juniorx
juniorx (üye)
İstanbul / Amatör

Canona430’um Var, A630 Almalı Mıyım

selamlar. artık A630 almaya kesin niyetliyim fakat kafamı kurcalayan birkaç meseleyi de aşmadan alıp da sürpriz yaşamak istemiyorum.

şimdi elimde olan yine canon A430 manuel ayarları olmayan makina ile özellikle karanlık ve gece çekimlerini düşünmek bile hata oluyor. bu bağlamda elimdeki bu makina duruyorken gidip de A630 alırsam arada büyük fark görmem garanti midir sizce. tüm özelliklerini düşünerek soruyorum bu soruyu; gece çekimi, günışığı çekimi, iso performansı, fotoğraf kalitesi gibi tüm kriterler açısından değerlendirebilir misiniz.

aslında A430 ile problem bende mi onu da anlamış değilim. mesela şu altta görülenler gibi sahne çekimi tarzındaki karanlık içindeki aydınlık fotoğraflarında ve de genel olarak tüm loş-karanlık ortamlarda asla bu A430 ile kaliteli sonuçlara yaklaşamıyorum. mesela bu alttakiler de A630 ile çekilmiş ama sizce A630 alınca "tripod kullanmadan", "uzun pozlama yapmadan" ve "flaş kullanmadan" (tırnak içine aldım çünkü çok önemli, biri bile olmazsa beklentilerimi karşılamıyor, tiyatro izlerken tripod götüremem, sahnede hareket olacağı için uzun pozlayamam ve karanlığın içine bomba atar gibi çak-çuk flaş patlatamam) aynen bu alttakiler gibi eli yüzü düzgün dört dörtlük fotolar alabilir miyim.

eğer siz tecrübeli arkadaşlardan "gönül rahatlığıyla alabilirsin" önerisini duyarsam anında alacağım artık. zira geçen yıl yanlış tercih ile gidip A430 aldım, beklentilerimin çok altında kaldı makina. aynı şeyi şimdi de yaşarsam ve rafa kullanmadığım ikinci makinayı da bardak gibi dizersem yıkılırım. şimdiden yorumlara teşekkürler.





#juniorx' tarafından 07.05.2007 17:55:19 tarihinde düzenlendi.


#juniorx' tarafından 08.05.2007 01:44:32 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 7 Mayıs 2007, 17:47 - İp: 88.***.**7.146
cangulay
cangulay (üye)
Adana / Amatör

Merhaba;

Karanlık ortamlarda uzun pozlama yapmadan ve tripod kullanmadan istediğiniz gibi sonuç almanız zor. Yani ISO degerini yukseltip asagıdaki gibi sonuc beklemek yanlıs olur. Tripod sart, ki tiyatroda iken tripod bile goturseniz sahne sabit modellerden olusmadıgından oyuncular karede istediginiz gibi olmayabilir. Buna ragmen 400 serisi yerine 600 serisi bir makine almak bence hata olmaz.

 

Tarih: 7 Mayıs 2007, 18:30 - İp: 88.***.**5.44
juniorx
juniorx (üye)
İstanbul / Amatör

peki bu fotoların exif bilgilerinde 1/60 enstantane olduğu bilgisi var. yani pozlama süresi kısa diyebiliriz sanırım. bu sonucu almak için 3 kriterimden biri sağlanmış. sizce bu foto elde-tripodsuz ve flaşsız çekilmiş de olamaz mı.zannediyorum flaş da yok, çünkü yansıması ya da aydınlığı belli değil. Bir de emin değilim ama sanki böyle bir ortamda (oto fuarı) profesyonel bir amaçla çekim yapıldığını sanmıyorum, pratik olarak elde çekilmiş olmalıdır diye aklıma geliyor, fuarlarda tripodla çekim pek yok ziyaretçiler adına. sizce 1/60 ile elde ve flaşsız çekilmiş olma ihtimali yok mu? mesela şu alttaki de 1/25 ile yine A630'da çekilmiş.

