hakan68
hakan68 (üye)
İstanbul / Amatör

Minolta Z20

Merhaba.Bu foruma yeni üye oldum ve fotoğrafçılık konusunda cahilim.2 gün önce bu makinayı aldım ve manuel ayarları hakkında bilgi sahibi olmak istiyorum.Genelde akvaryum resimleri çekiyorum.Macrosunun 1cm olmasından dolayı bu makineyi seçtim.Bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.
Teşekkürler.

Tarih: 14 Haziran 2005, 10:59 - İp: yok
hakan68
hakan68 (üye)
İstanbul / Amatör

Bu makina hakkında bilgisi olan hiçbir arkadaş yok mu?

 

Tarih: 7 Temmuz 2005, 14:44 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

"Manuel ayarları hakkında bilgi sahibi olmak istiyorum" derseniz neyi öğrenmek istediğiniz çok iyi anlaşılmaz. Sorunuzu biraz daraltın. Mesela enstantane, diyafram, iso , beyaz ayarı gibi ayarların makinenizde hangi butonla yapıldığını mı soruyorsunuz? Yoksa bu ayarların ne işe yaradığını, fotoğrafa etkilerini mi soruyorsunuz?

 

Tarih: 7 Temmuz 2005, 15:19 - İp: yok
droral
droral (üye)
Ankara / Amatör

sevgili hakan68 merhaba. Makinen hayırlı olsun.Öncelikle söyleyeyim minolta z20' m yok.Yaklaşık 3 hafta arayla soruna cevap alamadığını görünce yazma ihtiyacı hissettim. Ancak benim de sana sormak istediğim bazı şeyler var:
1 - "Manuel ayar"dan kastın makinenin "mauel ayar"ları mı yoksa genel fotoğrafçılık anlamındaki "manuel ayar" mı?
2 - Eğer makineniın ayarlarını soruyorsan, makinanın kutusundan kullanım klavuzu çıkmadı mı? Çıktıysa okudun mu?
3- Eğer genel anlamda "manuel ayar"ı kastediyorsan, sence böyle geniş bir konuya bu forum satırları yeter mi?
Bence soruna cevap alamayışının tek sebebi bu forumda z20 kullanan kimse bulunmaması değil, sorunun cevaplanacak mahiyette olmamamsı...
İnternette biraz araştırma yaparsan aradığın konularda yerli ve yabancı birçok faydalı kaynağa ulaşacağına eminim.
Eğer yabancı dilin varsa KM Dimage Z20 için aşağıdaki linke bir bak, belki işine yarar.
Saygılarımla...

http://www.imaging-resource.com/PRODS/Z20/Z20A.HTM

 

Tarih: 7 Temmuz 2005, 15:20 - İp: yok
hakan68
hakan68 (üye)
İstanbul / Amatör

Teşekkür ederim.Ben genelde akvaryum resimleri çekiyorum.Bu ayarları nasıl kullanırsam en iyi sonuçları alabilirm.Çekilen obşe çok kuvvetli ışık altında.2 adet 150 watt metal halide yanıyor.Akvaryumun üstünde.Tabii doğal olarak balıklar da hareketli.Flaşlı çekim yapıldığında renkler doğallıkta uzaklaşıyor.Manuel ayarlarla bu işi nasıl çözerim.

 

Tarih: 7 Temmuz 2005, 15:24 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Çekim yaptığınız ortam kuvvetli ışık altındaysa bu işinizi kolaylaştırır. Çünkü hareketli balıkları net çekebilmeniz için yüksek enstantane hızı seçmeniz lazım. Bunun için enstantane öncelikli çekim modunu kullanın. Mod butonunda genellikle Tv olarak belirtilir. Herhalde sizin makinenizde de öyledir. Bu modda enstantane hızını siz belirlersiniz. Hangi tuşlarla kumanda edeceğinizi bilmiyorum (muhtemelen aşağı-yukarı ok tuşlarıyla olması lazım) Balıkların hareket hızına bağlı olarak 1/500, 1/1000sn gibi değerler verin. Floresan ışığı, renklerin doğallığını bozabilir. Bunu önlemek için beyaz ayarını da floresan ışığa göre veya manuel olarak yapın. Ama akvaryumlarda kullanılan floresanlar bildiğimiz beyaz floresanlardan farklı olduğundan en iyisi manuel olarak yapın beyaz ayarını.

#bitpire' tarafından 07.07.2005 15:58:23 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 7 Temmuz 2005, 15:54 - İp: yok
hakan68
hakan68 (üye)
İstanbul / Amatör

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.konum düğmesinin üzerinde A,P,Sve M harfleri var.M amnuel herhalde.Sizin bahsettiğiniz gibi tv yazısı yok.Bunun yerine hangi harf enstantene öncelikli.
Akvaryumda florasan olarak sadece mavi floresanlar var.Diğer aydınlatma dediğim gibi 150 wattlık metal halide lambalarla yapılıyor.Yani halk arasında halojen denenlerden.Tabii bunun ışık spectrumları onlardan farklı ama çok kuvvetli bir aydınlatma yapıyor.2 adet 150 wattlık lamba yanıyor.
Ben ıso yu artıdığım zaman özellikle akvaryumun tamamını çektiğimde resimde bulanıklık oluyor.Macro çekimlerde bir sorunum yok.Objektifi cama dayıyorum ve çekiyorum.Renkler ve kalite çok iyi.
Bana cevap yazan arkadaşlar eğer msn adresleri varsa resimleri gönderebilirm.
Benim adresim: [email protected]

 

Tarih: 8 Temmuz 2005, 13:03 - İp: yok
droral
droral (üye)
Ankara / Amatör

tekrar merhaba hakan68.
M= Manuel
A= Aperture yani diyafram öncelikli çekim
S= Shutter yani enstantene öncelikli çekim
P= Program yani bir nevi Auto çekim

Resimlerinin bulanık çıkması acaba ışığın hava cam ve sudaki kırılma indislerinin farkından kaynaklanıyor olabilir mi? Çünkü cama yaslayarak yaptığım çekimler net diyorsun. Ben de açık havadaki bir akvaryumda yaptığım çekimlerde üstelik polarize filtre kullandığım halde bulanık neticeler elde etmiştim.
Saygılarımla...

 

Tarih: 8 Temmuz 2005, 18:20 - İp: yok
  • 1