okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

350d Poz Ölçüm

350d kullanan arkadaşlar. Bu makinada doğrudan spot noktasal ölcüm varmı acaba. Varsa nasıl yapılıyor, netlik noktalarına bağlı olarak mı ?

Tarih: 2 Temmuz 2005, 15:14 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

Spot ölçüm yok onun yerine partial denilen ölçüm seçeneği var oda merkezde %9 luk bir alanın ölçümünü yapıyor gerçekten spot ölçüme ihtiyacınız varsa yerini tutmaz

 

Tarih: 2 Temmuz 2005, 15:28 - İp: yok
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Kobra tşk. Merkezde %9 luk ölçüm tam olarak ne demektir ? Bu da sadece manuel modda mı yapılabilir ? Ayrıca nikon d70 de spot ölçüm var galiba. Nasıl çalışır, yani ölçüm yapmak istediğimiz noktaya netleme yapılarak mı spot ölçüm yapılıyor, yoksa sadece spot ölçüm için özel bir fonksiyon var mı ? Bu canon da niye spot ölçüm koymaz bu makinalara anlamadım.

 

Tarih: 2 Temmuz 2005, 15:40 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

http://www.fotokritik.com/forum_goster.php?konu_id=27682

 

Tarih: 2 Temmuz 2005, 20:27 - İp: yok
murat 856
murat 856 (üye)
Çanakkale / Doğa Fotoğrafçısı

Sayın ocaklılar sizce bu 350d almaya engel bir problem mi?d70 e göre?Çok etkiler mi bizim gibi amatörleri?

 

Tarih: 2 Temmuz 2005, 21:19 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar..

murat satin alma kararini cok az etkilemesi lazim.. ki bana gore bir etken gibi gorunmuyor spot-partial olcum farki..
bugun en basit kamerlarda bile spot olcum oluyor biliyorsun.. canon'un 350D ve 20D neden kullanilmadigi, dpreview forumunda da uzun sure problemler yasatti almak isteyenler arasinda.. canon 1d serisi kameralarinda kullaniyor..
peki neden o kadar onemli degil?
spot olcumde kamera %1-3 kadrajdan olcum alabiliyor; oysaki partial olcumde %7-9'lik bir alandan.. ama dert edilmemeli bu; cunku zaten bir dslr kullaniyorsun.. histogram yardimiyla hatali olduguna inandigin bir fotografi tekrar cekerek hatayi onleyebilirsin.. kaldiki raw formatta cekiyorsan sayet daha sonrasinda binde birlik bir alandan bile olcum alabilirsin..
spot olcum ile partial olcum arasindaki fark bircok insani (ki bu (%90'dan fazladir..) etkilemiyormus.. cok ama cok nadiren spot olcume ihtiyac duyabilirsin(mis) (cunku ben spot olcum hic kullanmadim).. ama dedigim gibi histogram sayesinde hata yapma olasiligin cok az.. ayriyetten hareketli nesneleri cekerken %1'lik bir alandan olcum alabilmek %9'luktan daha zordur..
ama dedigim gibi dert etmeye degmez.. ben zaten raw formatinda cekiyorum fotograflarimi.. ustelik cogunlukla evaluative metering'i kullanacaksin; %90 oraninda -atiyorum- dogru olcum verecektir sana zaten, baktin ki olmuyor zaten raw cek fotografini.

 

Tarih: 2 Temmuz 2005, 22:53 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

murat 856,

Burada söyleyeceklerimin, önceki mesajımda vermiş olduğum linkteki forumda söylemiş olduklarımdan bir farkı olmayacağı için tekrarlamakta fayda görmüyorum. Ama, spot ölçümün olmaması, kullanmayanlar veya kullanmak istemeyenler için bir eksiklik değildir, ancak kullanmak isteyip de kullanamayanlar bu eksikliği hissederler veya en kısa zamanda hissedeceklerdir.

 

Tarih: 2 Temmuz 2005, 23:15 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

spoty olcum ne kadar farkediyor peki ocaklilar? gercekten ben de bilmek isterim..
..
cunku genelde orta tonlu objelerden olcum alinir; aydinlik ve karanlik noktalardan olcum alir ortalamasina gore hareket edersiniz.. ama bunlar hep kafadan yapilir.. eger ki elinizde bir light olcer alet varsa zaten onu kullanirsiniz; yoksa makinenizin verdigi degerlere mahkumsunuz.. bir dergideki yazida artik makinelerdeki metering opsiyonlarinin cok dogru olcumler yaptigini bu yuzden de yazanin artik light olcer cihaz tasimadigini belirttigini okumustum..
spot olcume egerki bir renk cumbusune bakiyorsaniz ihtiyaciniz olur gibime geliyor.. ama daha once de dedigim gibi bunun da ustesinden gelmenin yollari var..
mesela hangi durumlarda spot olcum cok daha fazla yararlidir partial olcume gore?