ve en alttaki güneş batışı manzarası da A430 ile çekilmiş. mesela aynı foto A630 ile çekilmiş olsa ne sonuç beklenir. genel olarak daha kaliteli foto mu. güneşin önündeki beyaz bulutun hatlarında keskinlik mi, altta kalan dağlarda belirginlik mi yoksa sadece megapixel farkı mı.

ayrıca sizin bu serinin bu tip fotolardaki yetenekleri hakkında düşünceleriniz ne olur acaba?

bu arada Can bey, size bir özel mesaj yollamıştım, belki posta kutunuza ulaşmamıştır diye düşündüm, belirteyim dedim.




büyük boyut için tıklayın

#juniorx' tarafından 08.05.2007 01:45:58 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 7 Mayıs 2007, 19:06 - İp: 88.***.**6.77
cangulay
cangulay (üye)
Adana / Amatör

MErhaba;

Öncelikle mesajın ulaşmadığını belirteyim, çok sık mesaj kutusunu kontrol ediyorum yoksa. Şimdi öncelikle araba
fotograflarlarından baslayayım. Aslında exif bilgilerine tam olarak ulaşabileceğimiz kaynagı verirsen daha iyi yorumlarız ama yinede gozlemlediklerimizi paylaşalım. Öncelikle ilk araba fotografı sanıyorum ISO 100 ile cekilmis, ikincisi ise 200. Bunları fotograftaki noise oranına gore tahmini soyluyorum tabi. Şimdi öncelikle ilk iki fotograf elde cekilmis olabilir tabiki. Yalnız ortamın ışık durumu bizim gordugumuz sekilde olmayabilir. Yani fotografta karanlıkta cekilmis gibi gozukuyor olsa da ısık olcumu ayarı nedeniyle bu bize oyle gozukuyoe olabilir. Bu ne demek peki ? Sİmdi elde cekildigini varsayarak konusursak mesela fotograf gorundugunden aydınlıktır ki arabaların ustunde belli noktalara ısık dogrudan vuruyor gorebileceginiz gibi. Eger fotografı ceken kisi ısık olcumunu spot olarak ayarlayıp ısıgın guclu oldugu bir noktadan olcum yaparsa makine sadece olcum yapılan noktadaki ısık oranına gore secim yapar. Bu nedemek yani ? Simdi mesela bu yazıyı yazarken bir deneme yapıyorum bende. evimdeki Odalar sadece ampul ile aydınlanmakta ve koridorun sonunda bulunan odayı cekmek icin yarım deklansor yapıyorum genis acıda ve makine f2.8 ve 0.5 snlik bir pozlama veriyor ISO 50 ile. Bu degerler genel degerlendirmeli ısık olcumu icin. yani makine tum kadrajdaki ısıgınmiktarına gore olcum yapıp genel bir deger veriyor.

Sonra aynı kadrajı hic bozmadan spot olcumu açıyorum. Spot noktasını ise ampulun ısıgını dogrudan alan beyaz duvara yapıyorum ve yarım deklansor yaptıgımda bakıyorum f2.8 ve 1/30 enstantane, ISO 50 degerleri. tabi bu durumda beyaz duvar spot olcum yapmadan oncekine gore daha az aydınlık cıkıyor ama normal sekilde bir ısık seviyesinde.. odanın olcum yaptıgım duvara gore daha az ısık alan yerleri ise daha karanlık cıkıyor . Basitce olay su. siz olcumu kadrajdaki cok ısık alan bir yerden yaptıgınızda makine olcum yaptıgınız yerdeki ısıgı normal bir ısık altında cekilmis sekilde ayarlıyor kendini. Tabi bunu yaparken diger noktaları onemsemiyor. Haliyle siz olcumu cok aydınlık bir noktadan yaptysanız makine o noktadaki fazla ısıgı normale ceviriyor ama bunu yaparken tum fotografın ısıgı da azaldıgı icin normal ısık alan yerlerde karanlıklasmaya bslıyor.

