dergedizer
dergedizer (üye)
Kocaeli / Meraklı

Resimlere Türkçe Veya Yabancı İsim

Son zamanlarda resimlere Türkçe isim verilsin diye düşünceler artıyor.
Bu Fransa'daki Fransızcadan başka bir dilde marka üretilemeyeceği konusunu hatırlatıyor. Ama Fransa'daki bu hassasiyet nihayetinde tescilli bir marka ve ticaret konusundadır.
Düşün dünyasında, edebiyatta, sanatta sınırlama olmaz ki?
Hani uygarlıklar çatışmasından filan bahsediliyor ya da şu uygarlık veya bu millet veya şu ülke gibi kavramlar dolaşıyor, yazılarda veya yorumlarda; okuyunca.
Bir de dünya tarihini bir irdelersek. Bize geçmiş uygarlıkların arkeolojik perspektiflerinden başka geriye bir şey kalmamış. Onların da dili veya yaşayış biçemleri vardı. Bilim adamlarının açıklayabildiği kadar onlar hakkında bilgimiz bulunmakta. Kim bilir belki o zamanlarda da, Aztekliler kendi bölgelerinde Inka kelimelerini kullanmamayı uğraşıyordu. Ya da Friglerle Lidyalılar arasında da çeşitli çatışmalar yaşanmıştır. Ne kadar bilgimiz olabilir ki?
Sonuçta insanlık uygarlığı şu veya bu uygarlıkların hemen hemen hepsinde devam etti ve gelişti. Hani gelişemeyenler, biraz dış dünya ile iletişimi coğrafya gereği az olanlar oldu. Örneğin, amazonlarda ya da Afrika'nın balta girmemiş bölgelerinde yaşayan kabileler dünya ile iletişimini tam sağlayamadığı için uygar olamadılar. Yani o veya bu uygarlıktan değiller, dünya uygarlığını geriden takip ediyorlar.
İletişimi en çok olan insanlar kendini "insanlara faydalı olabilmek için" geliştiriyorlar. Burada eleştiri gelecek tabii ki, silahla güçlenen ve uygar olduğunu zanneden ülkeler veya güçler, başka masum insanları öldürüyor. Doğal olarak burada uygarlıktan söz edemeyiz. Ancak "insanlık yararına olan gelişmeler" uygarlık düzeyinde önemli bir ölçüttür.
Bu kadar uzun uzun uygarlıktan bahsetmemin önemine gelirsem:
Uygarlığın (bu anlamda dünya uygarlığının) insanlığa faydalı olabileceği bir gelişmede tüm insanlığın kolaylıkla bundan yararlanabilmesi için ve insanlığın kavrayabildiği kavram ve ona uygun kelimeleri kullanılması, iletişimin artmasına ve uygarlığın daha dünyaya dağılımlı ve daha çabuk gelişimli olmasına ve böylelikle yine de kendisine ve tüm insanlara faydalı olmasına neden olur.
Bu anlamda
Resimlerde
Türkçeden başka isim olmasın konusuna değinecek olursam:
(Eğer tüm dünya Türkçe anlayabiliyorsa sorun yok)
Örneğin
Bir kaç dil biliyorsunuzdur. Bazen hangi dilde düşündüğünüzü bile fark edemeyebiliyorsunuz. Mutlaka bir anadil olmalı ve o dile saygıdan kullanımda özen göstermeli... Ancak internet ortamında Türkçe bir sitede Türkçesi olmayanlarında dünyasında, yani dünyadayız.
Türkçeyi anadil olarak kullanıyorsak, tümcelerimizi o dile uygun kurmalıyız, kelimelerimizi özenle seçmeliyiz... V.s.
Ancak dünyamızı sadece bu dilin kelimeleriyle sınırlamamalıyız.
Sorunumuz da orada başlıyor, çünkü Türk dili kavramları isimlendirme konusunda biraz fakir bir dil. Bu yüzden dünyası büyük olanlar başka dillerdeki kelimeleri kullanmaktadır.
Buna göre en doğrusu, yabancı kelimeye uygun yeni kelime türetmek ve yine de ufkumuzu geniş tutmak olmalı.
Ufak bir ekleme yapmalıyım.
Şu yazımda mümkün olduğunca Türkçe kelime kullanmayı özen gösterdim, ama her zaman olduğu gibi başarılı olamıyorum.
Fakat siz sonuçta beni anladıysanız; bunu sadece Türkçe kelimeler olmadan da yapabildiniz demektir.
Sevgi ve Saygılarımla,

