yyilmaz
yyilmaz (üye)
İstanbul / Meraklı

Kodak 4530 4 Saniye Pozlama

arkadaşlar kodak 4530 ta 4 saniye pozlama diye bi özellik var.ben hala bunun neye yaradığını çakamadım. 0,7 den başlayıp 4 saniyeye kadar çıkıyor. 4 saniyede çektim ama fotoğraf bembeyaz çıktı. diğer ayarlardada hemen hemen aynısı oluyor.iyi bir yanı vardır herhalde. yoksa neden koysunlar ki. bu özelliği hangi zamanlarda ne amaçla kullanacağız. bana yardımcı olursanız sevinirim...

Tarih: 17 Ağustos 2004, 00:45 - İp: yok
mersun80
mersun80 (üye)
İstanbul / Amatör

Çok basit anlatalım. 4 sn dediğin shutter speed'tir. Yani objektifin o kadar saniye açık kalır, bu da içeri bol miktarda ışık girmesidir, ışıklı bir ortamda çekersen fazlaışıktan bembeyaz çıkar. Shutter speed ne kadar düşük olursa, diyafram o kadar çabuk açılıp kapanır, ne kadar uzun tutarsan o kadar zaman açık kalır, böylece daha çok ışık içeri girer.

Peki ne işe yarar. Basitçe karanlık ortamlarda kullanabilirsin, hani şu otomobillerin farları çizgi halinde çıkar, işte o fotoğraflar bu şekilde çekilir. Teknik olarak, flaş kullanmak istemediğin, ama ışığın yetersiz olduğu ya da ambiansı bozmak istemediğin ortamlarda bu saniyeyi ayarlayarak güzel sonuçlar elde edebilirsin. Tabii bununla beraber enstantane ayarları da yapabilsen çok daha iyi, ama bu özellik bile tek başına oldukça kullanışlıdır.

Bir de son bir uyarı. Bu olayı, 1/2 sn, 1 sn ve yukarısı zamanlarda kullanırken elle çekemezsin, fotoğrafın bulanık (elin titrediği için) çıkmaması için mutlaka tripod kullanmak ya da kamerayı sabitlemek gerekmektedir.

 

Tarih: 17 Ağustos 2004, 00:57 - İp: yok
yyilmaz
yyilmaz (üye)
İstanbul / Meraklı

yardımın için teşekkürler

 

Tarih: 17 Ağustos 2004, 01:38 - İp: yok
bozo
bozo (üye)
Kocaeli / Amatör

yağmurlu fırtınalı günlerde tripodunla ıslanmayacaüğın bir yerden şimşek çakabilecek veya ardı ardıda çakan bir yere odaklarsın makineni.. exposure'ını da artık ortamın aydınlığına göre azaltır veya artırırsın.. (4530 için..) ve 4 sn pozlamada.. şansına o arada bir şimşek ya da yıldırım olursa.. deyme keyfine!! :D harika bir fotoğrafın olur..
4 sn pozlamada sabit yerlere odaklaman lazım. yoksa hareketi çekmiş olursun.. yani şimşek manzarasında sürekli hareketli bir ortam varsa (deniz gibi) karmakarışık gözükebilir.
ha deneysel olarak da (tabi mutlaka tripodlu) gece bir otoban veya yol fotoğrafı deneyebilirisin.. araba ışıkları çok ilginç gözükecektir

 

Tarih: 17 Ağustos 2004, 09:42 - İp: yok
emrah_cay
emrah_cay (üye)
Samsun / Meraklı

sana soyle ozetlemek lazım gece karanlıkta makınayı sabıt yere koy ve otomatık cekım moduna al.daha sonra 0.7-1-2-3-4-olan LT yazan yerı 4 e getır ve bekle sonracektıgın fotodan anlarsın LT=LONG TIME EXPOJURı

 

Tarih: 17 Ağustos 2004, 16:56 - İp: yok
  • 1