bandit
bandit (üye)
İstanbul / Amatör

Canon A-60exposure Compensation?

Bu hafta canon A-60 aldım daha önce A-40 vardı.Bu nedenle manuel yarları genelde biliyorum ama anlamadığım bir şey var.
Makineyi full manual moda alınca iso,white balance,image quality,metering ? gibi ayarlar ve diyafram ile shutter speed'e müdahale ediliyor.Yalnız bir de (exposure compensation) ayarı var.-2eV den +2eV ye kadar.Bu birimler acaba elektrovolt mu yoksa ona benzer bir şey mi.bu ayarın diyafram ayarından farkı ne.Diyafram f2.8 den f8 e kadar gidiyor.Ev yi +2eV yapınca çekim aydınlanıyor sanki diyaframı açmışız gibi oluyor ma aradaki farkı öğrenmek istiyorum.yoksa elektronik diyafram manasına mı geliyor..Bilgilendiren olursa sevinirim.

Tarih: 4 Mart 2004, 13:08 - İp: yok
mersun80
mersun80 (üye)
İstanbul / Amatör

+2 ile -2 arasında değişen değer pozlamadır. Dikkat edersen hem diyafram ayarı hem de deklanşör hızının ayarlanabildiği M (manuel) modunda pozlamayı ayarlayamazsın, zira zaten bu ayarlarla oynayarak pozlamayı senin ayarlaman gerekmektedir. Ancak diğer modlarda, pozlamayı ayarlayarak fotoğrafın, makine tarafından otomatik ayarlanarak, parlak ya da karanlık çıkmasına olanak sağlayabilirsin. Böylece karanlık bir ortamı biraz daha aydınlık, ya da parlak bir arkaplana karşı çekim yaptığında biraz daha karanlık fotoğraflar çekmeyi başarabilirsin. Normal şartlar altında, pozlamayı 0'da tutmak optimumdur.

 

Tarih: 4 Mart 2004, 13:25 - İp: yok
moral
moral (üye)
İstanbul / Meraklı

Neden aşağı yukarı aynı paraya satılan iki makinadan "Canon A60"ı değil de "Pretec DC 3A30"u seçtim.Ben de parayı sokak da bulmuyorum ve de "Canon" gibi bir marka varken "Pretec" almak mantıksız gibi görünebilir başta.
Ancak "Canon A60"da ne yok diye bakınca:
3,2 mp CCD,10X Optik-4X Dıgıtal Zoom,Gerçek mekanik f/8 diyafram, 2.5" Low-E LCD,Renkli ve tüm ayarları takip edebileceğim gerçek görüntü LCD vizör ve inanılmaz bir macro performansı.
-Dileyen bu makina ile çektiğim fotoğrafları "GALERİ" bölümünde bulabilir.Ayrıca fason olan sadece cihazın "Pretec" markası.Aynı cihaz "TOSHIBA" olarak da "ABD"de satılıyor ve de kuzenim kullanıyor.""Duyduğuma göre "Premier" markası ile de "Avrupa"da satılıyor.
Hepsinden öte ben cihazın performansından fazlasıyla memnunum.Herkese tavsiye ederim.(Bu fiyata full manual özellikler ve mekanik shutter-mekanik diyafram arayan kişilere)

 

Tarih: 5 Mart 2004, 09:38 - İp: yok
mersun80
mersun80 (üye)
İstanbul / Amatör

Murat bu konuyu hala ısrarla açıyorsun, ben kapamaya çalıştıkça. Senin gibi A60'ın reklamını yapmaya çalışmıyorum, senin kapkaranlık çıkan fotoğrafını aynı koşullarda ben çektim sonucu bu forumdaki bir kaç kişiye de gönderdim, farkı gördüler. LCD olayından bahsettik, Pretec'in LCD sindeki inch başına düşen miktar miktarını, LCD sinin ne kadar kötü olduğunu, tartıştık. LCD vizörün dezavantajlarını tartıştık, loş ışıkta bir haltın görünmediği vizörü ne yapayım ben? Canon'u küçümsemek isterken kavram kargaşası yaratıyorsun ve hata yapıyorsun. Canon'da da diyafram f/8 e kadar gidiyor. Bunun yanında Canon'da AiAF 5 noktadan odaklama sistemi var. Sen White Balance'ı 0.5 adımlık ayarlar yapabilirken, Canon'da 1/3'lük adımlar. Pretec'te ISO 70'ten başlıyor, Canon'da 50'den. Fotoğrafı algılayarak auto yaptığın modları profesyonelce ayarlayan iSAPS var, sadece Canon'a özel DIGiC işlemci CCD var ("merak etmeyin CCD sharp ama ispatlayamayız" değil) Makro modu Canon 5 cm, dc3a30'un 10 cm. Tüm bunlara rağmen sadece zoom'u ve çözünürlüğü fazla diye bu makineyi Canon'dan daha iyi görüyorsan daha fazla bir şey diyemem.