Tarih: 20 Ağustos 2006, 02:14 - İp: 88.***.**2.18
ousahin
ousahin (üye)
Yurtdışı / Amatör


Merhaba.
"Ancak internet ortamında Türkçe bir sitede Türkçesi olmayanlarında dünyasında, yani dünyadayız." demişsiniz.
Bu cümledeki anlam düşüklüğünü ve yazım yanlışlarını bir tarafa bırakalım. Bence burada tamamen laf kalabalığı yapıyorsunuz. İnternetin tüm dünyaya açık olmasıyla bir Türk fotoğrafçılık sitesinde fotoğraflara Türkçe isim koymak arasında hiçbir ilgi yok! Türkçesi olmayan kimsenin bu siteye girip yazıları okuyacağını, fotoğraflara bakacağını sanmıyorum.

"Türk dili kavramları isimlendirme konusunda biraz fakir bir dil"
Kusura bakmayın ama bu sizin fakirliğiniz. Kendi kelime dağarcığınızdaki fakirliği Türkçeye maletmeyin! Türkçe kavram üretme kabiliyeti açısından dünyada en zengin dillerden birisidir. Başka bir dilin (mesela İngilizce'nin) daha kabiliyetli olduğunu düşünüyorsanız birkaç güzel örnek verin de inanalım! Ayrıca siz eğer kendi anadilinizde bilmediğiniz bir kavramın yabancı dildeki karşılığını biliyorsanız bu sizin sorununuz. Bu konuda ciddi sorununuz varsa biraz çalışma yapmanız gerekir. Veya eksik bilginizden dolayı dilinizi suçlamayı terketmeniz gerekir.

"dünyası büyük olanlar başka dillerdeki kelimeleri kullanmaktadır"
Kendi dilini kullananların dünyası küçük mü??? Elbette her dil her şeyi karşılayacak diye bir kural yoktur. Bazı kavramlar bazı milletlerin hayatında daha çok yer edindiği için o milletlerin dilinde o kavramlar için kelime zenginliği vardır. Ama siz dünyanızı sadece başka dillerdeki kavramlara bağlarsanız bu sizin dünyanızı büyütmez, küçültür.

"Buna göre en doğrusu, yabancı kelimeye uygun yeni kelime türetmek ve yine de ufkumuzu geniş tutmak olmalı."
Bu cümlede anlatılmak istenen nedir? Yabancı kelimeye uygun yeni kelime türetmek nasıl olur? Açıklarsanız sevinirim.

Yazınızda Türkçe kelime kullanmaya özen göstermişiniz ama Türkçenin anlatım gücünü kullanmaya ve yazımına hiç özen göstermemişiniz. Her dil muhakkak yabancı kelimeler içerir ve dil özünü kaybetmediği sürece bu kelimeler dili zenginleştirir. Yabancı kelime kullanmamayı başaramamış olmanız normal. Ama siz anlatımı da başaramamışınız. Birçok cümlenizde anlam düşüklükleri, yazım yanlışları var. Bunlar yabancı kelime kullanmaktan çok daha kötü!..

Bir de farkettim ki şu ana kadar dört konu açmışınız, sadece bir cevap yazmışınız. Bu da kendi dünyanızdan çıkamadığınızı gösteriyor bence. Burada uzun uzun dünya tarihini, medeniyet tarihini anlatarak insanların gözünde "benim dünyam geniştir, ben yabancı isim koyarım" görüntüsü oluşturmaya çalışmayın.

Saygılar..

 

Tarih: 20 Ağustos 2006, 20:46 - İp: 212.***.**3.150
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

İsimlendirmede Türkçe kelimeler kullanılmalı tabiki. Hatta takma ad larda bile .Değilme dergedizer.