 

Tarih: 2 Temmuz 2005, 23:38 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

dadanagast,

Çok açık konuşmak gerekirse, gerçekten bilmek istediğine inanmıyorum. Senin, spot ölçümün önemini (her ne kadar kullanmasan da) çok iyi bildiğine eminim. Ne kadar farkediyor soruna %9 ile %1 in farkı kadar farkediyor desem umarım kızmazsın. Açıkçası ben seni bu forumda benim fotoğrafçılık konusunda teknik bilgisine katkım olacak biri olarak görmüyorum. Bunu tüm samimiyetimle söylediğime inanabilirsin. Spot ölçüm benim için önemlidir senin için değildir buna söylecek bir lafım da olamaz. Ama ben (üstüne basa basa) benim için önemli olduğunu söylüyorum.

Ha şimdi bana "spot ölçümü ne sıklıkta kullanıyorsun?" diye sorarsan cevabım %2-3 olur.

Yine çok iyi bildiğini biliyorum ama forumu okuyan diğer arkadaşların da faydalanması (belki de kafalarının daha fazla karışması) için belirtmek isterim ki, spot ölçüm, fotoğrafı çekmeden önce istenilen birden fazla noktadan referans alınması için kullanıldığı gibi, bir fotoğrafın tercih edilen tek bir noktasiından referans alınması için de kullanılır. (en azından ben her iki şekilde de kullanıyorum) Aydınlık ve karanlık noktalardan ölçüm alınır ve ortalaması kafadan yapılır demişsin, tabi ki doğru. Ama konu hassasiyet ise, %1, %9 dan daha hassastır. Ama öyle durumlar olur ki çekeceğin fotoğraftaki referans alacağın nesnelerin durumlarına ve boyutlarına göre bu durumlarda %9, %1 den daha iyi sonuçlar verebilir, buna da bir diyeceğim yok. Belki de Canon bu nedenle %9 kullanıyor o konuda da açıkçası bir fikrim yok. Ama şahsi fikrime göre, elimde %1 lik bir noktadan referans alabilme şansım varsa bunu da kullanmak isterim açıkçası.

Spot ölçümün eksikliği tabi ki senin bir önceki mesajında yazdığın tekniklerle giderilebilir. Zaten nasıl giderilebileceği konusunda fikir öne sürüyorsak, bu eksikliği de kabul ediyoruz demektir. Yalnız bu eksikliğin giderilebileceği tekniklerin çoğuna da yine şahsen katılamayacağım.

Örneğin histogram konusuna. Histogramla haşır neşir olana kadar poz kaçabilir. Örneğin, hatalı çekilen fotoğrafın tekrar çekilmesi konusuna. Her poz tekrar çekilemeyebilir. Örneğin, raw çekip sonradan düzeltme konusuna. Herkesin kalan ömrü, bilgisayar başında raw ile uğraşmaya zaman harcayabilecek kadar uzun olmayabilir (mesela benim gibi)

Hangi durumlarda spot ölçümün partial ölçüme göre dana fazla yararlı olduğunu sorduğun soruna cevap vererek bitireyim. Ölçüm yapılacak alan, vizörün %1 ini dolduracak kadar küçük bir alan ise spot ölçüm partial ölçümden, %9 unu dolduracak kadar büyük bir alan ise partial ölçüm spot ölçümden daha iyi sonuç verecektir. Yini çok iyi bildiğine inandığımı bile bile bana bunları yazdırıyorsun ya, senin alacağın olsun.

Bütün yazdıklarım, tamamen kendi fikirlerim ve görüşlenimdir. Kimseyi bağlamaz.

 

Tarih: 3 Temmuz 2005, 00:39 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam ocaklilar..
haklisin tabii her pozu yeniden yakalama sansin olmayabilir.. zaten %1 olayi %9'a gore tabii ki iyi ama yine dedigin gibi spot belki sana yuz fotografinin ikisinde ucunde lazim olacaktir.. canon'un politikasi.. belki de spot olsun diyenleri 1 D serisine kaydirmak icin yapiyorlardir..
ben zaten basta da dedigim gibi raw formatinda cekerim; eger ki belirli bir zaman harcayip belli bir kareyi yakalamaya calisiyorsam.. cunku ona emek veriyorum; kareden herseyiyle yararlanmak isterim..
ocaklilar bilgisayar basinda raw ile oynamak harika bir olay.. zaman bulup denemelisin..
...
neyse benim bastan beri konusmamin nedeni aslinda murat'in aklina birseyler girmemesi icindi.. cunku hemen sen de gordun, yoksa almamali miyim oldu.. spot mu? o da ne? bana cok yarar, degil mi?..
murat sana gerekmez dostum.. gerekir de simdi degil; 1 D serisine gectiginde spot olcumun de olacak merak etme..

 

Tarih: 3 Temmuz 2005, 10:41 - İp: yok
murat 856
murat 856 (üye)
Çanakkale / Doğa Fotoğrafçısı


Yok yok bu sefer 350d den vazgeçmeye niyetim yok.

 

Tarih: 3 Temmuz 2005, 21:46 - İp: yok