 

Tarih: 5 Mart 2004, 13:00 - İp: yok
promethe
promethe (üye)
Ankara / Amatör

Yaşasın yine başladı )

 

Tarih: 5 Mart 2004, 13:36 - İp: yok
moral
moral (üye)
İstanbul / Meraklı

hangi fotoğrafın kap karanlık çıktığını anlamadım ama ben "Canon A60" ın özelliklerini "Erkayalar"ın web sitesinden aldım.Ayrıca f/8 diyafram yok demedim ki f/8 diyafram bu dijital aleminde biliyorsunuz ki elektronik olarak da kısmen taklit edilebiliyor.Bu makinada pozlama yaparken ve çekim yaparken gerçek mekanik sesler eşliğinde birşeyler oluyor mu çok merak ediyorum zira küçük kuzenime"benim ön ayak olamam sonucu" aldırdığım bu cihazdan nedense böyle sesler gelmiyor da...
Ayrıca bir fotoğraf karşılaştırması ancak komünel bir ortamda ilgili pek çok insana sunulan benzer fotoğraflarla yapılabilir.
En basitinden bu sitede bulunan"macro çekim limon-1-2 cm","macro çekim kol saati-1-2 cm" ve bilimum fotoğraflarımın aynılarını "A60" ile çeker bu siteye gönderirsin o zaman gerçek karşılaştırma olur.

 

Tarih: 5 Mart 2004, 19:35 - İp: yok
moral
moral (üye)
İstanbul / Meraklı

ÖNEMLİ NOT:
Ben eğer bir fotoğrafı karanlık çektiysem öyle istediğim içindir,zira 16"(sn) diyaframı açık tutabilen bir makina ancak 1 lux'ün altında karanlık çeker.

 

Tarih: 5 Mart 2004, 19:43 - İp: yok
moral
moral (üye)
İstanbul / Meraklı

ÖNEMLİ NOT2:
Bu sözüm Bandit'e:
A60 herşey bir yana çok başarılı bir seçim zira o makina ile mükemmel fotoğraflar çektim diyebilirim.Özellikle gece çekimlerinde ve de hızlı pozlama gerektiren anlarda(araç içinde seyir halindeyken) oldukça iyi fotoğraflar çektik.

 

Tarih: 5 Mart 2004, 19:52 - İp: yok
mersun80
mersun80 (üye)
İstanbul / Amatör

Öyle çektiğin için falan değil, aynı şartlarda hatta daha düşük sürede (15 sn) çektiğim fotoğraf daha aydınlık çıktı, burada bir kaç kişi de gördü o fotoğrafı, ama tutup da "benim makimen dünyanın en harika makinesi" gibi bir derdim olmadığı, eleştirileri kaldıramadığım için (ki bir tek tanesine cevap verebilmiş değilsin) galeriye asıp övünme gibi bir derdim yok. Diyaframın dijital olması gibi bir şey söz konusu değildir, dijital fotoğraftan azıcık anlayan bir insan bunu bilir. Dijital fotoğraf makinesi ile normal fotoğraf makinesi arasındaki yegane fark birinde film diğerinde CCD kullanılmasıdır. Yoksa ışığın içeri girmesi ve görüntü olması temel presipte aynıdır. Tüm bu sistemler mecburen mekanik olarak gerçekleştirilir. Eğer senin makinenden garip sesler geliyorsa bu o makinenin sorunu.

 

Tarih: 5 Mart 2004, 20:06 - İp: yok
mersun80
mersun80 (üye)
İstanbul / Amatör

Hadi bakalım.. İki tane fotoğrafı yolladım. Aslında bunu yapmayı hiç ama hiç istemedim, ama mecbur bırakıyorsunuz. Her ikisi de teknik kısımda, onay gelince görürsünüz.

 

Tarih: 5 Mart 2004, 20:14 - İp: yok
moral
moral (üye)
İstanbul / Meraklı

seni takdir ediyorum
bir ara beraber istanbul fotoları çeksek.
bisiklet falan varsa action olur
takıl dderim....

 

Tarih: 5 Mart 2004, 20:42 - İp: yok