mechul75
mechul75 (Objektif)
İstanbul / Amatör

Param Nerde?

Tüm sektörleri hakimiyeti altına alan yabancı yatırımcılar, AKP’nin iktidarda olduğu sürede elde ettikleri 22 milyar dolarlık kârı yurt dışına transfer etti
Bankacılık sektörünün yüzde 42’sini ve borsanın da yüzde 71’ini ele geçiren yabancı yatırımcılar bir rekora daha imaza attı. Yabancı yatırımcıların, AKP’nin iktarda olduğu 2003-2007’yi kapsayan beş yıllık dönemde Türkiye’deki doğrudan ve portföy yatırımlarından elde ettikleri kârı yurt dışına götürdüğü belirlendi.
Yabancıların, Borsa, devlet iç borçlanma senetleri ve doğrudan yatırım gibi finansal araçlara yaptıkları portföy yatırımlarından kazandıkları 22 milyar 2 milyon dolarlık bir kaynak ülkeden çıkarak, başka ekonomilere aktı. Doğrudan yabancı sermaye girişleri, son iki yılda Türkiye’nin gayri safi milli hasılasının yüzde 8’i dolayında gerçekleşen cari işlemler açığını sürdürebilmesini kolaylaştırırken, doğrudan yatırımlardan elde edilen kârlardan yapılan transferlerin de son yıllarda hızla büyüdüğü görüldü. 2000’li yılların başında 300 milyon dolar arasında seyreden, 2003’te 643 milyon dolar olan doğrudan yatırımlardan transferleri 2004 ile birlikte belirgin bir şekilde arttı. Beş yıllık dönemde gerçekleşen toplam kâr transferi 5 milyar 957 milyon dolara
ulaştı.

Şimdi Türk milleti param nerde diye sorarsa ne cevap
verecekler

#mechul75' tarafından 29.02.2008 23:05:24 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 29 Şubat 2008, 23:04 - İp: 88.***.**5.3
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

yav meçhul önceki hükümet dönemindede memurun maaşını ödeyemez hale gelinmişti. gene durum iyi. ecevit ve sözünden çıkmayan 2 evladı ülkenin altını üstüne getirmişlirdi . Allah o günleri gööstermesin bi daha.

Tarih: 29 Şubat 2008, 23:22 - İp: 78.***.**8.203
seyyah1981
seyyah1981 (üye)
Batman / Amatör

UNUTMA

Tarih: 29 Şubat 2008, 23:24 - İp: 88.***.**6.96
mechul75
mechul75 (Objektif)
İstanbul / Amatör

AKP Hükümeti öncesinde Türkiye’nin iç ve dış borç tutarı toplam 344 milyar YTL iken bu borç miktarı şu anda 533 milyar YTL( trilyon TL)’ye ulaştı. Bu rakamlara göre Türkiye’nin borç miktarı 4 yılda 200 milyar YTL arttı. 200 milyar YTL’nin Türkiye’nin 2007 yılı bütçesine denk olduğu düşünülürse ülkenin içinde bulunduğu borç batağı daha fazla dikkat çekiyor. Türkiye’de 75 milyon kişinin yaşadığı Türkiye’de kişi başına düşen borç miktarı yaklaşık 7 bin YTL.