 

Tarih: 20 Ağustos 2006, 22:57 - İp: 85.***.**0.33
yucelkoca
yucelkoca (üye)
Diyarbakır / Amatör

Bu konuyu cevapsız bırakmadıkları için ousahin ve foks arkadaşlara teşekkürler...Yazdıklarına aynen katılıyorum...Benzer bir konuda ben açmıştım...Orada hayretler içerisinde kaldığım cevaplar almıştım...Şu an üyeliği iptal edilmiş bir arkadaşla ister istemez tartışma içerisine girmiştim...Belki doğru değildi tartışmak ama arkadaşın anadolu insanına hakaret eden sözleri karşısında sinirlenmiştim...

Dünyada farklı şekillerde savaşlar yaşanıyor...Toprak savaşları, din savaşları, ekonomik savaşlar, ideoloji savaşları, petrol savaşları, kültür savaşları vs. vs. Savaşma teknik ve taktikleri de her biri için ayrı ayrı uygulanıyor...İçlerinden bir tanesi olan kültür savaşının da savaşma tekniği çok farklı şekillerde...Biz onu göremiyoruz, hissetsek te tam anlayamıyoruz...Sinsice uygulanan metodlar sonucunda, işte böyle; İngilizce yazsak ne olur diyen bireylerle karşılaşıyoruz...Şu an suni bir Dünya'da yaşıyoruz, bize gösterilen Dünya...Uygarlıklar tarihinin başlangıcından itibaren hep bir kültür savaşı olagelmiş...Dönemin güçlü milletleri diğerlerine kendi kültürlerini, kendi doğrularını aktarmaya çalışmışlar...Yakın tarih örnekleri; Sovyet Rusya, Büyük Britanya, Amerika...Bu güçler tabiiki çalışacaklar...Adamlar gelecekler, bilim adamlarımızı satın alacaklar, ya da kendi ülkelerinde kendi zihniyetlerine göre vakıf adı altında destekleyerek eğitim verecekler...Gazetecilerimize, medya mensuplarımıza seminerler, eğitimler verecekler...Gelecekler bizim ülkemizde misyon elemanlarına vakıflar, dernekler açtıracaklar...Biz insan haklarını onlardan öğreneceğiz...Öldürülen teroristin insan hakları olurken, şehit edilenin olmayacak...Hırsızlık yapanın insan hakları olurken, güvenlik güçlerinin olmayacak...Tabiiki milletimizi parça parça bölmeye ve zayıflatmaya çalışacaklar...Tabiiki televizyon kanallarımızda ailece izlemekten utanç duyacağımız programlar yayınlanacak...Medyada, basında, kitaplarda entellektüel denilen kişiler yabancı kelimeleri kullandıklarında daha bir havalı olacaklar...Prestijleri daha fazla olacak...Gençlerimiz de özenti oluşturulacak...Onlara örnek olarak bu kişiler gösterilecek...Kendi kültürümüz, dilimiz, ahlak anlayışımız zamanı geçmiş, demode olarak gösterilecek...Binlerce yıllık doğrularımız yanlış olacak...Tabiiki özel kolejler, üniversiteler açacaklar ve burada gençliğimizi kendi kültürüne düşman edecekler...Açtıkları özel üniversitelerden bir tanesini kale olarak seçip, burada sivil toplum örgütlenmesiyle ilgili bir eğitim merkezi kuracaklar...Sonuçta insanımızı devletimize karşı örgütleyecekler...Buna karşı çıkanlarda medya, basın vs. unsurlarla aşağılanacak...vs. vs.

Tabiiki bunları yapacaklar...Hakları var mı? Tartışılır...

Peki biz ne yapacağız...Bunlara destek verir gibi gel benim kültürümü, dilimi yok et...Ben sana özeniyorum mu diyeceğiz?

Yoksa kültürümüze, dilimize sahip çıkıp...Siz istediğiniz kadar uğraşın benim kültürüm sapasağlam ayakta kalacak...Özenilecek bir kültür varsa o da benimkidir mi diyeceğiz?...

Dillerin sabit olmadığı doğrudur...Tabiiki diller arasında alışveriş olacaktır...Ama dilin yok edilmesi pahasına olmamalı...Neredeyse ingilizce konuşur olduk...

