pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Karikatürler-sanat-ifade Özgürlüğü

Malum karikatürleri biliyorsunuz.Acaba sanat ve ifade özgürlününün sınırı nerde başlayıp nerde bitiyor.SAnırım bunu tartışmamız bizim içinde iyi olacaktır.

Tarih: 5 Şubat 2006, 19:38 - İp: yok
dunesea
dunesea (üye)
İstanbul / Amatör

uzun süre Leman dergisinde çalıştım...

Web sayfasını yaptım...

Türkiyedeki sistem, resmi ideoloji için ifade özgürlüğünün başladığı yer ile bittiği yer aynı çizgi...

belki bir çoğunuz farkında değilsiniz. Mizah dergilerine tonlarca mahkeme açılıyor...belki bir çoğu beraat kararı ile bitiyor ama..kamu davası adında mutlaka savcılar dergilerin başlarını ağrıtmak için bir şeyler yapıyorlar...

en son kedi karikatürü medyada geniş yer buldu...hepiniz biliyorsunuz...

Bence başlamalı ve bitmemeli....

kişisel hak ve özgürlüklere hakaret içermediği sürece...

 

Tarih: 5 Şubat 2006, 19:57 - İp: 85.***.**7.10
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Size bu konuyla ilgili bir sayfa önereyim çok sevdiğim arkadaşlarımdan biri olan Erdoğan KArayel İn sayfası www.donkishot.com.Hem de iyi bir fotoğrafçı ve photoshop uzmanıdır.Buraya da davet etmiştim bir kaç defa fotoğraflarınızı da izlemişti.Sanırım yakında o da aramıza katılır..

Mizah , şiir, karikatür insanı en çok sarsabilen sanat dallarındandırlar. Koca bir devi cüce bile edebilirler. Bu sanat dalları ile uğrasanlar, genelde sınırları delerken öyle saydamlaşırlar ki oldukları yerden direk beynin o algılama merkezine konarlar.O nedenle de çok sevilldikleri gibi o denli de nefret edilirler. Sınırlara gelince, sanatta sınır bana anlamsız geliyor. Şu en son Hz.Muhammet karikatürlerinde ise şu düşündürdü beni .Onu çizen mi yoksa yayınlayan mı ortalığın karışmasına sebep oldu. ÇÜnkü sanatçının çizmesi son derece normaldir. Özgür kişiliktir ve olmalıdır da.. yani bu karikatür netten yayınlasa idi çok da büyük olaylar çıkacağını sanmıyorum . Ama gazeteden basılınca kıyamet koptu.Bana ikircilikten çok, sanki altında başka bir hesap varmış gibi geldi..

sevgiler

 

Tarih: 5 Şubat 2006, 20:18 - İp: 81.***.**6.208
husmenaga
husmenaga (üye)
İstanbul / Meraklı

Provokasyon peşinde ahlaksız batı yine, bir pislik vardır elbette altında bunun da, olayın karikatürle özgürlükle alakası yok, ama bizim insanımız ve biz, deforme olmuş, nasıl diyim, dejenere olmuş, olması gereken nerede ise tüm değerlerimizi kaybetmiş, erozyonla yavaş yavaş eriyen bir toplum olarak, bu hassasiyetin anlamını dahi anlayamayız, onun için bu konuda bir çok kişi, ay bu müslümanlar ne kadar da geri , yobaz gibi klişelerle yaklaşmaktan başka bir yaklaşım göstermeyecektir.
Kimse demesin yok değerlerimiz var, şunumuz bunumuz var, bir örnek, trafiğe çıkın istanbul'da en azından ve görün, ne kalmış bizde, hangi kurala uyuluyor? vs vs vs
Neyse, Türkiye'de sonuç getirmeyen, uzun uzun, tartışmalı sosyal içerik muhabbetlerinden bıkmış biri ve artık 2-3 yıldır asla tartışma programı seyretmeyen biri olarak bu mevzuya da yazmayacaktım ama duramadım
Herşeyin çok daha güzel olması dileğiyle.