Ya da tam tersini yapabiliyorsunuz.

Bu araba fotolarıda elde cekildiyse(fakat bana sorarsanız tripod olmasa da bir yere sabitlenip cekilmis) bu sekilde cekilmis olabilir diye dusunuyorum. Cunku ozellikle ilk fotograf oldukca iyi cıkmıs ve foto GENEL olarak karanlık bir mekanda cekilmis gozukuyor, baska sekilde 1/60 ile bir enstantane yakalamak bence zor. Benim goruslerim bu sekilde. Ama makineyi kullanmayı ogrendikten sonra dedigim gibi olcum modları ve ayarlarla iyi sonuclar elde etmeniz mumkunlesiyor. 400 serisinde ısık olcumu yapabiliyor muyuz bu arada o konu hakkında da bilgi verirseniz iyi olur...

 

Tarih: 7 Mayıs 2007, 23:39 - İp: 85.***.**2.247
juniorx
juniorx (üye)
İstanbul / Amatör

maalesef 400 serisinde ışık ölçümü yapamıyorum, hatta şimdi nasıl yapıldığını da merak ettim. ayrıntısını yani. makina yarım deklanşör yapınca ortama uygun değeri atıyor galiba. linkleri istemişsiniz. aslında iş öğretir gibi olmayayım ama eğer bilgisayara kaydedip fotoedit programlarından biri ile açarsanız çok daha gelişkin exif bilgileri çıkıyor. fakat ben yine de linkleri vereyim böylece yukarıdaki fotoları da küçükleriyle değiştirip editleyeyim. topic'i açtığımdan beri rahatsız oluyorum o kadar büyük boyutları koyduğum için, bir bakıma saygısızlık oldu.

vitrinin linki

ilk otomobil

diğeri


bir başkası


bu biraz yakın çekin olsada yine de ışık açısından iyi bir örnek


bu gibi ortam çekimlerinde hep A630 yanında canon F30 aklımı çeliyor, al beni mutlu olursun diyor içimden. ne dersiniz?

bir de şunu sorayım F30 demişken. galiba benim derdimin ilacı tez vakitte bir DSLR değil mi. ne dersiniz. sizce benim burada saymış olduğum özellikleri en iyi sağlayan makina DSLR midir. eğer cevabınız evet ağırlıklı ise beni mutlu edebilecek bir DSLR'yi hangi fiyatta düşünmem gerekir(set olarak, ikinci el dahil) minimum hangi limitte dolaşmalıyım fiyat olarak. düşünüyorum da belki de F30 yerine A630 alıp ileride bir de DSLR almak mı daha mantıklıdır diye. teşekkür ederim.

#juniorx' tarafından 08.05.2007 01:23:46 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 8 Mayıs 2007, 01:19 - İp: 88.***.**6.77
cangulay
cangulay (üye)
Adana / Amatör

Deklansore yarım bastıgınızda spot olcum yaptıysanız makine ısıgı oyle ayarlıyor degil aslında. Siz yarım deklansor basmadan olan biteni ısık durumunu spot noktayı hareket ettirirken goruyorsunuz. Sadece yarım deklansor bastıgınızda cekim degerleri ekrana geldigi icin sayısal olarak verileri goruyorsunuz gibisine soylemistim. Bu arada gider spot olcumu cok aydınlık(mesela makinein genel degerlendirmeli olarak 1/250 sure verdigi bir foto olsun) bir fotodaki karanlık bir noktadan yaparsanız o karanlık nokta aydınlık cıkacak sekilde yarlar makine kenfini ve mesela 1/30 sure verir bu kez. Bu durumda o nokta aydınlık cıkarken diger aydınlık olan noktalarda ısık cok daha artacagından ısık patlar. Bu ısık olcumunu nerede daha cok kullanıyoruz derseniz de ters ısık fotolarında siluet elde etmek icin ya da yine arka panın cok parlak oldugu ve ön plandaki konunun karanlık cıktıgı durumlarda diyebilirim. MEsela gunduz vakti arka planı komple gokyuzu olarak dusunun on planda da bir kisinin oldugunu. Fotografı bu sekilde cekerseniz fotografın geneli cok aydınlık oldugundan makine ısıgı azaltarak karartacak bu durumda on plandaki model karanlıkta kalacak. Eminim bu durumla karsılasmıssınızdır. Fakat gidip spot olcum yapar ve olcumu on plandaki modelden yaparsanız moodel aydınlık cıkacaktır tabi bu duumda arka plandaki ısık patlayaatak bembeyaz cıkacaktır. ha amaa ara bir ısık tonu bulup olcumu oradan yaparsanzız ne ısık patlar ne de model cok karanlıkta kalır. Sonraki mesajda bir ornekleme yapacagım fakat bunu burada simdi bitirip diger konuya gecelim.