Benim tavsiyem insanımızın bu hususları görmesi ve kendine çeki düzen vermesidir...Olan biten olayların çoğu o kadar da masum değil...Arkasında somut gerçeklikler var...Söylemler de masum değil...Demokrasi,insan hakları, küreselleşme vs. kavramları herkes için farklı anlamalar ifade ediyor...Güzel söylemlerle yönlendiriliyoruz...Bilgi bilgiyi doğuruyor...Öğrendikçe hayretler içinde kalacağınız, sen de mi? diyeceğiniz kişiler bize karşı savaş veriyor...Biz de ister istemez onlarla birlikte ülkemize, kültürümüze, dilimize karşı savaşmayalım...

foks'un birinci paragrafta yazmış olduğu sözler Atatürk'e ait...Bize emanetini unutmayalım...

Saygılar

 

Tarih: 20 Ağustos 2006, 23:42 - İp: 85.***.**7.18
alisemerci
alisemerci (üye)
Kütahya / Meraklı

dilimi seviyorum.
dilim yoksa düşüncem de yok.
bütün dünya anlasın diye bir çabam yok.
ortaya bütün dünyanın ilgisini çekecek bir şey koymuşsanız zaten türkçe'yi de sökeceklerdir mecburen.
bir nokta bile taviz yok.

 

Tarih: 21 Ağustos 2006, 10:53 - İp: 85.***.**2.178
lacimert
lacimert (üye)
Aydın / Amatör


Vay be dergedizer,

Yanlışlığı apaçık ortada olan bir konuyu savunabilmek için, bin dereden su getirmişsin. "Afrika'nın balta girmemiş bölgelerinde yaşayan kabileler dünya ile iletişimini tam sağlayamadığı için uygar olamadılar." bile demişsin.

İletişim sağlamaya yönelik olarak YABANCI DİL bilmeye kimsenin itirazı yok. Yeter ki bunu, KENDİMİZE YABANCILAŞMAK biçiminde uygulamayalım.

Böyle bir yanlışın savunusunu yapabilecek kadar yabancılaşmaktan söz ediyorum...

 

Tarih: 23 Ağustos 2006, 15:14 - İp: 85.***.**7.56
drberkan
drberkan (üye)
İstanbul / Amatör

BİR ÜLKEYİ PARÇALAMAK İÇİN ÖNCE DİLİNİ PARÇALARSIN. DİL PARÇALANINCA ÜLKE İÇİNDEKİ FARKLI KÜLTÜRLER BİRBİRİNDEN UZAKLAŞIR VE BÖLÜCÜLÜK YAYGINLAŞIR.

BUGÜN İNŞAAT ŞİRKETLERİ DEV SİTELER YAPIYORLAR. INCITY-UPHILL-MASHATTAN-MAYADROM-MYWORLD. PAZARLAMA TEKNİĞİ DİYORLAR BU GERZEKLİĞE. SANKİ ATAŞEHİR DE VE ATAKÖY DE İSİM TÜRKÇE OLDUĞUNDAN HİÇ DAİRE SATILMADI.

DÜŞÜNSENİZE ARKADAŞINIZA MEKTUP YAZDINIZ YADA RESMİ BİR KURULUŞTAN EVRAK GÖNDERİLMİŞ VE ADRESTE SEMT OLARAK MYWORLD YAZIYOR.


DİLİNE SAHİP ÇIK ÜLKENE SAHİP ÇIK.

 

Tarih: 24 Ağustos 2006, 10:38 - İp: 85.***.**1.212
aattaa
aattaa (üye)
Ankara / Amatör

birçok kişi bu konudaki hassaslığımı biliyor; herhalde susmam doğru olmazdı...diline sahip çıkma konusunda söylenecekleri söylemiş arkadaşlar zaten...bu arada ben, konuyu açan arkadaşın, yazılanları okuduktan sonra söyleyecek, savunacak bir sözü olup olmadığını merak ediyorum; belki yanlış anlaşıldığını, şunu demek istediğini falan yazar diye...
bir de şu var benim açımdan: sitede bazı arkadaşlara yaptığım uyarılar sonucunda, aramızda geliştirdiğimiz özel dostluklar bile çıkmaza girdi ve o insanlarla ilişkilerimi bitirmek zorunda kaldım; yani anlatamama olasılığı da yüksek...yabancı dil konuşabilmek ve kendi dilini konuşamamak farklı şeyler sanırım...