 

Tarih: 5 Şubat 2006, 20:21 - İp: 85.***.**2.28
dunesea
dunesea (üye)
İstanbul / Amatör

Hz. muhammed karikatürlerini kimse kusura bakmasın ama...kişisel hak ve özgürlüklere hakaret olarak ele alırım ben...

inanan biriyimdir...haa gereklerini yapmıyorum o ayrı...zina alkol gırla vs...

ama bu asla benim inancımla bu şekilde alay edilmesi iznini kimseye vermez...

ayrıca kişisel olarak sanatın betimleme yanında doğru bir yol gösterici olmasından yanayım...

o karikatürlerde sadece aptalca vekendilerince haklı bir betimleme var...

ne yazıkki tüm dünyaca yanlış bilinen islam imajının kötü bir betimlemesi...

ayrıca karikatürlere baktım...bence mizah anlayışındada tonla eksik var...

tamamen art niyetli bir çalışma

penguenin bu haftaki kapağı çok daha komik ve düşündürücü.....


kanımca

#dunesea' tarafyndan 05.02.2006 20:33:37 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 5 Şubat 2006, 20:36 - İp: 85.***.**7.10
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Özgürlük konusunda ne düşündüğümü herkes biliyor artık. Düşünce konusunda başkalarının haklarını gaspetmemek şartı ile özgürlükten yanayım.
Ancak bu başkalarının mukaddes bildiği şeylere yöneliyor ise bana göre özgürlüğün sınırına gelinmiştir. O sınır geçilmemeli. BU tüm din büyükleri için öyledir bana göre.Hatta devlet büyükleri için. Ve hatta bazı önemli liderler için.
İngilterede Hz. İsa'nın bir tv programında kuklası yapıldığında ilk tepki Müslümanlar'dan gelmiş. Program yapıcıları çok şaşırmış buna.Doğrusuda böyle olmalı değilmi. Hatırlarsanız Afganistan'da Buda'nın heykelleri Taliban tarafından havaya uçurulmuştu. BU olaydada aynı tepkiyi gösterebilmeliydik. Ama olmadı maalesef. O gün biz bu tepkiyi Müslümanlar olarak gösterebilse idi., bugün Budist Alemide aynı desteği bizim için gösterebilirdi.
Netice olarak bunun bir oyunun parçası olduğu fikri hakim. Ve sanırım böyle hassa bir konuda bazıları gereksiz ve anlamsız, bize yakışmayan tepkiler göstermeye başladılar. NE olursa olsun tepkilerimiz medeni ölçüler içinde kalmalı.

 

Tarih: 5 Şubat 2006, 23:49 - İp: 85.***.**9.145
flassv
flassv (editör)
Afyonkarahisar / Haber Fotoğrafçısı

sevgili pazarbey konuyu açan kişi olarak çok zor ve ağır bir konu (zaman itibari ile) açmısınız önce iyi siz açtınız yoksa bu konuyu herkes idare edemez.


Öte yandan sanatta ifa özgürlüğünü sınırları demokrasi kadar olmalı fazlası sıkıntılı olur. örnek karikatürler gibi.

 

Tarih: 6 Şubat 2006, 10:41 - İp: 85.***.**0.64
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Bazı yükler eğırdır flassv.Eğer taşıyamayacaksan altına girmezsin.
BAkalım kaldırabilecekmiyiz.
Burada benim anlatmaya çalıştığım veya tartıştığım karikatürler değil sadece.Bizim çektiğimiz fotoğraflarda da aynı durum söz konsu olabilecektir. Oluyorda.

 

Tarih: 6 Şubat 2006, 13:19 - İp: 85.***.**9.145
atakan
atakan (Objektif)
Bursa / Amatör

http://edition.cnn.com/2006/WORLD/europe/02/02/cartoons.wrap/index.html

Bu konuda açılan bir oylama
işte tepkimizi gösterme fırsatı, hem de olrukça medeni

 

Tarih: 6 Şubat 2006, 15:08 - İp: 81.***.**3.185
eastwood
eastwood (üye)
İzmir / Amatör

medeniyetler çatışıyor olmasa da bunun böyle gözükmesi bir çok kişinin işine yarıyor
kaşınan bir sivilce var patlamaması dileğimiz

 

Tarih: 6 Şubat 2006, 15:19 - İp: 212.***.**2.155
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

east wood bazı aklı evveller zaten sivilceyi patlattılar.Bu adamların istediği olmuş oldu bana göre.Herşeyi ölçüsü içinde yapmak lazım.
Dün bir televizyonda Fethullan Gülen bir açıklama yaptı.YApılan yanlış olsa bile tepkilerin ölçülü olması gerektiğini, ama bazılarının bu ölçüyü aşarak karşı tarafın lehine hareket ettiklerini, yapılan bu protesto ve bina yakmaların kesinlikle caiz olmadığını söyledi.BEnce çok yerinde bir tespit ve uyarı. Öyle hareket etmek lazım.
Atakan girdim o linke ama ingilizcem berbat olduğu için hangisini işaretlemem gerektiğini bilemedim.Aydınlatırsan sevinirim.

 

Tarih: 6 Şubat 2006, 18:16 - İp: 85.***.**9.145