Öte yandan Sn. Abdullatif Şener'in yaptığı açıklamar
-Türkiye’de bugün örtülü bir ekonomik kriz var.
-Sanayide uzun dönemdir ilk kez üretimde düşüş var.
-Türkiye 1950’den 2006’ya kadar her yıl ortalama yüzde 4.5 büyürken, son çeyrekte büyüme yüzde 1.5’a indi. Bu alarm zilidir.
-Temel tüketim mallarında enflasyon yüzde 12-14 arasıdır.
-38 milyar dolara erişen cari açık Türkiye’nin geleceğini tehdit ediyor.
-Tüketim düşerken bile cari açık büyüyorsa bundan endişelenmek gerekiyor.
-Türkiye’nin dış pazarlarda rekabet şansı bitiyor.
-İç pazar yabancılar tarafından ele geçiriliyor.
-Türkiye’de 10 milyon insan günde 3 YTL’nin altında bir para ile geçiniyor.
-Türkiye’de küçük esnaf bitmiş, işadamı can çekişiyor.
-Türkiye’deki işsizlik oranı DİE’nin rakamlarının çok çok üstünde.
-Fert başına milli gelirin arttığı beyanı doğru değil. Ucuz döviz hesaplamaları ile var olduğu ileri sürülen artış sanaldır.
-Türkiye dünyanın en fazla faiz veren ülkesi. Pakistan ve Mısır’ın bile bir kaç katı fazla faiz ödüyoruz.
-Keşke hemen ekonomik kriz olsa da, soruna kalıcı neşter atılsa. Krizin olmayışı daha fazla yabancılaşma ve ekonomik işgal demek.
-Türkiye borçlanma rekorunu kırıyor. Özel sektör borcu bizim değil demek, olacak şey değil.
-Türkiye borçlanacak para ve satılacak şey bulamadığı gün kıyamet kopacak demektir. Bugün yapılan sanal hava sürsün diye Türkiye’nin birikimlerinin yabancılara devridir.
-Maliye Bakanı Mart’ta Avrupa’da kriz bekliyoruz diyor, piyasalar takmıyor. Savaş yani hareket var, piyasalar umursamıyor. Böyle bir yapı normal değildir.
-Türkiye bugünkü ekonomi politikası ile geleceğini bitiriyor.
-Hükümetin acil eylem planındaki 145 maddede İstanbul’un finans merkezi yapılacağı ve Merkez Bankası’nın taşınacağı yok. Belli ki o karar ayaküstü akla gelmiş ve hemen uygulamaya konmuştur.
-Avrupa Birliği’nde Gümrük Birliği olayı yanlıştı.. Bugün süreç tıkanmış gibidir. Türkiye durumu idare ediyor.
Evet Şener’in söylediklerinin mini özeti bu.
Şimdi sorarım size AKP’nin Erdoğan’dan sonra gelen ikinci isim olan Abdüllatif Şener’in bu sözlerinin bir anlamı yok mudur?
O Şener ki rakamlarla sabit olduğu üzere bu ülkenin en başarılı Maliye Bakanlığını yapmış adamdır. Dahası, dürüstlüğü ve devlet adamlığı da Galataport olayında Başbakan’a meydan okuyarak tescillemiştir.
Akademisyendir ve Tayyip Erdoğan’ın tersine gerçek bir ekonomi uzmanıdır.
En önemlisi Şener hâlâ AKP’nin de MKYK üyesidir.

Yani Sayyah kardeşim o linkini verdiğin olayların yaşanması an meselesidir. Umarım yanılırız!..

#mechul75' tarafından 29.02.2008 23:48:58 tarihinde düzenlendi.

#mechul75' tarafından 01.03.2008 20:47:29 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 29 Şubat 2008, 23:44 - İp: 88.***.**5.3
mgirgin
mgirgin (üye)
Muğla / Amatör

Ecevit hükümeti en azından THY, TEKEL, PETROL OFİSİ, PETKİM, TEDAŞ, TELEKOM ve TÜPRAŞ'ı elinde tutmayı başardı.

Mechul75'in belirttiği ve resmen açıklanmış iç-dış borç artımlarını da göz önünde tutarsak ve bu kadar da özelleştirme yapılmışken hakkatten bizim paralar nerede?

Tarih: 1 Mart 2008, 00:23 - İp: 88.***.**1.185
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Meçhul.. Hani, uzun uzun yazmışsında.. Benden söylemesi; bu tür yazıların izlenme sayısı çok dahi olsa, kimse detaylı okumuyo.. Bak birazdan, "hızla okur gibi yaptım" cevapları gelecek.. Ardından, "detaylı okunmayacağını bildiğim halde şunları yazayım" gibi şeyler okuyacaksın..

Benden söylemesi..

Başlıkda sormuşsun, cevaplıyım:. Ben almadım.. O kadar.