 

Tarih: 24 Ağustos 2006, 11:39 - İp: 85.***.**1.213
cappadociaman
cappadociaman (üye)
Artvin / Doğa Fotoğrafçısı

Kendi öz dilini savunan arkadaşlarımızın çok olduğunu görmek hatta bilinçli savunabildiği görmek çok mutluluk verici bir durumdur.Tam hatırlamıyorum ama aylar önce yine bu bölümde benzer bir konu işlenmişti.Dilimize sahip çıkalım diyen üyelerin takma adlarına(nicklerine) takılmıştım.Çoğu ingilizce gibi görünen çoğuda uyduruk isimlerdi.Şimdi yine aynı olayları yaşıyoruz maalesef.
Birde fotoğraflara verilen yabancı isimleri savunanları anlamıyorum.Belki benim yabancı dilim iyi değildir veya hiç yoktur.Ne olduğunu bilmediğim bir yazının altına ne yazabilirim ki???
Aslında işin boyutu okadar büyük ki...Bugün TV kanalları bile Türkçeyi kullanmamak için adeta yarışıyorlar...Hele reklamlar yok mu...Bakıyorum Türkçe isim verilmiş bir tane bile gıda ürünü kalmamış...
Kendi dilimize bu kadar yabancılaştığımız bir dönem asla olmadı galiba...
Bir milleti millet yapan unsurlardan birisi olan dilimiz yozlaştırıldıkça yozlaştırılıyor...Bugün 1.sınıfa başlayan bir çocuk daha çatpat kendi dilini öğrenirken herhangi bir yerde gördüğü "spiderman" yazısını "sıpaydırmen" diye okuyor.
Durum böyleyken burada Türkçemiz'i sahip çıkmak adına yaptığımız çırpınışlar yetersiz kalıyor.Milletçe devletçe bu işin üzerine gidilmedikçe çok değil 5-10 seneye kalmaz bizden sonra gelen kuşak böyle konuları "geçmiş geyikler" diye üstelik ingilizce yazacaklar...
Herkese selamlar,saygılar...

 

Tarih: 24 Ağustos 2006, 17:39 - İp: 85.***.**5.82
aattaa
aattaa (üye)
Ankara / Amatör

aslında bu kaybedilmiş ve geri dönüşü olmayan bir durum artık...benim inancım yok en azından. ama yine de bir fısıltı olabilmek güzel...işin bir de şu yanı var: üretmektenvazgeçmiş bir ekonomi herşeyi dışardan almayı artırdığından, yabancı markaların isim haklarına da sahip çıkma başarısından kaynaklanan durumlar da var...yabancı, size bunu "empoze" ediyor işte! bu isimle satacaksınız, başka şansınız yok...özgüvenini yitirmiş girişimci ruhumuz da, sözde ilginç olabilmek için bu basitliğe katılıyor...ben savaşıyorum...kimse de farkında olmayacak, belki hep dışarda kalacağım ama olsun..küçük bir fısıltı için........

 

Tarih: 24 Ağustos 2006, 18:21 - İp: 81.***.**2.208
cemone
cemone (üye)
İçel / Amatör

Bu konuda cok fazla soze gerek yok bence, kimse kimseye ne isim koyacagi konusunda yaptirimda bulunamaz konuyu birde soyle ele alalim ben yurtdisinda yasiyorum ve burda benim galerimi gormek isteyen arkadaslarim olabiliyor ve ingilizcede global bir dil oldugu icin fotograf isimlerimde kullaniyorum evet.. Dilimize sahip cikmak her Turk vatandasinin gorevidir cani gonulden destekliyorum ama fotografa ingilizce isim koymakla ben dilime ihanet ettigimide dusunmuyorum.. ve daha farkli bir acidan bakarsak chat ve msn programlarindaki veya kisa mesajlardaki Turkce kelimelerin kisaltilmasi olayi derseniz ozaman isler degisir bu konuda hele hele yeni yetisen nesilde asiri derecede bu durum mevcut bir Turkce kelimeyi kisaltmak demek dilimizin ozelligini yitirmesi demek ama ingilizce veya baska bir dil kullanarak fotograf isimlendirmek dilimize sahip cikmadigimiz anlamina gelmiyor.. Saygilarimla Arkadaslar..

 

Tarih: 25 Ağustos 2006, 14:19 - İp: 198.***.**2.226