duzgun birsey yapamadim.. ama su anda kendimdeki gelismeyi gorebiliyorum.. fotograflarda istediklerime bir nebze olsun yakinlasabiliyorum..
.........
bitpire cok hakli bu konuda; bir de heves onceden kacarsa sonradan o kadar parayi dogum gunleri ve yilbasi'lari icin harcamis olursun.. bilemiyorum yine.. ben bir DSLR'a sahip olmanin bile cok buyuk bir huzur olduguna inaniyorum, makinemden gurur duyuyorum diyebilirim.. pro olarak bu isten para kazanma yolunda degilim -veya olursa da neden olmasin ileride- ama en azindan icimdeki hevesi bir nebze olsun alabildim.. ben fotograf cekmeyi seviyorum da, ileride kendime daha iyisinden de alacagim.... bak bir de bu var bodrum.. ileride cikacak makinelerden birini almayi zaten isteyeceksin, modeli yukseltmek gibi; o yuzden basta arkadaslarin da dedigi gibi daha basit bir modelle baslayip ileride upgrade etmek iyi bir yol gibi gorunuyor..
tabii sonuc olarak kimse parayi vermeyecek, sen vereceksin.. hayatta herseyde oyle, istedigin birsey -almak istedigin- bir baskasinin istemedigi birsey olabilir veya sana almanin mantikli geldigi bir sey bir baskasi icin luzumsuz olabilir.. ama yalniz sen bilirsin neyin sana mutluluk verecegini.. aldiginda hangisiyle daha cok mutlu olacaksan onu almalisin... yapamam gibi problemler hepsiyle de olacaktir; foruma bir bak, herkes en basit compact'larla bile sorunlar yasiyor.. ama bunlarin ustesinden gelebilirsin, ogrenmek icin caba gostererek..
surasi da bir gercek; pahali bir makineye onca para sayip aldiktan sonra elaleme rezil olmamak icin ogrenmeye caba da gosteriyorsun.. kendine kiziyorsun, o kadar masraf ettim, simdi ogrenmezsem olmaz diye..
kendi psikolojini bir dusun; eger ki ufak basarisizliklar sana ondan vazgecmeni saglatiyorsa belki DSLR alman pek de akilci degildir; ama yok bu iste sonuna kadar yuruyecegim diye karar verdiysen en karmasigi olsun bana mi dedirtmez..

 

Tarih: 1 Haziran 2005, 12:54 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Dadanagast ben kompakt derken nikon 8800'ü kastetmedim. Daha kompakt birşey. Gömlek cebine sığmasa bile mont veya ceketinin cebinde rahatlıkla taşıyabileceğin bir makine. Mesela kendi makinemi örnek vereyim. 5 mp, 5x optik zoom, Av, Tv, manuel modlar, Exposure compensation, flash compensation, manuel focus, 5 af noktasından seçim yapabilme imkanı, spot, center weight veya multi segment ölçüm imkanı, 6 adet wb ayarı...vs. ve bütün bunlar son derece kompakt bir body'de. Kot montumun cebinde rahatlıkla taşıyabiliyorum. Mesela iki hafta önce yurtdışına tatile gittim. SLR'yi almadım yanıma. Bütün gün onun hamallığını mı yapacağım dedim. Sonra böyle bir makinede de kendini rahatlıkla geliştirebiliyorsun. Kabul ediyorum kompaktta bir müddet sonra seni tatmin etmeyen birşeyler oluyor. Bunların başında da fotoğraf kalitesi. Özellikle kontrastın yüksek olduğu fotoğraflarda düşük dynamic range nedeniyle detaylardan fedakarlık etmek zorunda kalıyorsun. Ya da bazen çok uzaktaki bir objeyi fotoğraflamak istiyorsun veya dar bir mekanda geniş açı ihtiyacı duyuyorsun olmuyor. Hepsini bir yana bırak SLR'deki aynanın o şlak sesi bile insana ayrı bir huzur veriyor. Aslında hangisiyle başlarsan başla galiba bir müddet sonra diğerine de ihtiyaç duyuyorsun. Bak sen de DSLR ile başladın şimdi ultra kompakt almayı düşünüyorsun. Bodrum77 fazla mal göz çıkarmaz.Sen en iyisi paran varsa şimdiden ikisini de al. Tabii 8800 değil daha kompakt birşey ve yanına da D70.

 

Tarih: 1 Haziran 2005, 14:10 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

o slak sesi gercekten cok huzur verici.. benimkisi bir acayip ama..

.. DSLR almanin gercekten de buyuk goturuleri olacaktir.. DSLR aldin mi yuksek hafiza kartlarina ihtiyac duyacaksin, cunku her zaman raw formatinda almak istyeceksin.. sonra elindeki kartlari bilgisayara aktarmak isteyeceksin.. bu yuzden ben tatile giderken laptop'umu da beraberimde goturuyorum.. hafiza karti hemencecik doluyor, bilgisayara aktarmak sart.. simdilik, o portatif 20gb'lik gibi photo depo eden cihazlarindan almak istemiyorum dogrusu.. aman da aman yani..

..
gercekten de oyle.. her ikisine de ihtiyac var.. biri olmadan olmuyor.. dedigin gibi D70 alacak olursan sayet bir tane de bitpire'nin dedigi gibi ufacik, cebine sigabilecek ucuz modelden almak mantikli..
ben alirsam, simdilik aklimda olan model sony'nin dcs-v3.. pek de ufak degil.. ama heryere tasinabilecek, yetenekli bir makine.. bilemiyorum, belki de 2.5"lik lcd'si olan gomlek cebi modellerinden birini alirim.. veya 10-12x zoom yapabilenlerden..
aslinda en iyisi 3 makineye birden sahip olmak belkide.. bir tane DSLR, bir tane 12x zoom'lu compact bir tane de 2.5" lcd'li gomlek cebi modeli.. birini eslerimize alirsak fazla sorun da cikarmazlar adligimizda..
amaaannnnn.. neden sanki dcs-v3 12x zoom'lu degil?????

#dadanagast' tarafından 01.06.2005 15:11:31 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Haziran 2005, 15:15 - İp: yok
  • 1