pula
pula (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Zeitgeist Ve Zeitgeist Addendum

ZEITGEIST

Aşşağı yukarı 4 yılda hazırlanmış ve ancak bir kaç ay önce yayınlanmış devasa bir kolleksiyon, bilgi birikimi üstüne üstlük uyandırma servisi.

bu filme dikkat

Hakkında bir yığın tartışma dönen film. kesilip biçilip american zeitgeist adında bir versiyonu türetilmiş ve imdb olsun, wikipedia olsun bütün güvenilir?! kaynaklar bu versiyona yönlendiriyor sizi. halbuki filmin kendi resmi web sitesinde üstüne basa basa filmin orjinali burada, buradan indirin diye uyarmışlar. hatta torrent linkini de kendileri vermişler:

http://www.zeitgeistmovie.com/dloads.htm

iniyor bakalım, izleyip göreceğiz.

Az buçuk kafası çalışan bir amerikalı için büyük fark yaratacağınu düşündüğüm yapım. buna türkiyede yaşayan milyonlarca amerikalı (40-50 arası tahminen) da dahil tabi.
şahsım adına konuşmak gerekirse, dinsel gerçekler ve 9/11 olaylarına zaten aşina olmamın yanında, amerikan tarihi hakkında biraz daha kültürüm arttı.
tavsiye edilir.

Çok başarılı, inançları derinden sarsacak potansiyele sahip bir komplo teorisi(!) filmi. loose change gibi sadece on bir eylül saldırısını değil arkasındaki sebepleri de incelemiş kanımca başarılı olmuştur. filmin sonunda varılan sonuç, her ne kadar ütopik bir teori gibi dursa da big brother'ın hayal edemeyeceğimiz işler peşinde koştuğunu hesaba katarsak, teorileri sevenleri memnun edecektir.

Filmle ilgili asıl bahsetmek istediğim kısım din konusunun incelendiği kısımdır. eski ve yeni ahit ile ilgili olan bölüm benim için inanılmaz bir deneyimdi. musevilik ve hristiyanlığı iyi bilmeyenleri ya da benim gibi müfredattaki din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden öğrendiği kadarıyla bilenleri bile ağızları açık bırakacak saptamalara boğan bir bölümdü. beni etkileyen, bu bölümde verilen bilgilerin çarpıcılığı değil bu bilgilerin kabak gibi apaçık ortada olmasına rağmen bir şekilde gündeme getiril(e)memiş olması oldu.

Hakkinda kesinlikle bir $eyler yazmam gereken belgesel. fakat soyleyebileceklerim zaten filmin icinde var. soyleyebilecegim tek $ey izleyin, izleyin ve izleyin. ve kim oldugunuzu hatirlayin.

Ne yazsam boş. delirdim dün akşamdan beri. misyonerliğine başladım filmin. cdye çekip okulda insanlara dağıtıyorum fln. dağıtın arkadaşlar sizde. ne kadar çok insan izlerse o kadar tedirgin insan olur..
tedirginlik iyidir...


ZEIGEIST ADDENDUM

zeitgeist the movie'nin devamı olup 2 ekim'de artivist film festivali'nde gösterime giren, yapımcıları tarafından yüklendiği aşağıdaki adresten izlenebilen, internet üzerinden dağıtımı/yayınlanması ücretsiz olan belgesel..

http://video.google.com/...?docid=7065205277695921912

daha fazla bilgi için:
http://www.zeitgeistmovie.com

Amerika'nın çakma para politikaları ile dünyanın ve kendi vatandaşlarının ırzına nasıl geçtiğinin anlaşılması adına; her insan evladının izlemesi gereken bağımsız yapım bir belgeseldir. torrent sitelerinden bedava olarak indirilebilir.

Para ve kar odaklı ekonomi modeli yerine the venus project'i geliştiren kişilerden fikir alan, kaynak odaklı bir ekonomi modeli öneren bir üçüncü bölüme sahip belgesel. sadece malumu ilam etmeyip çözüm ortaya koyabilmesiyle geleneksel belgesel yapısını aşan başarılı bir çalışma olmuştur. kağıt üstünde toplum tasarlanmaz ama hadi bakalım.

İlkinden farklı olarak daha çok maddi konulara yer veren ek film. yine ilk zeitgeist'ta olduğu gibi etkileyici ve bahsettikleri konularla ilgilenmeyen insanları da hedef almak adına açıklayıcıdır yani çekicidir.(özellikle ilk kısımlardaki "bir başka deyişle"* kısımları)

--- spoiler ---

yalnız kafamı kurcalayan bir olay var bu filmde. yanılmıyorsam cia'de yıllarca çalışmış bir ekonomik tetikçi* bu filmde açık açık kimlere nasıl rüşvet yedirmeye çalıştıklarını, yemeyenleri çakal adını verdikleri adamlarla devirmeye/öldürtmeye çalıştıklarını anlatıyor. bütün bunları anlatan adamlar olabilir, bu doğru da olabilir ancak bu adam nasıl yüzünün açıkça görünmesine izin veriyor? yoksa adama yüzünü gizleyeceklerini söyleyip de yapmadılar mı? yoksa bunları ben yanlış mı anladım?

Tarih: 18 Nisan 2009, 12:32 - İp: 86.***.**1.32
ocanic
ocanic (üye)
İstanbul / Meraklı

Ateist piyadelerin hafif muharebe silahlarından biriside ZEITGEIST.Uzun zaman önce izlemiştim geçenlerde 2. sini de izledim...ZEIGEIST ADDENDUM bana daha mantıklı geldi...Ön yargısız izlenilmesi gereken bir belgesel ...Bazen çok mantıklı bazen şaşırtıcı bazen çılgınca....

#ocanic' tarafından 22.04.2009 12:24:49 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 22 Nisan 2009, 11:17 - İp: 78.***.**6.243
pula
pula (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Evet gerçekten sarsıcı bir film, insanı allak bullak ediyor. Ben işin dini kısmına da son derece bilimsel yaklaştıklarını düşünüyorum ama asıl önemli olan bölümler para ve ekonomik sistemin bizleri nasıl kıskaca aldığını ve dünyanın nereye doğru gittiğini kestirebillme imkanı sağlayan, ufukları açan kısımları ve bu bölümler daha ilgi çekici sizin de dediğiniz gibi. Zaten din konusuna da para baronlarının insanları uyutmak için kullandıklarını belirtmek amacıyla girmişler gibi geliyor bana.

 

Tarih: 22 Nisan 2009, 19:18 - İp: 86.***.**2.53
  • 1