''Digeri'' ve ''Bir baskası'' isimli linklerdeki fotograflarda flaş kullanılmıs. Bunu belirttikten sonra sunu soylemek isterim ki ısık olcumu olarak genel degerlendirme kullanılmıs. Fakat bu noktadan sonra anlıyorum ki bu fotograflar gorunduklerinin aksine cokta karanlık degiller, dikkat ederseniz vitrin fotosu dahil hepsinde ısık kaynakları var.

Dolayısıyla bu kosullarda bu fotografları sizde elde edebilirsiniz ve hatta daha iyilerini. Cunku fotoografların tumu Auto modda cekilmis.


Bunların dısında fotograf cekmeye olan ilginizi bilmiiyorum ama eger hakkını verecekseniz bence dogrudan DSLR almak daha mantıklı olur diye düşünüyorum. Butecenize gore EOS 400d, Sony A100, PEntax k100d ve Nİkon d70s / d80 dusunulebilir.

Ölü pikselleri tespit olayına gelince LCD ve fotografta da bu noktalar beyaz olarak gozukur. Ben kendimce bir tespit
kullanıyordum. Makineyi karanlık bir odada bir yere sabitledikten sonra 2sn gecikmeli cekime ayarlayın ve zoom yapmadan f2.8 ve 1sn pozlama ile en dusuk iki ISO ayarında ISO 50 ve 100 mesela ile flassız iki fotograf cekin. Haliyle fotograflar simsiyah cıkacak. Şİmdi edıtor bir programda fotografı iyice yaklastırarak, ben microsoft foto etitorde %400 yapıyordum fotografın bir ucundna bir ucuna yavas yavas bakmaya baslayın. Eger olu piksel varsa fotografta bu noktalar beyaz bir kare olarak gozukecektir. Bunun dusunda mavi noktalarlada karsılasabilirsiniz. MS Photo editor de farenin bulundugu noktanın koordinatlarını X ve Y olarak anında gorebiliyorsunuz. dolayısıyla boyle bir özelliği olan program kullanıyorsanız ve tespit ettiğiniz bir nokta olursa farklı kosullarda cekimler yapıp aynı koordinata yeniden bakıp olu piksel olup olmadıgından daha emin olabilirsiniz...

#cangulay' tarafından 08.05.2007 05:01:35 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 8 Mayıs 2007, 04:41 - İp: 85.***.**2.247
cangulay
cangulay (üye)
Adana / Amatör



Evet ilk fotograf, burada olcum modele yapılmıs, dolayısıyla arka plan patlamıs fakat model normal cıkmış.



Burada ise olcum noktası ara bir degerde yapılmıs ve hem yol hemde model gozukmus. Olcum yapılmadan degerlendirmeli olarak cekilse model biraz daha karanlıkta kalıyor, cunku yol cok aydınlık oldugu icin makine agırlıgı yoldaki ısıgı azaltmak uzerine veriyor.



Burada ise farklı bir durum var. Spot olcum olarak tam yolun en ısıklı bolumu alınmıs, aslında model burada komple goldege karanlık kalıyor. Fakat aynı zamanda flas patlatarak boyle bir sonuc alabiliyorsunuz.