Tarih: 1 Mart 2008, 13:56 - İp: 85.***.**6.131
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

Abdullatif Şener'i "Abdullah Şener" olarak yazıldığını farkedecek kadar detaylı okudum.. (yazım hatası olur önemli değil)

param nerede sorusuna devam olsun.. (yani topu bende orta alana şişireyim.. bakalım gol yapan çıkacakmı)

Bu ülkenin DEMİRBAŞları birer birer yabancıların eline geçti ve geçiyor..
peki o demirbaşlar bizim paralrımızla (vergilerimizle) yapılmadı mı? Kamu malı, yani kamuoyu yani millete ait değerler değil mi onlar..
özelleştirme furyası dimi..
peki tamam anladık.. devlet denetimden başka rol oynamasın işletmeci olmasın falan fıstık.. peki o satışlardan gelen paralarla hangi hayat standardım yükseltildi ??
Borçlarım (kamu yani milletin borçları) ödendi değil mi?
Peki borçlarımda azalma oldumu.. e hayır aksine borç stoğum arttı.. e nooldu.. daha uzun vadeli daha düşük faizli borç alabilir hale geldim..
Ya iyide sayın akp (ve yandaşları) ben sürekli çalışıp didinip uğraşıp azbuçuk para kazanıyorum çoğunuda vergi olarak veriyorum o vergilerle bu işleri yaparkende benim borcum hiç azalmıyor aksine vadesi uzayıp faizi düşsede artıyor.. bu ne iş yahu..
param nerde diye sise soracam ama vereceğiniz cevabı biliyorum.. sizden önceki iktidarlar hortumlattı, çarcur etti vs. diyeceksiniz.. iki dönemdir siz iktidardasınız ekonomide yaptığınız kümülatif icraat uzun vadeli ve düşük faizli borç bulmak mı..
parayı başkaları aldıda
peki benim mallarım nerede ???? (erdemir, telekom, tekel vs..)

Tarih: 1 Mart 2008, 14:49 - İp: 88.***.**6.93
phaser
phaser (üye)
Eskişehir / Amatör

"Aklı beşer nisyan ile malûldür."

Zamanın birinde ülkenin birinde
sabah yataktan kalkan insanlar bakarlarmış ki
ülke borsası taban yapmış. Sebebi sorulduğunda
Başvezirin meclise girerken tökezlediği ve
düşmekten son anda kurtulmuş olması yüzündendir
diye cevaplanırmış. Bie kaç gün sonraki bir sabah
gene aynı ülkede borsa tavan yaparmış. Sebebi sorulduğunda
başvezirin hastahane penceresinden el salladığı ve ölmediği
anlaşıldığındandır diye cevaplanırmış.
Gene aynı ülkede başvezirin kafasına yasa kitabı atıldığında
ülke tarihinin en büyük kaosuna sürüklenmiş ve kriz o kadar
büyümüş ki bir başka devlet vereceği 1milyar altın karşılığında ülke topraklarını kiralayarak komşuya saldırmakta üs olarak kullanmaya kalkmış.
Şimdi sorum şu:
1.Bu ülke neresidir?
2.Bu başvezirin adı nedir?
3.Ülkeyi 1milyar altına kiralamak isteyen öteki ülke neresidir?

#phaser' tarafından 01.03.2008 17:14:42 tarihinde düzenlendi.

#phaser' tarafından 01.03.2008 17:15:20 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 1 Mart 2008, 17:13 - İp: 88.***.**6.165
seyyah1981
seyyah1981 (üye)
Batman / Amatör

kardeşim 22 milyar dolar dışarı çıkardı.. 109 milyar dolarlık ihracat rakamının yüzde 27,75 bu da yaklaşık olarak 28 milyar dolar eder.. artı devlete vergi veriyor.. artı yüzlerce işçi çalıştırıyor.. şimdi yabancı sermayenin 28 milyar dolarından senin 22 milyar dolarını çıkarırsak.. elde var 6 milyar dolar.. artı vergi artı işçi maaşları.. yaklaşık 7 milyar dolar kardayız.. bu kadar basit bir işlemi yapman için pisagor olmaya gerek yok... sen keyfini sür ve şükret

Tarih: 1 Mart 2008, 17:32 - İp: 88.***.**5.218
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Mgirgin hocam THY Tekel vs bari elinde tutmuştu diyorsun da; tuttu da ülke ne kazandı acaba..

yok yo girmeyeceğim bu tartışmalra..Sizler kurtarın bu ülkeyi..Ben flaş öğreniyorum

Tarih: 1 Mart 2008, 18:27 - İp: 88.***.**5.10
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

sattıda ne kazandı hocam.
babandan kalma saat cebinde dursa bır faydası yok enazından saatı bilirsin. saatı bir gazoz kapagına takas etsen ne kazanırsın?
artık saatıde bilmiyosun zaten.

kolay gelsin

Tarih: 1 Mart 2008, 18:39 - İp: 78.***.**5.64