fourseason
fourseason (üye)
Çanakkale / Amatör

Pozlama

pozlama nedir? nezaman kullanılır? benim için daha da önemlisi elimdeki makinaya baktığımda yazan bir sürü şeyden hangisinin pozlamayla ilgili olacağını naıl anlayacağım?
Lütfen yazdıklarıma gülmeyin bu işe yeni başlıyorum

Tarih: 27 Haziran 2007, 03:46 - İp: 88.***.**3.11
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

Temel bilgileri öğrenmek için kitap alabilirsin.
National Geographic CD lerinden öğrenebilirsin. Kolay gelsin.

 

Tarih: 27 Haziran 2007, 10:24 - İp: 88.***.**6.70
sanfotugay
sanfotugay (üye)
Ankara / Firma

Öncelikle Pozlama nedir, kısaca üzerinde duralım. Levend Kılıç hocanın Fotoğrafa Başlarken adlı kitabında Pozlama hakkında şöyle bir tanım verilmiş:

Pozlama: ışığa duyarlı malzemenin ışıktan etkilenmesidir. Fotoğraf makınesinde film, agrandizörde fotoğraf kağıdına ışık verilerek görüntünün oluşturulmasıdır.

Evet bu basit ama bir o kadar da önemli tanımdan yola çıkarsak, aslında “fotoğraf çekmek” eyleminin gerçek anlamda sözlere dökülmüş hali pozlamadır; yani ışığa duyarlı bir yüzeye, gerektiği kadar ışığın gerektiği kadar sürede düşürülmesi eylemi..

Bu noktada karşımıza

• “ gerektiği kadar ışık ”(miktar) , ve
• “ gerektiği kadar sürede ” (süre)

olmak üzere iki önemli kavram çıkar. Fotoğraf çekerken ışığı miktar ve süre olarak kontrol etmek gerekir. Fotoğrafa başlarken bu iki kavramı kontrol etmek bizlere çok zor gelir, adeta başımıza dert olurlar. Ama zaman ilerledikçe ve bizler bu iki kavramı içselleştirdikçe, aslında ışığın mikrtarını ve süresini kontrol etmenin (etmek zorunda olmanın) başa bela dert bir durum olmadığı, tam tersine bu iki büyüklüğün (miktarın ve sürenin) aslında bizim fotoğraf çekerken en büyük enstrumanlarımız olduğunu anlarız.

 

Tarih: 27 Haziran 2007, 10:47 - İp: 88.***.**6.199
  • 1