#cangulay' tarafından 08.05.2007 05:29:39 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 8 Mayıs 2007, 05:13 - İp: 85.***.**2.247
juniorx
juniorx (üye)
İstanbul / Amatör

cevaplarınız süper açıklayıcı. adeta fotoğraf seminerinden bir parça gibi, hele bir de fotoğraflarla örneklemeniz müthüş oldu. çok sağ olun.

şimdi aslında bu DSLR olayı benim aklımı hep çeliyor, az önce vatan bilgisayardaydım orada vitrinde hem 500 serisi hem 600 serisi hem de eos'lar vardı. hani aslında 600 serisi gerçekten de büyük gibi geliyor ama eos'lar dev gibi. gerçek makina benim diyor adeta. makinanın en ufak objektifi bile 600 serisi kadar. aslında burada şöyle bir düşüncem var benim. şimdi zora girip ondan bundan kısıp şöyle böyle bir DSLR alacağıma 630 gibi kompakt sınıfın tartışmasız lideri diyebileceğimiz bir makina alsam. çünkü kompakt her zaman iş görüyor, DSLR sahibi olanlar da mutlaka bir kompakt ihtiyacı hissediyor, zira DSLR heryere gitmiyor, büyük, ağır, gören dönüp bu adam ne yapıyor diye bakıyor. diyorum ki şimdi kompakt sınıfın lideri bir makina alıp bununla DSLR sınırına kadar idare edip beklentilerimi tam olarak oturtunca da daha bilinçli olarak ve daha fazla bütçe ile başlangıç serisi bir DSLR yerine daha nitelikli bir tane alırım diyorum. böylece A430 ardından ikinci kompakt almamın yanında en azından DSLR makinayı bir kere almış olurum. zira bu al-sat işlerini pek sevmiyorum. yorumlarınız için teşekkür ediyorum. benim için çok faydalı ve öğretici oluyor.

 

Tarih: 8 Mayıs 2007, 17:47 - İp: 88.***.**4.67
cangulay
cangulay (üye)
Adana / Amatör

Sonuç olarak iş birazda elinizdeki kompakt makine de olsa onu kullanmayı bilmek, tanımaktan geçiyor. Bu sayede en iyi performansı alabiliyorsunuz. Genelde manuel ayar imkanı olan makine kullananlar bile AV TV ve M modlarını kullanmaktan ileri gitmeyebiliyor.

 

Tarih: 8 Mayıs 2007, 18:09 - İp: 88.***.**2.109
juniorx
juniorx (üye)
İstanbul / Amatör

bu arada bir şey daha sorayım. ben A430 ile tripod kullanırken dahil eğer zum'u yaklaşık 3x seviyesinden fazla yaparsam makina yoğun gün ışığında bile lcd ekranda yanıp sönen kırmızı uyarı işaretini veriyor, netleyemiyor görüntüyü. ama bu direkt ışık ile ilgili birşey. mesela çok yoğun ışık altında bazen netleyebildiği de oluyor ama çok nadir. şimdi 600 serisini kullandığınıza göre sorabilir miyim acaba siz mesela zum'u 4x yani max yaptığınızda makinanın uyarı verdiği oluyor mu, en azından hangi ortamlarda bu uyarıyı veriyor genellikle.

 

Tarih: 8 Mayıs 2007, 20:38 - İp: 88.***.**4.67
cangulay
cangulay (üye)
Adana / Amatör

NEtleme konusunda A610 tek kelimeyle super. Netleyememe durumu ancak monoton durumlarda yani dumduz neyaz duvar, bulutsuz pürüssüz masmavi gokyuzu gibi durumlarda olabiliyor ancak. Yani homojen durumlarda.

Yanıp sonen o kırmızı isaret ise netleyememem anlamına gelmiyor. O isaret ya makine titriyor isaretidir ya da ısık yetersiz anlamına gelir.

 

Tarih: 8 Mayıs 2007, 21:19 - İp: 85.***.**2.247