parody
parody (üye)
Antalya / Doğa Fotoğrafçısı

A610 Jpeg Sıkıştırması

Arkadaşlar az önce yağtığım ayrıntılı testlerle şunu açıkça gördüm ki super-fine yada normal mod arasında gözle görülebilen hiçbir kalite farkı yoktur.

Tripod, tamamen aynı ayarlar ve aynı konumlardan çektiğim makro fotolarda fotoları kestim, hiçbir fark yok.

Yani bence boşu boşuna super fineda falan çekmeyin.. Super fineda 512 mb lıkj karta 180 tane sığarken normal modda 700 civarı çekiyor.. İsterseniz kendinizde deneyin..

Hatta buyrun benden bir örnek: (sırasıyla super fine ve normal)



Gördüğünüz gibi hiçbir fark yok..

Öte yandan foto boyutlarıyla oynarsanız zoom yada crop işlemlerinde, baskıda ciddi kalite düşüşü gözleniyor.

Benim tavsiyem 5mp de normal modla çekmeniz.


#Parody' tarafından 29.03.2006 09:41:44 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 29 Mart 2006, 09:33 - İp: yok
caglareral
caglareral (üye)
İzmir / Amatör

Bu sitede bir ara bu konuyla ilgili bir yazı okumuştum. tam emin değilim ama sanırım sayın ocaklılara ait bu yazıda görüntü kalitesindeki bu farkın bilgisayar ortamında değilde çıktı alındığı zaman farkedildiğini okumuştum. bir de bu şekilde karşılaştırmakta da fayda var sanırım..

 

Tarih: 29 Mart 2006, 12:35 - İp: 81.***.**2.181
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Çıktı alındığında farkedildiğini söylemiş olamam çünkü çıktı alıp kendi gözlerimle test etmemiştim. Etmemiştim diyorum, çünkü dün akşam ettim.

Bu konuda ben de uzun zamandır tarifsiz kederler içindeyim. Makinemde EXTRA, FINE, NORMAL ve BASIC olarak 4 adet JPEG seçeneği var. Dosya boyutu olarak EXTRA 5, FINE 2.5, NORMAL 1.5 MB gibi.

JPEG sıkıştırma oranları ise: EXTRA 1:2, FINE 1:4, NORMAL 1:8, BASIC 1:16.

İlk günlerde EXTRA çekiyordum. Daha sonra dpreview.comdaki bir forumda aynı makineyi kullanan biri EXTRA ile FINE arasında gözle görülür bir fark olmadığını söylüyordu. Merak ettim aynı pozu bir extra bir fine çekip monitörde yanyana koyup karşılaştırdım, fark yok. Her iki fotoğrafı %200 büyüttüm, fark yok, %400 ... yine yok, %600 dan sonra zaten ekranda herşey karmakarışık olduğundan gözle bir şey anlamak mümkün olmuyordu. İşin garip tarafı, aynı testi FINE ile NORMAL arasında yaptığımda da gözle bir fark göremedim. E tabi şimdi göz var, göz var, demek ki benim gözüm o farkı algılayamıyor deyip geçtim.

Dün bu forumda bu konuya rastlayınca yine merakım depreşti. Aynı fotoğrafları aynı cins kağıda aynı yazıcı ile bastırdım. Çıplak gözle bir fark göremediğim gibi, 10x büyüteç ile baktığımda da bir fark yoktu.

Bir fırssat bulduğumda aynı karşılaştırmayı yazlı bir metinin fotoğraflarını çekip tekrarlayacağım. Bakalım değişen bir şey olacak mı?

 

Tarih: 30 Mart 2006, 09:45 - İp: 85.***.**5.234
caglareral
caglareral (üye)
İzmir / Amatör

Acaba farklı ışık koşullarında da sonuç aynımıdır.. eğer her türlü çekim koşulunda da değişen birşey yoksa gerçekten üzülmem gerekiyor çünkü çok defa hafıza dolduğu için çekimimi devam ettiremediğim durumlar oldu..

 

Tarih: 30 Mart 2006, 11:01 - İp: 81.***.**2.181
parody
parody (üye)
Antalya / Doğa Fotoğrafçısı

Aynen benimde pek çok kez kaldığım oldu.. Şimdi çok pişmanım.. Gördüğünüz gibi flaşlı çektim ki son netliğe kadar ulaşabileyim ama fark yok.. Bunlar coplanmış, daha sonra bunlara zoom yapıpta baktım ama fark yok.. Zaten o kadar zoomdan sonra fark olsada farketmezdi ya yinede yok..

Sanırım biz, jpeg formatının sıkıştırılma kabiliyetini hafife alarak hata yaptık..

 

Tarih: 30 Mart 2006, 11:16 - İp: 85.***.**0.236
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Bir ilave yapayım. Makinenin kullanım klavuzundaki bu konuyla ilgili sayfayı bir daha ve biraz daha dikkatli okudum. Anladığım kadarıyla, çekilen fotoğraflar, çok büyük boyutta baskı almak için bir büyütme işlemine (interpolation) tabi tutulacaksa FINE çekin yoksa NORMAL işinizi görür demek istemiş. Bana mantıklı geldi.

 

Tarih: 30 Mart 2006, 11:31 - İp: 85.***.**5.234
parody
parody (üye)
Antalya / Doğa Fotoğrafçısı

Hmm evet gerçektende düşününce çok mantıklı..

Normal baskı değilde, büyültülüp basılacaksa, büyütmek için bazı şeyler saklanıyor olabilir belki.. Yani normalde hiç fark yok, ama büyültüldüğünde bazı şeyler açığa çıkıyor..

Ben makinemi açtığım ilk gün, default olarak normal ayarındaydı..

 

Tarih: 30 Mart 2006, 11:44 - İp: 85.***.**0.236
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Evet, haklısınız. Bildiğim kadarıyla, büyütme (interpolation) piksellerin büyütülürken komşu piksellerin bilgilerinden alınan referanslarla klonlanması yani çoğaltılması yöntemiyle yapılıyor. Sıkıştırma ne kadar az seviyede olursa büyütme işlemi sırasında daha fazla bilgiye ulaşılabileceğinden bu işlemin sonucu o kadar kaliteli oluyor galiba.

 

Tarih: 30 Mart 2006, 12:01 - İp: 85.***.**5.234
  • 1