Fotoğrafçılık Forumları
Canon, Fujifilm Ve Casio
Merhaba arkadaşlar,
Ben amatör bir kompakt makine kullanıcısıyım. 3 yıldır nikon coolpix L3 kullanıyorum. Makinenin açık hava çektiği resimlerin kalitesi hoşuma gidiyor fakat kapalı bir alana girdiğim zaman resimlerin kalitesi gerçekten kötü. Özellikle bazı müze gibi yerlerde flaşta kullanımı yasak olduğu için görüntülerden birşey anlamak imkansız hale geliyor. Video kaliteside artık yeterli gelmiyor. Ben mikro çekim yapan birisi değilim. Kapalı alanlarda flaşsız anlaşılabilir resimler çekebilen,gece çekilen resimlerinde anlaşılabilir olduğu, video kalitesinin daha iyi olduğu yeni bir makine arıyorum. Özellikle bazen hareket halindeyken ani resim çektiğimde oluyor. Bu yüzden resim çekerken uzun ayarlar yapmama gerek kalmasın istiyorum. Pratik ve titreşimlere karşı korumalı olmalı. Yeni makinada en az 5x optik zoom da aradığım bir özellik. Araştırdığım kadarıyla en iyi resim kalitesi fujifilm F200EXR'da fakat video çözünürlüğü benim eski makinemle aynı. Bunun dışında casio EX-H10 nin özellikleri güzele benziyor. Youtube' tan bu makine ile çekilen videolar iyi kalitede fakat resimlerinin kalitesi hakkında fikrim yok. Canon Ixus 200 ve powershot sx200 modelleride iyi özelliklere sahip. Siz hangisini önerirsiniz veya bunların dışında önerebileceğiniz başka bir kompakt makine var mı? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Bir kere senin sorunun genelde normal ucuz makina kullanicilarin sikayet ettigi bir konu ve buda gece cekimlerinin kalitesizligi.Makinalarin en kucuk f numarasi ve sensorunun buyuklugu gece cekimlerinde kaliteyi ortaya koyan bir faktor.Buna birde resimi isleyen dijital makina islemcisini ilave edelim.Su anda f numarasi en dusuk kameralar Canon S90(f=2),Panasonic DMC-LX3 bununkide 2.Sony WX1 ve W380 yeni cikti ikside ayni 2.4 f degerine sahpler ama sensorleri biraz kucuk.Sadece sony sensoru ters cevirip daha fazla isik cekme ve gece goruntulerinde daha kaliteli resimler elde eden bir sistem gelistirdi.Size Ricoh denilen kameradanda bahsetmek isterim ama oralarda pek yok diye biliyorum.Bende Ricoh GR3 var mesela f numarasi 1.9 yani su andaki en kucugu,ama zoom yapmiyor oda ve baska bir kamerasi olmayan arkadaslara tek kamera olarak tavsiyem degildir.
Ozet olarak S90 ve LX3 tavsiyemdir ancak LX3 hem yenisi gelicek hemde zoom ozelligi az oldugu icin sana uymaz diye dusunuyorum.S90 hem ekran kalitesi,hemde cekim kalitesi ile mukemmel diyebilirim.Ilave olarak da video cekiminde makinalar yerine video kameralari tercih et ve kafana fazla takma sununki kaliteli bunda daha az diye.LX3 videoda iyi ancak zoom ozelligi az/Canonda zoom iyi ama HD video degil ancak asla yetersiz falanda degil.Zaten HD cekimlerde uzun uzun yaptiginda ne kartta yer kalir nede ucuz yavas bir pc de bunlari duzgun izleyebilirsin cok fazla efor gerektirdigi icin oynatmaya.DVD ye atip film de yapmaz kimse,zaten cok merakli ise gider video kamera alir...Yani 10 tane madde olsa alma sebebim icin video cekimi en sona koyarim bir makina icin.
Karar senin...
Verdiğin yararlı bilgiler için çok teşekkür ederim. Fakat aklım biraz karıştı. Bazı yerlerde ışığın az olduğu ortamda resim kalitesinin iyi çıkması için iso değerinin yüksek olması gerektiği yazıyor. fujifilm F200'e baktığımda iso değerleri diğer makinelerden daha yüksek ama f değeri 3.3 , iso değeri mi daha önemli yoksa f değerimi? Bir de söylediğim gibi ben amatör bir kullanıcıyım, ne resimde ne de video da mükemmellik aramıyorum. video arasaydım zaten video kamera daha uygun olurdu. Ben makineyi gezerken kullanıyorum. Müzelerde flaş kullanmadan anlaşılabilir resimler çekebileçeğim aynı zamanda akşam dışardayken rastladığım bir konserde 10 dakikalık HD video da kayıt yapabileceğim bir makine almak istiyorum. Şu an en uygunu Panasonic DMC-LX3 gibi görünüyor. Yeni makine almak için haziranıda bekleyebilirim belki isteklerimi karşılayan daha iyi bir model çıkar.
ISO dan ustu kapali bahsettim zaten makinanin islemcisinin ve sensorunun iyi olmasi olarak.Yuksek ISO lardaki performans tabiki onemli ve zannetme Fujininki Canondan daha iyi.Zaten Fuji resimleri tam cozunurlukte yani 12 MP de, bu ISO 1600 diyelim,uretmiyor.Yariya indiriyor 6MP de o bahsettigi iyi sonucu almaya calisiyor.F degeri ile aciklamaya calistigim f ne kadar kucukse makina o kadar yuksek ISO rakamlarina ihtiyac duymaz ve Compact makinalarin zaten en fazla gidecegi rakam normal kalitede bir resim icin 800-1600 civari.Aslinda 400 den sonra yavas yavas ne kadar iyiyizde deseler buyutunce resimdeki kalite bozuklugunu gorursun.Fuji aldim dedim sanirim burada daha once,aldim ve 2.gun geri verdim anlayamadigim fokus motorundaki gurultu ve oyle agam saham gece performansi olmamasindan dolayi.Macro desen hic yok,renkler desen sana fazla sans vermiyor ayar yapman icin,kendi kontrol kriterlerini makinaya aktaramiyorsun yani,can bozucu bir durum.Canon alirsan hem daha iyi ISO performansina sahip olursun,hemde kucuk f numarasi ile ISO ya ihtiyacin o kadar az olur.Yeni LX4 belki guzel bir makina olabilir,daha buyuk bie sensor koyabilirler ve daha iyi gece performansi gerceklesebilir.Bekle bakalim...
Verdiğin bilgiler benim için gerçekten çok yararlı oldu. Çok sağol.
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Canon 600d Görüntü Görüntülenemiyor, Bilgisayarda Yeşil
16 Ara. 2024, 08:32 alarissa
149625 Ara. 2024, 13:11
mete007 -
-
-
-
-
Fujifilm: Yapay Zeka Fotoğrafçılığı Nasıl Değiştiriyor?
30 Oca. 2023, 15:35 miratcenk
2152615 Mar. 2023, 10:41
miratcenk -
Canon Eos 1d Mark İv İş Görecek Seviyedemi ??
30 Eki. 2022, 00:48 thief_88
093730 Eki. 2022, 00:48
thief_88 -
Nikon D5000 Yerine Nikon D3200 D7000, Canon 600d, Sony A58
27 Oca. 2022, 20:01 muharremuzun
1233919 Eki. 2022, 18:24
fedayi_86 -
-